Du kartus girtas prie vairo įkliuvęs ir mokėti už tai 100 tūkst. eurų nenorėjęs vyras pralošė visus teismus – teks atverti piniginę

Rugsėjo 27 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje A.D. buvo nuteistas už tai, kad padarė dvi analogiškas nusikalstamas veikas vairuodamas tą patį automobilį „Audi Q8“. 2020 m. rugpjūčio 13 d. jis vengė girtumo patikrinimo, kai jam buvo nustatyti girtumo požymiai, o 2020 m. rugsėjo 6 d. jam buvo nustatytas 1,97 promilės girtumas.

 Alkotesteris, „Audi“.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Alkotesteris, „Audi“.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Sep 28, 2023, 10:58 AM, atnaujinta Sep 28, 2023, 11:05 AM

Kasaciniu skundu nuteistasis ir jo gynėjas nesutiko su vairuotojo nuteisimu ir su apeliacinės instancijos teismo sprendimu konfiskuoti dvi automobilio vertes atitinkančią pinigų sumą – 102 820 eurų.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, atmesdama kasacinį skundą, nustatė, kad automobilis buvo pripažintas abiejų nusikalstamų veikų padarymo priemone, tačiau jo konfiskuoti nėra galimybės, nes jis nuosavybės teise nepriklauso kaltininkui. Todėl LAT apeliacinės instancijos teismo sprendimą konfiskuoti automobilio vertes atitinkančią pinigų sumą už kiekvieną nusikalstamą veiką laikė priimtu tinkamai pritaikius baudžiamąjį įstatymą ir nepažeidžiant teismų praktikoje išskiriamo proporcingumo principo.

Kasacinės instancijos teismas pažymėjo, kad A.D. per gana trumpą laiko tarpą padarė dvi atskiras analogiškas nusikalstamas veikas, vairuodamas tą patį automobilį, be to, antrą kartą girtas vairavo automobilį po to, kai jam buvo skirta kardomoji priemonė, draudžianti vairuoti.

A.D. savo elgesiu demonstravo abejingumą tiek jam paskirtiems apribojimams, tiek teisės aktų reikalavimams, tiek, svarbiausia, kitų žmonių saugumui.

Kartu nutartyje pažymėta, kad konfiskuotino turto vertė nėra ribojama įstatymų ir kad sprendžiant, koks konfiskuotino turto vertės dydis laikytinas proporcingu, esminę reikšmę turi padarytų nusikalstamų veikų skaičius, o ne jas padarant panaudotos priemonės tapatumas.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti. Kasacinio teismo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vienodą bendrosios kompetencijos teismų praktiką valstybėje. Remdamasis procesą reglamentuojančiais įstatymais, kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus teisės taikymo aspektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.