Įsiteisėjo nuosprendis dėl 1,2 mln. eurų apimties sukčiavimo schemos neteisėtai įgyjant Europos Sąjungos lėšas

Įsiteisėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis, priimtas baudžiamojoje byloje dėl labai didelės vertės sukčiavimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo padarant labai didelės žalos Europos Sąjungos finansiniams interesams.

Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-11-20 13:55

Pasitvirtinusiomis pripažintos šešiems kaltinamiesiems – juridiniam asmeniui UAB „T“, R.K., S.J., R.S., R.K., V.J., inkriminuotos nusikalstamų veikų aplinkybės, jog sukūrus 1,2 mln. eurų fiktyvių sandorių grandinę, nusikalstamais veiksmais Europos Sąjungos (toliau – ES) biudžetui buvo padaryta 580 000 eurų dydžio žala. Aktyvių tyrėjų ir ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio prokuroro dėka žala buvo atlyginta dar ikiteisminio tyrimo metu ir juridinio asmens pervesta Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijai, administruojančiai 2014–2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos priemones.

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, buvo pradėtas gavus finansinės žvalgybos informaciją apie ES projektų vykdytojo įmonės ir kitų susijusių įmonių susitarimus atlikti teisinės simuliacijos veiksmus, t.y. tyčia padidinti pagal ES finansuojamus projektus įsigyjamos įrangos kainą taip siekiant neteisėtai įgyti ES paramos lėšas.

Pasak kaltinimą palaikiusio Europos deleguotojo prokuroro Vytauto Kukaičio, teisminio nagrinėjimo metu įrodyta „užaukštintų kainų“ (angl. Intentional inflation) tipologija yra sudėtinga. Tokio sukčiavimo mechanizmo įrodinėjimas pareikalavo tyrėjų, prokurorų, analitikų komandos glaudaus darbo ir profesionalumo bei įžvalgumo.

Savalaikiai taikant tikslingas procesines prievartos priemones, pasinaudojant Europos prokuratūros organizacinėmis galimybėmis, taip pat prokurorams ir tyrėjams aktyviai dirbant ir su byloje nustatytais įtariamaisiais, pavyko pasiekti, kad žala Europos Sąjungai būtų atlyginta dar ikiteisminio tyrimo metu.

Svarbu pažymėti, jog teismas konstatavo juridinio asmens UAB „T“, dalyvavusio ES lėšų gavime, kaltę. Pripažinta, kad juridinio asmens vadovai veikė juridinio asmens naudai ir interesais. Taip pat nuosprendžiu konstatuota, kad apgaulės būdu buvo pažeisti ES projektų administravimo ir finansavimo taisyklių skaidrumo ir proporcingumo principai juridiniam asmeniui veikiant kaip perkančiajai organizacijai bei siekiant nusikalstamos finansinės naudos, t.y. nepagrįsto labai didelės vertės ES struktūrinių fondų paramos lėšų užvaldymo.

Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje kartu su FNTT tyrėjais ikiteisminio tyrimo metu atliko daugiau nei 1 milijono eurų apimties ūkinių-finansinių operacijų, transakcijų, susirašinėjimo, kontaktų, asmenų judėjimo ir kitų duomenų analizę, gavo duomenis apie įtariamųjų kontaktus su Vokietijos, Izraelio, Šveicarijos ir kitų šalių kompanijomis.

Buvo identifikuota tokia nusikaltimų schema: projektų vykdytojo vardu veikę akcininkai organizavo ES lėšomis finansuojamos įrangos įsigijimą iš užsienio šalių įrangos tiekėjų dar iki pirkimų konkursų paskelbimo (ar jiems įvykus), vėliau, veikdami per nusikalstamais tikslais įtrauktas tarpines įmones, imituodavo pirkimų konkursus/procedūras/sandorius/transakcijas, kurių metu buvo tyčia padidinama įrangos įsigijimo kaina lyginant su ta, kuri buvo sumokėta tikriesiems įrangos tiekėjams. Klastojant dokumentus ir juos panaudojant, taip pat juos įtraukiant į įmonių buhalterines apskaitas, ES projektų naudos gavėjas pagal vykdytus projektus neteisėtai apgaulingai deklaravo daugiau išlaidų, nei buvo faktiškai patirta.

Dėl sukčiavimo padarant labai didelę turtinę žalą ES, dokumentų klastojimo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo nuteistas projektų vykdytojas – juridinis asmuo, juridinio asmens akcininkai bei verslo partneris. Juridiniam asmeniui skirta bausmė – 150 000 eurų dydžio bauda, šio juridinio asmens akcininkams skirtos baudos po 30 000 eurų, verslo partneriui skirta 19 000 eurų dydžio bauda, likusiems nuteistiesiems skirtos laisvės apribojimo bausmės bei baudžiamojo poveikio priemonė – įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Atsižvelgiant į kaltinamųjų poziciją dėl kaltės pripažinimo ir žalos atlyginimo, esant įstatyminiams pagrindams, bausmės sumažintos vienu trečdaliu vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 64(1) straipsnio tvarka. Pažymėtina, kad juridinis asmuo baudą sumokėjo dar iki nuosprendžio įsiteisėjimo.

Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje taip pat informuoja, kad artimiausiu metu į teismą bus perduotos ir kitos baudžiamosios bylos, susijusios tiek su ES fondų lėšų sukčiavimu, tiek ir su aktyviąja bei pasyviąja korupcija, gaunant ES fondų lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.