Teismas nesiunčia Viliaus Šiliausko už grotų, jam skirta bauda

Kauno apygardos teismas buvusiam Kauno savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui už kyšininkavimą skyrė 65 tūkst. eurų baudą. Laisvės atėmimo bausmės jis išvengė.

 Teismas paskelbė nuosprendį V.Šiliauskui. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Teismas paskelbė nuosprendį V.Šiliauskui. <br> Lrytas.lt koliažas.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilius Šiliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Teismas paskelbė nuosprendį V.Šiliauskui. <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Teismas paskelbė nuosprendį V.Šiliauskui. <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Teismas paskelbė nuosprendį V.Šiliauskui. <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Teismas paskelbė nuosprendį V.Šiliauskui. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 3:56 PM, atnaujinta Nov 6, 2023, 4:31 PM

Kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Valentinas Alekna siūlė 46 metų V.Šiliauskui skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę ir 30 tūkst. eurų dydžio baudą, taip pat teismo prašė iš kaltinamojo 7 metams atimti teisę eiti vadovaujančias pareigas valstybės tarnyboje.

Teismas pastarąjį prašymą patenkino, taip pat nusprendė konfiskuoti pas V.Šiliauską namuose rastus pinigus – 240,9 tūkst. eurų.

V.Šiliausko advokatas Ruslanas Boiko prašė teismo jo ginamajam skirti tik 31 tūkst. eurų baudą, mat teisiamasis pripažįsta ėmęs kyšius, gailisi tai daręs.

Dėl šios aplinkybės teismas pritaikė sutrumpintą įrodymų tyrimą, o teisiamajam trečdaliu sumažinama bausmė. Galutinis baudos dydis V.Šiliauskui taip pat sumažėjo įskaičius suėmime praleistą laiką.

Teismas pažymėjo, kad V.Šiliauskas nėra teistas, atsiliepimai apie jį darbe išimtinai teigiami, vyras dirba, augina du mažamečius vaikus, užsiima bitininkyste.

„Norėčiau dar kartą atsiprašyti už savo kvailus veiksmus – nuoširdžiai gailiuosi ir prašau neskirti realios laisvės atėmimo bausmės. Nežinau, kas visa tai nulėmė, galbūt karo baimė“, – teisme tardamas paskutinį žodį, pareiškė V.Šiliauskas.

Prokuroras V.Alekna atrodė šiek tiek nustebintas nuosprendžiu. Ar jis bus skundžiamas, bus sprendžiama išanalizavus bei įvertinus argumentus. Kai kurie jų galbūt buvo pernelyg sureikšminti.

„Įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę, tačiau teismas pritaikė išimtį. Kyla klausimas, kada išvis galima taikyti numatytą atsakomybę, mat aukštas pareigas valstybės tarnyboje užimantys žmonės visada yra nepriekaištingos reputacijos“, – svarstė prokuroras V.Alekna.

Buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas kaltinamas tuo, kad būdamas valstybės tarnautoju, 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė kyšių, kurių bendra suma – 240 tūkst. eurų.

Užfiksuoti 8 nusikalstamos veikos epizodai, tačiau teismas tai įvertino kaip vieną tęstinę veiką. V.Šiliauskas nuteistas švelnesne bausme negu numatyta Baudžiamajame kodekse. 

Pernai naktį į kovo 9-ąją Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai sulaikė V.Šiliauską ir apkaltino paėmus 140 tūkst. eurų kyšį iš statybų bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno. 

Kratos V.Šiliausko namuose truko daugiau kaip 16 valandų. Jų metu iš viso buvo aptikta apie 250 tūkst. eurų grynaisiais, kuriuos šeimininkas laikė itin patikimose slėptuvėse. Dalį pinigų kaunietis laikė uždarytuose stiklainiuose. 

Per kratą J.Kriaučiūno namuose pareigūnai aptiko beveik 400 tūkst. eurų grynais.

Prokuratūra tąkart paskelbė, kad tai gali būti didžiausias žinomas kyšis Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo.

V.Šiliauskas tikino, kad prasidėjus karui Ukrainoje labai išsigandęs, todėl sumanė su šeima išvykti gyventi į Tenerifę (Ispanija). Tokiam planui trukdė tik viena aplinkybė – įsigyti būstą ir įsikurti reikėjo 300 tūkst. eurų. 

Tuomet V.Šiliauskas esą ir nusprendė paspausti J.Kriaučiūną, kurio vadovaujama bendrovė „Autokausta“ pastaraisiais metais laimi didžiausius Kauno savivaldybės skelbiamus rangos konkursus.

J.Kriaučiūnas tikino kyšius supratęs kaip tam tikrą abonentinį mokestį.

V.Šiliauskas ir jo šeimos nariai išties turėjo skrydžio bilietus į Tenerifę, o kelionės išvakarėse tuometis savivaldybės administracijos vadovas turėjo gauti didžiausią kyšio dalį – 200 tūkst. eurų. Būtent dėl tokios sumos buvo sutarta su verslininku. 

Pinigai buvo įmesti į V.Šiliausko namų pakaunėje pašto dėžutę, tačiau ją atidaręs kaunietis rado tik 140 tūkst. eurų. 

Bylą nagrinėjantis teisėjas Audrius Meilutis pasiteiravo teisiamojo, ar šis nesijautė apgautas, tačiau V.Šiliauskas nesutriko ir svarstė, kad daugiau pinigų turbūt tiesiog netilpo į pašto dėžutę.

Dar iki teismo duodamas parodymus V.Šiliauskas tyrėjams paliudijo neva miesto meras Visvaldas Matijošaitis jo sūnus, tarybos narys Šarūnas Matijošaitis ir kai kurie kiti asmenys veikė kaip nusikalstama organizuota grupė, o jis buvęs šios grupės narys. 

Pasak teisiamojo, kai kuriems žemės sklypams ir pastatams Kaune specialiai buvo sudarytos nepalankios sąlygos, kad jų vertė sumažėtų, nes juos ketino nusipirkti mero sūnus arba jo verslo partneriai.

V.Šiliauskas teisėsaugai taip pat atskleidė, kad V.Matijošaitis neva nurodė pavaldiniams neišduoti leidimo „Britanikos“ viešbučio rekonstrukcijai, nes tai kenktų jo šeimos verslo interesams. 

Kauno mero V.Matijošaičio pozicija dėl buvusio bendražygio taip pat smarkiai pasikeitė. Iš pradžių meras pareiškė, kad vyksta susidorojimas ir jis esą žinąs užsakovus. 

Vėliau V.Matijošaitis jau tikino, kad jam gėda dėl V.Šiliausko poelgio. Administracijos vadovas skubiai buvo atleistas iš pareigų. 

Baigiantis ikiteisminiam tyrimui, prokuratūra priėmė palankų sprendimą „Autokaustos“ vadovui J.Kriaučiūnui – jis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Prokurorai pritaikė Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame minimos atitinkamos sąlygos – jeigu buvo reikalaujama kyšio, provokuojama jį duoti arba jeigu davėjas pats nedelsdamas pranešė apie tai teisėsaugai.

Šiuo metu retai viešumoje pasirodantis J.Kriaučiūnas kartą prasitarė esą kyšių buvo reikalaujama „už nieką“, mat „Autokausta“ sąžiningai laimėdavo konkursus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.