Mįslinga istorija prasidėjęs nesutarimas virto kruvina drama: viskas prasidėjo nuo 100 eurų

11 kartų teisto girto joniškiečio svaičiojimai, kad pažįstamas jam skolingas 100 eurų už prisiimtą kaltę, virto kruvina drama. Jos atomazga – penkiems joje atsidūrusiems veikėjams teko minti teismo slenkstį.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 6:33 AM

Išpuolį surengusios gaujos nariai kaltę pripažino visiškai arba iš dalies, bet tai nepadėjo išsisukti.

Bylą išnagrinėjusio Joniškio teismo sprendimu trims nuteistiesiems teks keliauti į įkalinimo įstaigą, ketvirtajam skirta laisvės apribojimo bausmė, o penktasis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, bet privalės sumokėti baudą.

Planą sukurpė girti

Istorija prasidėjo 2020 m. birželio 11-osios vėlų vakarą. 30 metų Marius Stripeika nusprendė atsiimti iš Joniškio rajone pas tėvą viešinčio pažįstamo Sauliaus 100 eurų skolą.

Iš Joniškio kilęs M.Stripeika nutarė, kad tokią sumą jam Saulius skolingas, nes prisiėmė kaltę dėl kartu padaryto nusikaltimo. Mat tų pačių metų kovą vyriškis už vagystę Šiaulių apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu buvo nubaustas 60 parų arešto ir įpareigotas per pusmetį atlyginti 99 eurų žalą.

M.Stripeika nutarė, kad šiuos pinigus turi sumokėti nuo teisėsaugininkų išsisukęs bendrininkas. Kadangi šis neatsiskaitė, nutarta nuvažiuoti iki jo tėvo namų ir jėga išlupti skolą.

Planas kilo begeriant Šiauliuose prie garažų masyvo. Išsiaiškinta, kad girtas buvo ir BMW vairavęs šiaulietis 34 metų Giedrius Šalinas, ir visa kartu važiavusi kompanija – M.Stripeika, 30 metų Mindaugas Giedraitis ir 27 metų Laimonas Taujanskas.

Vyriškiui – smūgių kruša

Prieš išvažiuojant į baudžiamąjį žygį buvo paskambinta aukai ir liepta sumokėti 100 eurų. Auka tapęs vyriškis prisiminė, kad buvo toks skambutis, bet dėl girtumo pokalbio smulkmenų papasakoti negalėjo.

Nusprendusi, kad skolininkas elgiasi įžūliai, kompanija iš Šiaulių išskubėjo į Joniškio rajoną.

Girti šiauliečiai nežinojo netgi tariamo skolininko pavardės, tačiau galiausiai susirado Sauliaus tėvo sodybą. Ieškomo vyriškio namuose nebuvo, nes tą vakarą jis su drauge girtavo pas netoliese gyvenančią seserį.

Sužinojęs, kad nepažįstami vyriškiai buvo įvirtę į tėvo sodybą ir jo ieškojo, Saulius kreipėsi į policiją. Bet pareigūnai sodyboje nieko svetimo neberado ir išvažiavo.

Šeimininko sūnus tęsė išgertuves, o po vidurnakčio grįžo pamiegoti. Tada jį ir užklupo sugrįžusi šiauliečių kompanija. Pro neužrakintas duris į vidų suvirtusi girta gauja griebė apsimiegojusį vyriškį ir tėvo bei draugės akivaizdoje sumušė.

Telefonu žėrė grasinimus

Iš visos įsibrovėlių kompanijos sodybos šeimininko sūnus atpažino tik M.Stripeiką. Smarkiai apgirtęs nelaimėlis vėliau pasakojo, kad po stipraus smūgio į galvą neteko sąmonės ir nieko nebepamena.

Kaime pasiautėjusi gauja nenurimo – jau kitą dieną pasipylė skambučiai ir grasinimai. M.Stripeika iš savo ir svetimo mobiliojo ryšio telefono skambinėjo ir reikalavo grąžinti 100 eurų.

Buvo grasinama „vėl išplėšti duris ir jį pakasti“, „užmušti“, „užlenkti“, „papjauti“, o jo draugę išprievartauti.

Nustatyta, kad kartą skambino ir šiaulietis 44 metų Aidas Aleksandravičius. Pastarasis padarė klaidą – naudojosi telefonu, kuriame buvo įdėta draugės įsigyta SM kortelė.

Įvertino visų indėlį

Bylą išnagrinėjęs teisėjas įvertino kiekvieno gaujos nario indėlį. Įvertinta ir girtos kompanijos praeitis, mat trys teisiamieji anksčiau buvo teisti net po keliolika kartų.

Anksčiau vienuolika kartų teistam M.Stripeikai bausmė subendrinta su ankstesniu nuosprendžiu – vyrą nutarta įkalinti 3 metams.

14 kartų teistam M.Giedraičiui įkalinimo įstaigoje teks praleisti puspenktų metų – teismas skyrė 2 metų įkalinimo bausmę ir pridėjo dar neatliktos bausmės dalį.

Praeityje net 20 kartų teistam G.Šalinui teismas taip pat pridėjo anksčiau neatliktą bausmę. Todėl už šį nusikaltimą skirtas pusantrų metų įkalinimas pailgėjo pusmečiu.

Anksčiau aštuonis kartus teistas A.Aleksandravičius atsipirko 1 metų ir 3 mėnesių laisvės apribojimo bausme. Be to, jis įpareigotas 50 valandų neatlygintinai išdirbti sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais.

Anksčiau neteistą ir prie smurto neprisidėjusį L.Taujanską nuspręsta atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir bylą nutraukti.

Bet šiaulietis įpareigotas sumokėti 500 eurų į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.