Kauno apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą dėl beveik pusės milijono vertės turto konfiskavimo

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus (VIGS) prokuroras birželio 29 d. kreipėsi į Kauno apygardos teismą, prašydamas valstybės naudai konfiskuoti daugiau nei 450 tūkst. eurų vertės turtą iš vieno teisėsaugai žinomo asmens artimųjų.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Jun 30, 2023, 10:42 AM

Kauno apygardos prokuratūros VIGS skyriuje tyrimas buvo pradėtas prieš metus, 2022 metų liepos mėnesį, gavus informacijos iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK), kad dviejų kauniečių valdomo turto bendra vertė neatitinka jų teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų. Abi šios moterys artimais ryšiais susijusios su teisėsaugai žinomu kauniečiu.

Tyrimo metu buvo aiškinamasi trijų nekilnojamojo turto objektų pajūryje, dar dviejų – Kauno rajone (kurių bendra vertė 178 tūkst. eurų), dviejų automobilių, kainuojančių apie 72 tūkst. eurų bei banko sąskaitose esančių 284 tūkst. eurų kilmė. Pareigūnų surinkti duomenys leidžia manyti, kad oficialių šio turto savininkių gaunamų pajamų tokios vertės turtui įgyti nepakanka.

Lietuvos Respublikos civilinio turto konfiskavimo įstatymą, kuriuo siekiama sukurti prielaidas veiksmingiau kovoti su tokiais reiškiniais kaip organizuotas nusikalstamumas, korupcija ir savanaudiški nusikaltimai, Lietuvos Respublikos Seimas priėmė 2020 m.

Civilinio turto konfiskavimo įstatyme įtvirtinta, jog sprendimą pradėti turto tyrimą priima prokuroras, nustatęs, kad yra pagrindas įtarti, kad asmenys turi neteisėtu būdu gauto, jiems nuosavybes teise priklausančio, turto. Konfiskuoti turtą leidžiama tik tuomet, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų, o asmuo negali pagrįsti turimo turto teisėtumo. Tokiu teisiniu reguliavimu siekiama, kad nusikalsti būtų nenaudinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.