Senus mafijozų laikus priminusių muštynių Laisvės alėjoje byla galėjo ir subliukšti: išgelbėjo svarbus apsilankymas

Muštynių Kauno Laisvės alėjoje byla galėjo subliūkšti, nes nukentėjusieji nepanoro bendradarbiauti su pareigūnais. Prokurorus išgelbėjo pagrindiniu chuliganų taikiniu buvęs Rytis Sadauskas, nuvykęs pas ekspertus.

Garsiosios muštynės Laisvės alėjoje vyko praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Garsiosios muštynės Laisvės alėjoje vyko praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-08 10:44

Su sunkumais prakalbinti sumuštuosius pareigūnai susidūrė iškart po chuliganų išpuolio praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje, kai Kauno Laisvės alėjoje buvo užpulti ir sumušti 4 vyrai ir moteris.

Ypač kategoriškas buvo bene labiausiai nukentėjęs 50-metis Egidijus Smailys, pravarde Smailiukas, jau mirusio Daktarų gaujos branduoliui priklausiusio Algirdo Smailio sūnus.

Šis praeityje 7 kartus teistas vyras po muštynių apskritai atsisakė kalbėtis su pareigūnais.

Sunkiai pavyko prisikviesti

Tyrėjai ilgai negalėjo Smailiuko surasti ir apklausti. Šiaip ne taip jiems pavyko sužinoti Smailiuko mobiliojo telefono numerį.

Bet paskambinus E.Smailys ne tiktai atsisakė atvykti į apklausą, bet ir nenurodė savo gyvenamosios vietos. „Aš nesu įtariamasis ir jokių jūsų nurodymų nevykdysiu, nes policija nepasitikiu“, – telefonu paskambinusiam pareigūnui rėžė vyriškis.

Vis dėlto rugsėjo 22 dieną, praėjus beveik mėnesiui po muštynių, pareigūnams pavyko į apklausą policijos komisariate išsikviesti šį nusikalstamo pasaulio autoritetą.

Teigia nematęs muštynių

Vyriškis teigė užpuolimo dieną prie staliuko restorane prisėdęs atsitiktinai.

„Buvau išėjęs pasivaikščioti po Laisvės alėją ir pamačiau R.Sadauską su keliais žmonėmis. Žinojau, kad jis dabar verslininkas, nutraukęs ryšius su kriminaliniu pasauliu, ir jo kviečiamas prisėdau išgerti kavos“, – tyrėjams pasakojo E.Smailys.

Vyriškio teigimu, po kiek laiko jam pasidarė bloga, pradėjo suktis galva.

„Atsistojau, paėjau kelis metrus ir praradęs sąmonę pargriuvau. Atsibudau ligoninėje: ištiko insultas ar infarktas.

Jokių muštynių nemačiau“, – aiškino E.Smailys.

Nors ši apklausa buvo užprotokoluota, Smailiukas atsisakė pasirašyti protokolą pareiškęs, kad su policija nebendradarbiauja.

Nukentėjėlis per prievartą

Tą pačią dieną E.Smailiui buvo įteiktas privalomas įpareigojimas apsilankyti pas teismo medicinos ekspertus, kurie, apžiūrėję sužalojimus, turi surašyti išvadą.

„Esu sveikas, niekur neisiu“, – pareiškė E.Smailys. Vis dėlto jis paėmė nurodymą, tačiau vos išėjęs iš policijos išmetė jį į šiukšlių dėžę.

E.Smailys taip ir neapsilankė pas ekspertus.

Nepaisant to, pareigūnai nutarė, kad bus galima atlikti ekspertizę ir E.Smailiui nedalyvaujant – pagal gydymo įstaigų išrašus.

Į daugelį ligoninių buvo išsiųsti įpareigojimai pateikti Smailiuko ligos istorijas. Jos buvo persiųstos ekspertams, kurie praėjusių metų spalio 2 d. surašė išvadą, kad rugpjūčio 25-ąją E.Smailys galėjo patirti pakaušio traumą, o tai yra nežymus sveikatos sutrikdymas.

Bet ekspertai negalėjo kategoriškai pasakyti, ar trauma patirta gavus smūgį kietu buku daiktu, ar pargriuvus ant grindinio.

Tokios Valstybinės teismo medicinos tarnybos išvados pakako E.Smailiui suteikti nukentėjusiojo statusą.

