Senolius apgaudinėjusią slaugytoją pričiupo kunigas: viską pakeitė vienas klausimas

Iš sunkiai sergančių senolių pasipelnyti mėginusią slaugytoją 62 metų Birutę Černiauskienę įklampino neribota fantazija. Planas melžti Ligonių kasą sužlugo, kai moters veikla susidomėjo klebonas.

Apgaulę pastebėjęs Gruzdžių klebonas D.Klimašauskas kreipėsi į teisėsaugą.
Apgaulę pastebėjęs Gruzdžių klebonas D.Klimašauskas kreipėsi į teisėsaugą.
Apgaulę pastebėjęs Gruzdžių klebonas D.Klimašauskas kreipėsi į teisėsaugą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Apgaulę pastebėjęs Gruzdžių klebonas D.Klimašauskas kreipėsi į teisėsaugą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2023, 11:49 AM, atnaujinta Nov 18, 2023, 4:03 PM

Įkliuvusi sukčiautoja kaltę pripažino visiškai ir atgailavo.

Tai leido B.Černiauskienei išvengti baudžiamosios atsakomybės – teismas atleido moterį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Per ikiteisminį tyrimą pareigūnai nagrinėjo dar 26 pacientų istorijas.

Bet dauguma senolių buvo mirę arba sunkios būklės, todėl negalėjo tiksliai paliudyti apie slaugytojos apsilankymus ir suteiktas paslaugas.

Slaugytoją pričiupo klebonas

Sukčiavusią B.Černiauskienę praėjusių metų pradžioje pričiupo Gruzdžių Švč.Trejybės parapijos klebonas Donatas Klimašauskas.

Dvasininkui pernai vasarį įtarimas kilo, kai iš šiaulietės gydytojos išgirdo klausimą apie negalios prie lovos prikaustytam jo tėvui namuose teikiamas slaugos paslaugas.

Klausimas apstulbino, nes sunkiam ligoniui padėjo tik paliatyviąją paslaugą teikiantis Šiaulių globos ir slaugos centras „Sidabražolė“.

Klebonas D.Klimašauskas prisijungė prie portalo e.sveikata ir išvydo įrašus apie tėvą neva namuose lankančią medicinos darbuotoją iš Kuršėnuose veikiančios klinikos.

Prakalbino nekalbantį žmogų

Sistemoje buvo užfiksuota, kad vien 2022 m. sausį į namus Kelmės rajone slaugytoja buvo atvykusi net 7 kartus.

Medicinos namų darbuotoja dokumentuose detaliai aprašė savo apsilankymus.

B.Černiauskienės įrašai pribloškė kleboną D.Klimašauską, nes slaugytoja rašė apie pokalbį – esą ligonis buvo piktokas ir su ja bendravo nenoriai.

Be to, įrašyta, kad buvo „klausyta“ plaučių, o ant kūno pragulų nepastebėta.

Šios smulkmenos įklampino, mat nuo pat 1999 m. vasarį patirtos traumos ligonis nebuvo prataręs nė žodžio.

Miške virtusio medžio sužalotas vyras du mėnesius buvo ištiktas komos, o pabudęs su namiškiais įstengė bendrauti tik galvos linktelėjimu ar papurtymu.

Prie patalo prikaustytą ligonį žmona maitindavo šaukšteliu.

Prasilenkė su tiesa ne tik įrašai apie „pokalbius“, bet ir bendra fizinė būklė. Mat ant ligonio kūno buvo pragulų, o medikė įrašė, kad jų nėra.

Kunigui siūlė kompensaciją

Pirmąsyk prie portalo e.sveikata prisijungęs ir stebuklus išvydęs klebonas D.Klimašauskas išsiaiškino, kaip tėvas tapo Kuršėnuose veikiančios klinikos pacientu.

Paaiškėjo, kad tai įvyko su tėvą prižiūrinčio šeimos gydytojo Antano Jokšo žinia.

A.Jokšo šeimos sveikatos centras pats neteikė ambulatorinių slaugos paslaugų, todėl pasirašė sutartį su Šiaulių rajone veikiančia Medicinos namų klinika.

Ši aplinkybė nustebino kleboną D.Klimašauską, nes namiškiai apie perduotą neveiksnaus ligonio slaugą nieko nežinojo.

Ėmus domėtis, kas iš tikrųjų įvyko, Gruzdžių klebonas sulaukė siūlymo išmokėti kompensaciją, bet jis nutarė kreiptis į teisėsaugą. Juolab kad nesunkiai išsiaiškino, jog jo tėvas nebuvo vienetinis atvejis.

Paliko darbą „dėl klaidos“

Parašius pareiškimą moters apgaulę atskleidžiančių įrašų portale e.sveikata jau nebebuvo, tačiau klebonas buvo išsaugojęs jų kopijas.

Kilus skandalui Medicinos namų klinikos atstovas tikino, esą paslaugos teikiamos laikantis galiojančių teisės aktų ir to paties reikalaujama iš visų darbuotojų.

Jie patvirtino, kad dokumentuose buvo klaida, o slaugytojos suvesti duomenys nebuvo perduoti Ligonių kasai, todėl materialinės žalos nepadaryta.

Teisėsaugininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad po skandalo „dėl klaidos“ darbą palikusi B.Černiauskienė per 2021 m. lankė net 27 ligonius.

Dokumentuose padaryti įrašai liudijo apie žaibišką slaugytojos greitį, bet kaltė nebuvo įrodyta, nes dauguma pacientų jau buvo mirę, o kiti negalėjo teikti tikslių parodymų dėl sudėtingos sveikatos būklės.

Skandalingos istorijos atomazgos nesulaukė ir klebono D.Klimašausko tėvas – vyras per ikiteisminį tyrimą iškeliavo anapilin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.