Iš Baltarusijos į Lietuvą 107 migrantus atvedę keturi turkai lieka nuteisti – teismas atmetė skundus

Keturi Turkijos Respublikos piliečiai lieka nuteisti dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteistųjų skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo 2023 m. gegužės mėn. priimtą apkaltinamąjį nuosprendį bei juo užsieniečiams skirtas laisvės atėmimo bausmes. Vienam Turkijos Respublikos piliečiui pirmosios instancijos teismas skyrė 2 metų 2 mėnesių, kitiems trims – 1 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmes.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br> VSAT nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Jan 18, 2024, 10:40 AM, atnaujinta Jan 22, 2024, 3:10 PM

Tai viena pirmųjų bylų, kai buvo nustatyti organizuota grupe veikę asmenys – neteisėtų migrantų vedliai. Bylos duomenimis, 4 Turkijos piliečiai, veikdami organizuotoje grupėje, 2022 m. metų liepos – spalio mėnesiais nelegaliai per valstybės sieną iš Baltarusijos Respublikos į Lietuvos Respubliką pervesdavo neteisėtus migrantus. Teismas konstatavo, kad asmenys veikė iš savanaudiškų paskatų, už kiekvieną pervestą žmogų jiems buvo žadamas piniginis atlygis – nuo 250 iki 700 eurų.

Turkijos piliečiai per minėtą laikotarpį neteisėtai į Lietuvą iš Baltarusijos pervedė 107 žmones, prisistačiusius Irano, Afganistano, Sirijos, Turkijos bei Egipto piliečiais. Tyrimo metu buvo nustatyti 8 epizodai, kai turkų lydimos neteisėtų migrantų grupės pėsčiomis iš Baltarusijos buvo pervestos į Lietuvą.

„Pasieniečiai ir prokurorai išnagrinėjo ir įvertino didelį kiekį duomenų, siekdami nustatyti asmenis, neteisėtai vedančius žmones per valstybės sieną. Po ilgo ir kruopštaus analitinio darbo identifikuota grupė asmenų, kurie ne vieną kartą buvo neteisėtai perėję valstybės sieną, tačiau, vadovaujantis galiojančia tvarka, buvo gražinti į Baltarusijos teritoriją. Tiriant šią versiją buvo surinkta pakankamai duomenų, patvirtinančių, kad būtent šie asmenys, veikdami organizuotoje grupėje, buvo migrantų vedliai. Jie, tyrimo duomenimis, į savo mobiliojo ryšio telefonus gaudavo SMS žinutes su nurodytomis koordinatėmis, kuriomis vadovaudamiesi nurodytu laiku ir vesdavo neteisėtus migrantus iš Baltarusijos į Lietuvą. Jie turėdavo ir įrankius, reikalingus pašalinti fizinius barjerus, kirpti koncertiną“, – sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Liutauras Rudzevičius.

2022 m. rugsėjo mėnesio naktį lydėdami grupę neteisėtų migrantų, vedliai Švenčionių rajone metalinėmis žnyplėmis sugadino pasienyje įrengtą fizinį barjerą – koncertiną.

Kelis kartus vedliams pavyko atvesti neteisėtų migrantų grupę iki jiems nurodytos vietos Lietuvoje, kur jų laukdavo automobiliai, tačiau dažniausiai neteisėtai į Lietuvą bandančius patekti migrantus sulaikydavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai, ir, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, grąžindavo juos atgal į Baltarusiją.

Keturis Turkijos piliečius, kurių amžius svyruoja nuo 26 iki 42 metų, Lietuvos teritorijoje 2022 m. spalio mėn. sulaikė pasieniečiai, prokurorams ir VSAT pareigūnams surinkus pakankamai duomenų, kad jie už atlygį gali neteisėtai gabenti žmones per valstybės sieną.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro organizuotame ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys buvo pripažinti įrodymais, pagrindžiančiais kaltinamųjų kaltę. Teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuris yra įsiteisėjęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.