Vairuotojų apklausa atskleidė: Lietuvos muitinėje korupcijos lygis mažėja

Lietuvos muitinės atlikta krovininių automobilių vairuotojų, vykstančių per Lietuvos sieną, apklausa atskleidė, kad muitinės korupcijos lygis šalyje mažėja.

 Muitinės postas.<br> Muitinės nuotr.
 Muitinės postas.<br> Muitinės nuotr.
 Muitinės postas.<br> Muitinės nuotr.
 Muitinės postas.<br> Muitinės nuotr.
 Muitinės postas.<br> Muitinės nuotr.
 Muitinės postas.<br> Muitinės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 11:06 AM

Skelbiama, kad muitinės inicijuotoje anoniminėje apklausoje buvo apklausiami įvairių tautybių vairuotojai. Didžiausia dalis respondentų (49 proc.) – Baltarusijos Respublikos piliečiai. Rusijos piliečiai sudarė 29 proc., Lietuvos -–7 proc. Likę respondentai iš Kazachstano Respublikos – 4 proc., Moldovos Respublikos ir Uzbekistano Respublikos – po 3 proc., Ukrainos – 2 proc., Tadžikistano Respublikos ir Kirgizijos Respublikos – po 1 proc. Kitos anketas pildžiusių vairuotojų pilietybės – Latvijos Respublika, Lenkijos Respublika, Bulgarijos Respublika, Estijos Respublika, Serbijos Respublika, Azerbaidžano Respublika ir Sakartvelas.

Iš apklausos paaiškėjo, kad mažėja skaičius vairuotojų, nusiteikusių duoti kyšį muitinėje. Paklausus, ar duotų kyšį, daugiausia (96 proc.) respondentų atsakė, kad neduotų. 2 proc. vairuotojų teigė nežinantys ir tik 1 proc. dalyvavusių (37 respondentai) teigė, kad kyšį duotų. Tuo metu 2018 metais atliktoje apklausoje nusiteikusių duoti kyšį buvo 3 proc., o neapsisprendusių, kaip elgtųsi ir atsakiusių „nežinau“, buvo 9 proc.

Taip pat paaiškėjo, kad per paskutinius 12 mėn. muitininkams kyšį vis dėlto davė tik 2 apklausos dalyviai (0,1 proc.). 99,1 proc. respondentų atsakė, kad kyšio neteko duoti. Dar 16 vairuotojų (0,8 proc.) teigė, kad kartais kyšį duoti tenka. Palyginus 2018 m., 2021 m. ir 2023 m. apklausų rezultatus, stebima, kad 2023 m. visi rodikliai, susiję su apklaustųjų korupcine patirtimi, rodė korupcijos mažėjimo Lietuvos muitinėje tendenciją.

Paklausti, kaip vertina korupcijos lygio pokyčius Lietuvos muitinėje per paskutinius 2 metus, net 55,8 proc. apklausos dalyvių nurodė neturintys nuomonės. Atitinkamai 32 proc. ir 5,8 proc. atsakė, jog teigiami pokyčiai yra akivaizdūs arba situacija gerėja. Dar 5,7 proc. respondentų teigė, kad Lietuvos muitinėje niekas nesikeičia, o 0,7 proc. (keturiolika respondentų) anketoje pažymėjo, kad padėtis Lietuvos muitinėje pablogėjo.

Anot Lietuvos muitinės, šiemet atliktos apklausos rezultatai rodo, kad, palyginus su 2018 ir 2021 m., Lietuvos muitinėje pastebima korupcijos lygio mažėjimo tendencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.