Teisėjo turtą vertino net pagal sienų storį

Siekdamas įrodyti, kad gyveno pagal savo pajamas, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis į teismą atsinešė pirties ir namo nuotraukas bei tėvo pajamų deklaraciją.

Buvęs teisėjas H.Jaglinskis aiškino, kad kaltinimas neteisėtu praturtėjimu yra nepagrįstas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis aiškino, kad kaltinimas neteisėtu praturtėjimu yra nepagrįstas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 8:28 PM

Tyrimą dėl galimos korupcijos teismuose 2019 metų vasarį pradėję Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai tuomečio Vilniaus apygardos teismo teisėjo H.Jaglinskio namuose per kratą rado per 100 tūkst. eurų.

Nuo pareigų nušalintas H.Jaglinskis ketvirtadienį Kauno apygardos teisme teigė nesunkiai galintis paaiškinti, iš kur gavo šiuos pinigus, tačiau stebėjosi, kad yra kaltinamas neteisėtu praturtėjimu.

Suma tyrimui per maža?

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) savo išvadose nurodė, kad tarp H.Jaglinskio ir jo sutuoktinės Teresos pajamų ir išlaidų yra neatitikimų. Jie esą negali pagrįsti, kad teisėtomis pajamomis gavo 51 tūkst. eurų.

Bet buvęs ilgametis teisėjas atkreipė teismo dėmesį, kad Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl neteisėto praturtėjimo taikomas tuomet, kai vienas asmuo negali pagrįsti 45 tūkst. eurų vertės siekiančio turto.

„Mūsų atveju specialisto išvadoje nurodytas 51 tūkst. eurų dviem žmonėms, kiekvienam išeina kiek daugiau nei 25 tūkst. eurų. Manau, toks kaltinimas yra perteklinis“, – skaičiavo H.Jaglinskis.

VMI įvertino bendrą sutuoktinių turtą. Juo pavadintas ir butas, kurį įsigijo ir išnuomojo Jaglinskių pilnametis sūnus.

H.Jaglinskis teismui tvirtino, kad jie su sutuoktine turi ir atskirų pinigų, ir bendrą šeimos biudžetą: „Žmona dažniau lankosi parduotuvėse, o aš – autoservisuose.“

Vardijo, iš ko gavo

Buvęs teisėjas tikino, kad dalis per kratą jų namuose rastų pinigų buvo gauti iš artimų žmonių.

Teisiamasis pasakojo, kad 2018 metų pavasarį tėvas jam gimtadienio proga padovanojo 14 tūkst. eurų. Po kelių dienų paaiškėjo, kad tėvas serga onkologine liga, ir po kurio laiko mirė.

H.Jaglinskis aiškino, kad tėvas turėjo nemažai turto, – apie 20 hektarų žemės, 3 miško sklypus, ūkininkavo, augino gyvulių, turguje parduodavo savo užaugintas gėrybes.

Į teismą buvęs teisėjas atsinešė ir tėvo pateiktą 2005 metų pajamų deklaraciją. Jis teigė šį dokumentą galėjęs pateikti ir STT, tačiau pareigūnai to neprašė.

Dar 3 tūkst. eurų H.Jaglinskis teigė gavęs iš brolio, kuris jam buvęs skolingas. Be to, per kratas rasta ir 8 tūkst. eurų, kuriuos Vokietijoje gyvenantis sūnėnas esą buvo palikęs automobilio remontui.

Teismui buvo aiškinama, kad nemaža dalis per kratas aptiktų pinigų priklausė T.Jaglinskajai.

Mat sutuoktiniai tada esą svarstė apie šeimos verslą, o juo galėjęs tapti teisėjo žmonos pomėgis kurti puokštes ir augalų kompozicijas.

Moteris norėjusi įkurti savo studiją, o draugė pasiūlė tai padaryti dar tik planuojamame statyti daugiabutyje Antakalnyje. Ji nurodžiusi, kad patalpos kainuotų apie 90 tūkst. eurų.

Anksčiau apklausta T.Jaglinskaja yra sakiusi, kad tokia kaina sutuoktiniui pasirodžiusi per didelė, todėl ji nusprendusi iš draugės pasiskolinti 30 tūkst. eurų.

Anot moters, per kratą buvo paimti ir šie pinigai, ir anksčiau susitaupyti 24 tūkst. eurų.

Ginčijosi dėl priekaištų

Jaglinskių šeima nuomojo ir tris butus Vilniuje, o nuomininkai atsiskaitydavę grynaisiais. Tačiau buvęs teisėjas teigė, kad už butų nuomą buvo mokami mokesčiai.

H.Jaglinskis sakė nesutinkantis su VMI priekaištais dėl neteisingos turto ir pajamų deklaracijos, kurias patikslino 2019 metais: „Klaidą padariau dėl neatidumo, o pažeidimas būtų tada, jeigu norėčiau ką nors nuslėpti.“

Mokesčių prievaizdai savo išvadoje įvertino ir kitą H.Jaglinskio turtą – jo pastatytą pavėsinę, pirtį, taip pat namą, kuris po remonto iš išorės padidėjęs, o viduje sumažėjęs.

VMI atstovė Asta Aušvicaitė teigė šiuos duomenis nurašiusi iš Registrų centro, o namo šeimininkui teisme teko išsamiai aiškinti apie gipso pertvaras ir sienų šiltinimą.

Nors išvadą pateikusi VMI specialistė į klausimus atsakinėjo du teismo posėdžius, H.Jaglinskio advokatai dokumente dar rado „miglotų vietų“, todėl išaiškinimo prašys raštu.

Pasirodė ir katė

Įtemptą Kauno apygardos teismo posėdį kiek praskaidrino vaizdas iš nuotoliniu būdu jame dalyvavusio verslininko Vasilijaus Menkovo kabineto.

Teisėja pastebėjo, kad vietoj teisiamojo iš ekrano į ją žvelgia katė.

Teisėjos įspėjimo sulaukęs vietoj savęs nesodinti gyvūno jo šeimininkas iš nuotolinio posėdžio buvo išjungtas.

Posėdžiui pasibaigus V.Menkovas nustebęs atsiprašė ir pažadėjo katę išvaryti iš kabineto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.