Ignalinos ir Švenčionių rajonuose pasieniečiai baidė fizinį barjerą gadinusius baltarusius

Antradienį Švenčionių ir Ignalinos rajonuose, skirtingose vietose, iš Baltarusijos pusės prišokę žmonės keturiose vietose bandė sugadinti Lietuvos pusėje įrengtą fizinį barjerą – apsauginę tvorą ir koncertinos piramidę. Taip siekta, kad sieną neteisėtai kirstų migrantai. Visais atvejais Lietuvos pasieniečiai reagavo greitai, todėl nė vienas atėjūnas į šalį nelegaliai nepateko.

Antradienį pasieniečiai 4 kartus išbaidė fizinį barjerą gadinusius baltarusius.<br>VSAT nuotr.
Antradienį pasieniečiai 4 kartus išbaidė fizinį barjerą gadinusius baltarusius.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

2023-10-11 20:58

Kaip praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), neabejojama, kad visus keturis pažeidimus, vykdytus nuo maždaug 18 val. iki vidurnakčio į trečiadienį, organizavo Baltarusijos pareigūnai.

Pirmą iš jų VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Adutiškio pasienio užkardos pareigūnai per sienos stebėjimo sistemą fiksavo ties Švenčionių rajonu. Baltarusijos pusėje buvo pastebėtas vienas vyras. Jis prie valstybės sienos Lietuvos pusėje įrengto fizinio barjero, įtariama, metalo žirklėmis bandė kirpti koncertiną. Informacija iš Adutiškio užkardoje esančio stebėjimo centro iškart buvo perduota arčiausiai patruliavusiems VSAT patruliams. Jie greitai atskubėjo į įvykio vietą, o išbaidytas vandalas spruko atgal į savo teritoriją.

Vėliau tos pačios rinktinės Tverečiaus pasienio užkardos pareigūnai sienos stebėjimo sistema užfiksavo iš Baltarusijos pusės prie fizinio barjero ties Ignalinos rajonu pribėgusius du žmones. Šie irgi pradėjo gadinti fizinį barjerą. Baltarusijos pusėje Lietuvos pasieniečiai matė maždaug 10 lūkuriuojančių žmonių, neabejojama, neteisėtų migrantų.

Išgąsdinti atvykstančių pasienio sargybų, nežymiai koncertiną apgadinę vedliai kartu su neteisėtais migrantais irgi spruko į Baltarusijos gilumą.

Netrukus panašų incidentą ties Švenčionių rajonu, tik jau kitoje vietoje nei pirmą kartą, vėl fiksavo Adutiškio pasieniečiai. Per kameras stebimi VSAT pareigūnų prie fizinio barjero Lietuvos pusėje priėjo 2 žmonės. Matėsi, kad jie prie sienos atvedė 5 neteisėtus migrantus. Pasišviesdamas žibintuvėliu vienas organizatorių stebėjo kaukėtą savo bendrą, kuris metalo žirklėmis ėmėsi kirpti fizinį barjerą.

„Darbo“ baigti ir migrantų nukreipti į Lietuvą jiems nepavyko, nes į šią vietą operatyviai atvyko VSAT patruliai. Tiek abu vedliai, tiek migrantai skubiai pasišalino atgal.

Prieš pat vidurnaktį Adutiškio pasieniečiams teko reaguoti į dar vieną panašią situaciją. Jau trečioje vietoje ties Švenčionių rajonu iš Baltarusijos gilumos pasirodę du žmonės irgi ėmė gadinti fizinį barjerą, kad į Lietuvą nukreiptų atsivestus 4 migrantus. Šis epizodas baigėsi taip pat, kaip ir pirmieji trys – ir migrantams, ir juos atlydėjusiesiems teko nuo Lietuvos pasieniečių sprukti atgal į Baltarusijos gilumą.

Iš viso šiemet VSAT fiksavo 73 bandymus tyčia gadinti pasienyje su Baltarusija įrengtą fizinį barjerą. Pernai tokių atvejų buvo 467.

Baltarusijos režimas nuo 2021 m. vasaros rengia neteisėtos migracijos atakas siekdamas destabilizuoti padėtį Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse. Baltarusijai, talkinamai Rusijos, neteisėti migrantai buvo ir yra įrankis tam pasiekti.

2022 m. pabaigoje prie didžiosios dalies Lietuvos sienos su Baltarusija buvo baigtas įrengti fizinis barjeras, sudarytas iš koncertinos piramidės ir apsauginės tvoros (išskyrus pavienes vietoves, kur tokio inžinerinio įrenginio statyba nevykdyta dėl gamtinių kliūčių – t. y. pelkės, vandens telkinių prieigos ir pan., tačiau čia siena yra kontroliuojama kitomis techninėmis ir organizacinėmis priemonėmis).

Taip pat visa 679 km ilgio Lietuvos siena su Baltarusija VSAT pareigūnų yra kontroliuojama moderniomis vaizdo stebėjimo sistemomis, kuriomis fiksuojamas bet koks priartėjimas iš Baltarusijos pusės.

Patys Baltarusijos pareigūnai nuo 2021 m. vasaros aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos, organizuoja užsieniečių patekimą prie ES išorės sienos ir koordinuoja jų neteisėtą perėjimą į bendrijos teritoriją.

Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti atėjūnus, jų Lietuvos pasieniečiai yra neįleidę 21 362.

2021 m. VSAT į Lietuvą iš Baltarusijos neleido neteisėtai patekti 8 106 tokiems užsieniečiams, 2022 m. – 11 211, o šiemet – 2 045.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.