Trys cigarečių kontrabanininkai teismo malonės nesulaukė

Lietuvos apeliacinis teismas su nedideliais pakeitimais paliko galioti Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuriuo vienas Lazdijų rajono ir du Druskininkų miesto gyventojai pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir jiems paskirtos laisvės atėmimo bausmės. Toks sprendimas priimtas atmetus visų nuteistųjų apeliacinius skundus, kuriuos pateikdami siekė, kad teismas jų veiką vertintų kaip kiekvieno atskirai padarytus administracinius nusižengimus.

Cigaretės.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Cigaretės.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Jan 18, 2024, 10:04 AM

2023 metų gegužės 17 dienos Kauno apygardos teismo nuosprendžiu šie vyrai buvo pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis lazdijietį ir vieną druskininkietį nuteisė dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme, o kitą vyrą dvejų metų laisvės atėmimo bausme. Druskininkų miesto gyventojams buvo paskirta bausmės vykdymą iš dalies atidėti, iškart atliekant šešių mėnesių terminuoto laisvės atėmimo bausmės dalį, o likusią neatliktą – atidėti trejiems metams.

Bylos duomenimis, 2021 metų gegužės mėnesį kaltinamieji, veikdami bendrininkų grupėje ir iš anksto susitarę, Varėnos rajone pėsčiomis gabeno Baltarusijos Respublikos banderolėmis paženklintus 4 tūkst. pakelių cigarečių „Minsk Capital MS“, kurių vertė siekė – apie 14 tūkst. eurų. Varėnos rajone, esančiame Stojų miško masyve, du vyrai gabendami cigaretes iškart buvo sulaikyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų, o lazdijietis palikęs gabentas prekes siekė pasišalinti ir išvengti sulaikymo, tačiau galiausiai buvo sulaikytas pareigūnų. Vyras vėliau teisme bandė įtikinti, jog nėra susijęs su kitais dviem bendrininkais.

Kaltinamieji anksčiau teisti už analogiškas nusikalstamas veikas, o bendra jiems paskirtų nesumokėtų baudų už administracinius nusižengimus suma siekia – apie 161 tūkst. eurų.

Lietuvos apeliacinis teismas vyrus pripažino kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir nuteisė dvejų metų laisvės atėmimo bausmėmis nepaisant aplinkybėms, jog jų veikas dėl bylos nagrinėjimo metu pasikeitusio baudžiamojo įstatymo teko perkvalifikuoti iš sunkaus nusikaltimo į apysunkį. Druskininkų miesto gyventojams bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams, o lazdijiečiui paskirta laisvės atėmimo bausmę atlikti realiai.

Teismas paskirdamas bausmes nuteistiesiems pripažino, jog vyrai nuolat daro administracinius nusižengimus ir vengia mokėti didžiules sumas.

Apeliacinės instancijos teismo nuosprendis yra įsiteisėjęs. Sprendimas dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.