Nors dar kartą į policiją iškviestas E.Smailys pareiškė kategoriškai nesutinkantis būti nukentėjusiuoju, pareigūnai į jo nuomonę nekreipė dėmesio.

Surasti padėjo advokatas

Bet vien išvados apie E.Smailio patirtus sužalojimus tyrėjams nepakako – reikėjo bent dviejų nukentėjusiųjų, kuriems būtų nustatytas nesunkus sveikatos sutrikdymas. Tuomet būtų galima chuliganams pateikti rimtesnius kaltinimus.

Svarbiausia buvo gauti 43 metų R.Sadausko sutikimą, tačiau tai padaryti taip pat nebuvo lengva. Iškart po rugpjūčio 25 dieną vykusių muštynių į Kauno klinikas nuvežtas praeityje už automobilių vagystes teistas vyriškis pareigūnams pareiškė, kad su teisėsauga bendradarbiauti atsisako ir jokių parodymų neduos.

Iš pradžių ilgai nepavyko surasti R.Sadausko. Žinomu gyvenamosios vietos adresu niekas durų neatidarė, į telefono skambučius ir SMS žinutes jis neatsakė.

Tada tyrėjai kreipėsi pagalbos į advokatą Liną Belevičių, kuris anksčiau gynė sumuštąjį. Jis pasistengė, kad R.Sadauskas atvyktų į apklausą.

Sutiko pasirodyti ekspertams

Tačiau kaip liudytojas apklaustas vyriškis iš pradžių nieko naudingo pareigūnams nepasakė.

„Aš buvau Laisvės alėjoje, pažįstamų restorane „Grilintas cinamonas“ gėriau kavą.

Po to atsimenu, kad esu gydymo įstaigoje. Man jokios žalos nepadaryta“, – teigė liudininkas.

R.Sadauskas pareiškė atsisakantis būti nukentėjusiuoju, bet sutiko savanoriškai duoti savo seilių pavyzdžius ir apsilankyti Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje.

„Neatsisakau, bet šiandien negalėsiu. Pagal tyrėjos nurodymą apsilankysiu artimiausiu metu“, – sakė R.Sadauskas.

Savo pažadą R.Sadauskas ištesėjo. Ekspertai surašė išvadą, kad jam buvo padarytas nesunkus sveikatos sutrukdymas.

Bet dėl nutarimo R.Sadauską pripažinti nukentėjusiuoju kilo problemų. Tyrėjai vėl niekaip negalėjo jo surasti. Vyriškio nebuvo namie, jis neatsakė į skambučius ir SMS žinutes, elektroniniu paštu siųstus laiškus.

Taip pareigūnams teko surašyti nutarimą pripažinti R.Sadauską nukentėjusiuoju jo netgi neapklausus.

Sprendė teisinį rebusą

Po šių išvadų prokurorams teko spręsti savotišką teisinį rebusą, mat, norint įtariamiesiems inkriminuoti rimtesnį nusikaltimą, numatantį laisvės atėmimą iki penkerių metų, būtina, kad nesunkiai būtų sužaloti du arba daugiau asmenų.

O šio užpuolimo metu taip nukentėjęs buvo tik R.Sadauskas.

Tuomet tyrėjai nutarė pakeisti pirminę kvalifikaciją – vietoj sveikatos sutrikdymo dėl asmeninių priežasčių užpuolikai buvo apkaltinti muštynes surengę iš chuliganiškų paskatų. O ši aplinkybė iš esmės keičia kaltinamųjų padėtį – įstatymas numato laisvės atėmimą iki penkerių metų,

To pakako, kad užpuolikams būtų pateikti kaltinimai iš chuliganiškų paskatų sužalojus du ir daugiau asmenų. Už šį nusikaltimą, kaip ir dviejų ar daugiau asmenų nesunkų sveikatos sužalojimą, numatyta laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

Įrašuose – tikrasis vaizdas

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai ne tik apklausė daugybę liudininkų, bet ir gavo vaizdo įrašų iš netoli restorano esančių įstaigų vaizdo kamerų.

Taip pareigūnai susidarė objektyvų vaizdą apie tos dienos įvykius. Įrašuose užfiksuota, kaip iš skersgatvio išnyra užpuolikai ir vorele artėja prie restorano.

