Vis dažniau rūkalų kontrabanda gabenama dronais ir pasienio vandenimis

Po pritaikytų griežtų priemonių rūkalų kontrabandos pirmąjį šių metų ketvirtį sulaikyta keturis kartus mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Didžiąja dalimi tai lėmė laikinai sustabdyta Stasylų kontrolės punkto veikla, nes per jį iš Baltarusijos į Lietuvą krovininiais traukiniais buvo bandoma įvežti didelius kontrabandinių cigarečių krovinius.

 Cigarečių kontrabanda.<br> VSAT nuotr.
 Cigarečių kontrabanda.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

Apr 26, 2023, 10:57 AM

Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, šiemet sulaikyta 416 tūkst. nelegalių cigarečių pakelių, 2022 m. pirmąjį ketvirtį – maždaug 1,6 mln. Sulaikytų cigarečių vertė – virš 1,6 mln. Eur, užkardyta žala valstybei siekia beveik 1,5 mln. Eur.

Vasario 16 d. krovininių traukinių eismą nukreipus iš laikinai neveikiančio Stasylų punkto per Kenos pasienio kontrolės punktą, cigarečių kontrabanda geležinkeliu žymiai sumažėjo.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, intensyvi cigarečių kontrabanda traukiniais buvo stebima šių metų pradžioje, tačiau šios rizikos buvo suvaldytos, pritaikytos būtinos kontrolės priemonės.

„Sprendimas pertvarkyti traukinių eismą, nukreipiant juos per Keną, kur veikia rentgeno kontrolės sistema, pasiteisino ir jau duoda rezultatų pirmąjį šių metų ketvirtį. Kovai su kontrabanda būtinas glaudus pasieniečių ir kitų tarnybų, muitinės pareigūnų bendradarbiavimas, efektyvios kriminalinės žvalgybos priemonės ir moderni įranga. Ne mažiau svarbu – stiprinti ir pačių pareigūnų motyvaciją bei skirti papildomą dėmesį korupcijos prevencijai tarnybose“, – teigia A. Bilotaitė.

VSAT pastaruoju metu stiprina kriminalinę žvalgybą ir pasitelkia efektyvius tyrimo būdus bei įrankius. Svarbu turėti antidroninę įrangą, žinoma, efektyviai tarnauja ir pasienyje su Baltarusija įrengtas fizinis barjeras, čia užbaigtos diegti stebėjimo sistemos. VSAT pareigūnai aktyviai bendradarbiauja su AB „Lietuvos geležinkeliai“, koordinuoja kriminalinės žvalgybos veiksmus ir keičiasi informacija su Muitinės kriminaline tarnyba, taip pat policija atliekant tyrimus šalies viduje.

Sustiprinus valstybės sienos apsaugą, pasieniečiai pastebi, kad rūkalų kontrabandai gabenti vis dažniau naudojami dronai, daugiau kontrabandos gabenama pasienio vandenimis.

Reaguojant į neteisėtos migracijos krizę pernai sustiprinta valstybės sienos apsauga – per rekordiškai trumpą laiką pastatytas fizinis barjeras, įdiegtos modernios sienos stebėjimo sistemos, kurių pagalba jau stebima apie 100 proc. siena su Baltarusija, investuojama į VSAT pareigūnų motyvaciją ir aprūpinimą.

Be fizinio barjero ir įdiegtų stebėjimo sistemų, naudojamos ir kitos modernios priemonės – termovizoriai, dronai, antidroninė įranga, mobilios kameros, kitos priemonės ir transportas.

Aktyviai dirbantys pasieniečiai pernai sulaikė rekordiškai daug kontrabandinių cigarečių – daugiau kaip 4,3 mln. pakelių, kurių vertė – virš 16,1 mln. eurų. Tai didžiausias metinis kiekis nelegalių rūkalų, VSAT sulaikytas per daugiau kaip du dešimtmečius. Užkardyta žala valstybei – 14,3 mln. eurų.

Pagrindinis cigarečių kontrabandos srautas driekiasi iš Baltarusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.