Už kvaišalų platinimą nepilnamečiams bei jų įtraukimą į narkomaniją uteniškis išgirdo griežtą bausmę

Panevėžyje du uteniškiai ir kupiškėnas buvo pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti ir jų platinimą nepilnamečiams. Du iš šių kaltinamųjų taip pat pripažinti kaltais dėl nepilnamečių, net ir mažamečių, lenkimo vartoti kvaišalus.

 Kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltių pripažintam uteniškiui už grotų teks praleisti 8 metus ir 11 mėnesių.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
 Kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltių pripažintam uteniškiui už grotų teks praleisti 8 metus ir 11 mėnesių.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 9:55 AM

Ikiteisminiam tyrimui šioje byloje vadovavo bei valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Rimkus, o tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai.

Byloje nustatyta, kad Kupiškyje gyvenantis 21 metų I. T. 2022 metų liepos mėnesį pardavė kitiems dviem kaltinamiesiems, Utenoje gyvenantiems 23 metų J. B. ir 20 metų M. P., narkotinių medžiagų – kanapių, vadinamosios „žolės“. Tą patį vakarą Utenos rajone minėti uteniškiai ir patys rūkė „žolę“, ir jos davė nepilnamečiui. Jau po dienos, rūkydamas kanapes, J. B. jų vartoti davė kitam nepilnamečiui.

Tyrimo metu taip pat buvo buvo nustatyta, kad J. B. įsigijo sintetinių psichotropinių medžiagų, vadinamo „smailo“ (MDMB-4en-PINACA ir ADB-BUTINACA), kurių 2023 metų pavasarį, įpylęs į elektroninių cigarečių skystį, davė rūkyti trims nepilnamečiams.

J. B. pripažintas kaltu ir dėl neteisėto smogiamojo pobūdžio nešaunamojo ginklo – kasteto – įgijimo ir nešiojimosi su savimi. Šį ginklą kaltinamojo sulaikymo metu rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Kupiškėną I. T. teismas taip pat pripažino kaltu dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams. Nustatyta, kad jis 2022 metų rudenį Kupiškyje paaugliui pardavė beveik 5 gramus kanapių.

„2022–2023 metais Utenoje pastebimai padaugėjo atvejų, kada buvo nustatyta, kad narkotines medžiagas vartoja nepilnamečiai ar net mažamečiai. Į pareigūnus pagalbos ėmė kreiptis ne tik sunerimę vaikų tėvai, bet ir globos, švietimo įstaigų atstovai. Džiaugiuosi, kad bendromis su Utenos policijos pareigūnais pastangomis pavyko nustatyti kaltinamuosius, sumažinti narkotikų pasiekiamumą Utenos jaunimui,“ – sakė tyrimui vadovavęs ir teisme valstybinį kaltinimą palaikęs ONKTS prokuroras. Jis atkreipė dėmesį į tyrimo metu nustatytus faktus, kad kaltinamieji kvaišalų siūlė net 11–14 metų vaikams.

Pasak tyrimui vadovavusio prokuroro M. Rimkaus, teisėsaugai jau žinomas J. B. naujas nusikalstamas veikas vėl ėmė vykdyti praėjus vos dviem dienoms po to, kai jam 2022 metų liepos 15 dieną buvo paskelbtas nuosprendis už anksčiau padarytą nusikalstamą veiką – dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti. Minėtu nuosprendžiu šiam uteniškiui buvo skirtas laisvės apribojimas 1 metams, taikant apribojimus ir įpareigojimus. Dabar prokuroras teismo prašė skirti J. B. skirti žymiai griežtesnę, realią laisvės atėmimo bausmę, nei anksčiau neteistiems kitiems dviem kaltinamiesiems.

Sausio 15 dieną Panevėžio apygardos teismas J. B. pripažino kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikalstamų veikų ir subendrinus bausmes skyrė jam laisvės atėmimą 8 metams ir 11 mėnesių. Kitiems dviem kaltinamiesiems teismas skyrė 2 metų laisvės apribojimo bausmę su intensyvia priežiūra, paskiriant bausmės atlikimo laikotarpiu dėvėti elektroninio stebėjimo priemones. Teismas taip pat įpareigojo abu nuteistuosius toliau dirbti ir/arba mokytis, netekus darbo nedelsiant užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, uždrausti vartoti psichiką veikiančias medžiagas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.