Priėję arčiau bėga tiesiai prie R.Sadausko ir ima jį talžyti. Šis griebia kėdę ir bando gintis nuo smūgių.

Užfiksuota, kaip vienas užpuolikų – 39 metų Vitalijus Zakrževskis – bando smogti, tačiau griebia sau už kaklo. Vėliau paaiškėjo, kad jam kaklas buvo perrėžtas peiliu ar kitu aštriu daiktu ir tik atsitiktinai nepažeidė gyvybiškai svarbių organų.

Kartu su R.Sadausku prie staliuko sėdintys vyriškiai iš pradžių pasitraukė į šoną, o vėliau prisijungė prie muštynių. E.Smailys stojo į tarpą tarp R.Sadausko ir užpuolikų, tačiau greitai gavo smūgį į galvą ir krito ant žemės. Susmukęs jis pragulėjo iki muštynių pabaigos, o paskui buvo nuvežtas į ligoninę.

Kitas vyras – trumpam iš kalėjimo grįžęs vienas Agurkinių lyderių T.Petrošius – taip pat bandė ginti R.Sadauską – griebė restorano baldus ir mėtė juos į užpuolikus.

Savo kūnu dėdę bandė užstoti ir Žanas Andrijūnas. Vis dėlto R.Sadauskas buvo pargriautas ant žemės, o jį apsupę užpuolikai talžė strypais, spardė.

Pagal šiuos vaizdo įrašus pareigūnai greitai nustatė užpuolikus.

Šeši jų sulaikyti praėjus vos kelioms dienoms po nusikaltimo. Jiems teismas skyrė suėmimą.

Laikosi savo taisyklių

Nors mažai kas abejoja, kad R.Sadausko užpuolimas buvo kerštas už esą jo organizuotą apšaudymą, kurio metu buvo sužeista užpuolimo organizatoriaus mažametė dukra, visi įtariamieji apie tai nieko nekalba.

„Yra įstatymas ir yra nusikalstamo pasaulio taisyklės, kurios draudžia bendradarbiauti su teisėsauga.

Todėl visi ir tyli, nors pasakę tiesą galėtų gerokai palengvinti savo padėtį“, – sakė vieno kaltinamojo advokatas.

Mergaitė, dėl kurios greičiausiai buvo surengtas išpuolis Laisvės alėjoje, buvo sužalota 2018 m. rugpjūtį.

Tuomet įtariamas dabartinio užpuolimo organizatorius važiavo Kauno Nuokalnės gatve, ant galinės sėdynės buvo įsitaisiusi jo septynmetė dukra. Pasigirdo šūviai, viena kulka įsirėžė į septynmetės koją.

Netrukus buvo atkeršyta, kaip įtariama, šio išpuolio organizatoriui, R.Sadausko vaikystės draugui Vilgaudui Noliui.

Jo prie namų patykojo trys vyriškiai ir lazdomis taip sutalžė įtariamąjį, kad jam lūžo ranka ir koja.

Proga atkeršyti R.Sadauskui pasitaikė rugpjūčio mėnesį, kai iš Anglijos sugrįžęs R.Sadauskas su nusikalstamo pasaulio atstovais pietavo Kaune Laisvės alėjoje esančiame restorane „Grilintas cinamonas“. Tada jis ir buvo užpultas.

Po muštynių policijos pareigūnai pareiškė, jog artimiausiu metu galima laukti R.Sadausko kompanijos keršto.

Taip ir atsitiko. Rugsėjo 24-osios naktį supleškėjo Kauno rajone, Vijūkuose, esantis vieno užpuolikų giminaitės namas.

Pratęsė įkalinimo terminą trims mėnesiams

Prieš dvi savaites, 2023-iųjų gruodžio 22 dieną, į Kauno apylinkės teismą iš įkalinimo įstaigos buvo pristatyti trys iš šešių kaltinamųjų byloje dėl išpuolio Laisvės alėjoje.

Prokuratūra byloje dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų prašė pratęsti V.Zakrževskio, 37 metų E.Rezajevo ir 31 metų L.Ščerbinsko suėmimą. Visiems trims suėmimas pratęstas ilgiausiai leistinam terminui, 3 mėnesiams.

Prokuratūros motyvai, kad būdami laisvėje jie gali bėgti arba slėptis nuo teismo, pripažinti pagrįstais.

Likusių keturių išpuolio dalyvių suėmimo terminas dar nesibaigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.