Skola valstybei pavijo po 14 metų – iš cigarečių kontrabandos organizatoriaus priteista 452 tūkst. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas tenkino Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro apeliacinį skundą ir iš nuteistojo V.V. Lietuvos valstybę atstovavusios Vilniaus teritorinės muitinės naudai priteisė virš 452 tūkst. eurų turtinei žalai, atsiradusiai dėl nesumokėtų mokesčių, atlyginti. V.V. buvo nuteistas už cigarečių kontrabandą bei neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Cigarečių „Jing Ling“ kontrabanda.<br>VSAT archyvo nuotr.
Cigarečių „Jing Ling“ kontrabanda.<br>VSAT archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Aug 8, 2023, 3:19 PM

Po šios teismo nutarties valstybės naudai bus išieškota visa 873 tūkst. eurų turtinė žala, atsiradusi dar prieš 14 metų sulaikius į Lietuvą įvažiavusius du vilkikus su kontrabandinėmis cigaretėmis. Dalis turtinės žalos atlyginimo – 421 tūkst. eurų – iš trijų nuteistųjų Vilniaus teritorinės muitinės naudai buvo priteista 2021 m. lapkričio 24 d. Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi.

Vilniaus teritorinės muitinės civilinis ieškinys pilnai tenkintas po ilgų teisminio bylinėjimosi metų. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai dar 2009 metų vasarą netoli Lavoriškių kelio posto sulaikė du vilkikus su kontrabandinėmis cigaretėmis: viename jų buvo 800 dėžių rusiškų cigarečių „Imperial Classic“, kitame rastas panašus kiekis dėžių cigarečių „Jing Ling“. Sulaikyto cigarečių krovinio vertė siekė 1,16 mln. eurų.

2017 m. Vilniaus apygardos teismas kaltais dėl dalyvavimo organizuotoje grupėje gabenant cigarečių kontrabandą bei neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pripažino A.T. ir V.V. Jiems teismas skyrė 300 MGL (11 298 eurų) baudas, iš V.V. teismas nurodė išieškoti ir beveik 62 tūkst. eurų – vieno vilkiko, kuriuo buvo gabenamos akcizinės prekės, vertę. Vilniaus teritorinės muitinės pateiktą 873 tūkst. eurų civilinį ieškinį, kuriuo buvo prašoma atlyginti dėl šių nusikaltimų atsiradusią valstybei nesumokėtų mokesčių (akcizo ir PVM) sumą, Vilniaus apygardos teismas atmetė.

Lietuvos apeliacinis teismas 2019 m. sausio 11 d. iš dalies tenkino prokuroro apeliacinį skundą ir dėl dalyvavimo organizuotoje grupėje gabenant cigarečių kontrabandą pripažino kaltu dar vieną asmenį – D.B. Teismas jam skyrė 150 MGL (5 649 eurų) baudą. Pirmosios instancijos nuosprendžio dalį, kuria buvo atmestas Vilniaus teritorinės muitinės civilinis ieškinys, apeliacinės instancijos teismas paliko galioti.

Siekdamas, kad būtų tenkintas civilinis ieškinys ir išieškota valstybės dėl nesumokėtų mokesčių patirta žala, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateikė kasacinį skundą. 2020 m. vasario mėn. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas prokuroro kasacinį skundą tenkino ir bylos dalį dėl civilinio ieškinio perdavė nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka.

Vilniaus teritorinė muitinė civiliniu ieškiniu prašė priteisti iš nuteistųjų 873 tūkst. eurų valstybei nesumokėtų mokesčių žalos atlyginimui: iš A.T., V.V. ir D.B. solidariai 421 tūkst. eurų už vienu vilkiku neteisėtai įvežtas 800 dėžių rusiškų cigarečių „Imperial Classic“, o iš V.V. – 452 tūkst. eurų už kitu vilkiku kontrabanda įvežtą didelį cigarečių „Jing Ling“ su Rusijos Federacijos banderolėmis krovinį.

Lietuvos apeliacinis teismas 2021 m. lapkričio 24 d. nutartimi iš dalies tenkino byloje pareikštą Vilniaus teritorinės muitinės civilinį ieškinį ir iš A.T., V.V. ir D.B. solidariai priteisė 421 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti. Civilinio ieškinio vykdymo užtikrinimas buvo nukreiptas į nuteistiesiems ir jų sutuoktinėms priklausantį turtą, į kurį buvo apribotos jų nuosavybės teisės. Vilniaus teritorinės muitinės ieškinio dalis dėl 452 tūkst. eurų žalos atlyginimo buvo atmesta.

Nuosekliai laikydamasis pozicijos, kad valstybei turi būti atlyginta visa dėl šios cigarečių kontrabandos padaryta žala, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras dar kartą su kasaciniu skundu kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas bylos dalį dėl žalos atlyginimo priteisimo iš V.V. perduoti iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Galutine ir neskundžiama Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2023 m. vasario 23 d. nutartimi šis prokuroro kasacinis skundas buvo pilnai patenkintas.

Pakartotinai nagrinėdama bylos dalį dėl 452 tūkst. eurų žalos atlyginimo, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija pritarė prokuroro apeliaciniame skunde nurodytiems argumentams ir, be kita ko, konstatavo, jog pagal nusikaltimo metu galiojusio Bendrijos muitinės kodekso nuostatas, skola muitinei atsiranda neteisėto prekių įvežimo momentu. Įvežtos cigaretės Lietuvos muitinėje nebuvo deklaruotos ir nebuvo sumokėti importo mokesčiai (akcizas, PVM), todėl valstybei buvo padaryta turtinė žala dėl negautų pajamų (mokesčių) ir tam neturi reikšmės aplinkybė, kad cigaretės buvo konfiskuotos ir vėliau sunaikintos.

Teismas pripažino, jog dėl V.V. 2009 m. vasarą organizuoto cigarečių su Rusijos Federacijos banderolėmis „Jin Ling“ neteisėto įvežimo į Europos Bendrijos muitų teritoriją valstybei buvo padaryta 452 tūkst. eurų žala, todėl civilinis ieškinys patenkintas visiškai ir ši suma iš V.V. buvo priteista valstybę atstovavusios Vilniaus teritorinės muitinės naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.