Panevėžio rajone nepilnametei žiaurią egzekuciją surengę jaunuoliai stos prieš teismą

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir teismui perduota baudžiamoji byla dėl sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo bei palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei. Žiauriai sumušta nuketėjusioji liko gyva tik dėl laimingo atsitiktinumo, o į teisiamųjų suolą sės 20-metis ir du nepilnamečiai panevėžiečiai.

Iki sąmonės netekimo nepilnametę sumušę vaikinai už tai turės atsakyti teisme. <br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Iki sąmonės netekimo nepilnametę sumušę vaikinai už tai turės atsakyti teisme. <br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-12 09:32

Įvykis Panevėžio rajone praėjusių metų kovo 10-osios vakarą sukėlė didelį atgarsį visuomenėje. Paįstrio seniūnijoje, miške esančioje poilsio aikštelėje, Panevėžio policijos pareigūnai rado be sąmonės gulinčią sužalotą paauglę. Mergina buvo skubiai išvežta į ligoninę, gydoma intensyviosios terapijos skyriuje.

Dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Sandra Povilonienė, o jį atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, vos mirtimi nesibaigė jaunimo išgertuvės švenčiant vieno kaltinamųjų dvidešimtąjį gimtadienį. Besilinksminant nuošalioje vietoje, tarp neblaivių jaunuolių kilo konfliktas. Įtariama, kad savo gimtadienį šventęs vaikinas ir dar du nepilnamečiai paauglę mušė, spardė ir kitaip žalojo.

Po egzekucijos sąmonės netekusi mergina buvo palikta gulėti nuošalioje vietoje, o jaunimo kompanija išsiskirstė, neiškvietusi medikų nukentėjusiajai. Policijai apie įvykį pranešė vairuotojas, pavežęs jį susistabdžiusius tris vakarėlyje dalyvavusius paauglius. Ėmęs kalbinti išsigandusius jaunuolius, vyras išgirdo apie poilsiavietėje esą mirtinai sumuštą jų draugę. Išleidęs paauglius mieste, apie šį pokalbį vyras pranešė policijai.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad nukentėjusiajai buvo suduota ne mažiau kaip 64 smūgiai į įvairias kūno vietas. Šie sužalojimai buvo įvertinti kaip sunkus sveikatos sutrikdymas. Specialistai konstatavo, kad smarkiai sumušta nepilnametė, pareigūnams jos nesuradus ir nesuteikus pagalbos, būtų išgyvenusi ne ilgiau nei keliasdešimt minučių. Jai grėsė pavojus mirtinai sušalti, nes tuo metu lauke buvo 4 laipsniai šalčio. Nuvežtos į ligoninę paauglės kūno temperatūra tesiekė 23,5 laipsnio Celsijaus. Pasak ekspertų, medicinoje yra žinoma, kad vidinei kūno temperatūrai nukritus iki 22 laipsnių, tokia būklė nesuderinama su gyvybe. Taip pat retai kada pavyksta išgelbėti gyvybę, žmogaus kūno temperatūrai nukritus iki 25–24 laipsnių Celsijaus.

Nukentėjusiajai dėl patirtų psichologinių išgyvenimų buvo nustatytas ir nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Kaltinimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo bei palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei, baigus ikiteisminį tyrimą buvo pareikšti tik dviem iš trijų jaunuolių. Trečiasis, kuriam įvykio miško poilsiavietėje metu buvo tik 14 metų, dėl šių nusikalstamų veikų pagal baudžiamuosius įstatymus atsakyti negali. Jis kartu su vyresniaisiais bičiuliais bus teisiamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo veikiant bendrininkų grupėje. Kaip sunkinanti aplinkybė kvalifikuojama tai, kad visi trys kaltinamieji nusikaltimo metu buvo apsvaigę nuo alkoholio.

Baudžiamajame kodekse už sunkų sveikatos sutrikdymą griežčiausia numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 10 metų. Byla perduota nagrinėti Panevėžio apylinkės teismo Panevėžio rūmams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.