Dėl pusantros tonos hašišo – ilgi metai nelaisvės

Panevėžyje apkaltinamasis nuosprendis paskelbtas 8 asmenims, kurie, veikdami organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų – iš Ispanijos į Lietuvą, o vėliau į Latviją vilkikais gabeno beveik 1,5 tonos kanapių dervos – hašišo.

Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Jan 19, 2024, 10:35 AM

Pasvalio rajone muitinės ir policijos pareigūnai 2019 metų vasario mėnesį sustabdė patikrinimui vienos Alytaus transporto įmonės vilkiką su puspriekabe, vežantį krovinį į Latvijos Respubliką. Slėptuvėje, įrengtoje puspriekabės grindyse, pareigūnai surado 334 paketus su, įtariama, narkotinėmis medžiagomis. Vėliau ekspertai nustatė, kad slėptuvėje buvo gabenama 1 490 kilogramų hašišo.

Šis vilkiko sulaikymas teisėsaugos pareigūnų buvo organizuotas iš anksto žinant, kad juo gali būti gabenamas labai didelis kiekis kvaišalų. Kruopščiai suplanuotos operacijos metu buvo sulaikyti įtariamieji, atliktos kratos.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad Alytuje registruotos transporto įmonės vilkiko puspriekabėje paslėptas hašišas 2018 metų gruodį iš Ispanijos Karalystės atgabentas į Lietuvą. Kurį laiką paketai su narkotikais buvo saugomi vieno įtariamojo artimųjų sodyboje Alytaus rajone, o 2019 metų vasarį nesėkmingai bandyti išvežti į Latvijos Respubliką.

Atliekant tyrimą buvo nustatyti 9 įtariamieji, kurie, veikdami organizuotoje grupėje, vykdė šią nusikalstamą veiką. Tai 33–52 metų amžiaus Vilniaus, Kauno, Alytaus, Prienų gyventojai. Tarp įtariamųjų – ir du Baltarusijos Respublikos piliečiai, gyvenantys Lietuvoje ir dirbantys tolimųjų reisų vairuotojais.

Teismas pripažino, kad šios nusikalstamos veikos organizatorius – 52 metų prieniškis A.B., kuris susitarė dėl narkotinių medžiagų įsigijimo Ispanijoje, organizavo kvaišalų parvežimą į Lietuvą ir išgabenimą į Latviją. Jam teismas skyrė galutinę subendrintą 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Alytuje gyvenantis 52 metų S.K. aktyviai dalyvavo koordinuodamas narkotinių medžiagų gabenimą ir vairuotojų veiksmus jas vežant iš Ispanijos, parūpino transporto priemones, surado legalius krovinius ir pats krovė narkotines medžiagas. Teismo sprendimu jis laisvės nematys 12 metų.

Teismas atsižvelgė, kad sunkvežimį su paslėptu narkotikų kroviniu už atlygį iš Ispanijos į Lietuvą gabenęs 47 metų vilnietis S.L. buvo tik vykdytojas, o tyrimo bei teismo posėdžių metu davė išsamius parodymus. Subendrinus jam skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė. Kartu su juo iš Ispanijos minėtą krovinį vežęs, tačiau savo kaltę neigęs 33 metų Baltarusijos pilietis S.T. įkalinimo įstaigoje turės praleisti 11 metų.

Kvaišalus į Latviją bandęs išgabenti vilkiko vairuotojas, 45 metų Baltarusijos pilietis Y.V. , kaltę pripažinęs tik iš dalies ir neigęs dalyvavęs organizuotoje grupėje, nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme.

Kaune gyvenantį 34 metų M.Č. teismas pripažino veikusį kaip vykdytoją. Jis bylos nagrinėjimo metu pasislėpė nuo teismo, jo atžvilgiu yra išduotas Europos arešto orderis. Baudžiamoji byla buvo išnagrinėta jam nedalyvaujant. Teismas jam skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri bus pradėta vykdyti jį sulaikius. Kadangi kaltinamasis pažeidė jam skirtos kardomosios priemonės sąlygas, už jį sumokėtas užstatas – 20 tūkst. eurų – perduotinas į valstybės biudžetą.

Vykdytoju šioje organizuotoje grupėje veikusiam Kauno gyventojui, 39 metų T.Š. skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė. Pripažinusiam savo kaltę kitam grupės nariui – 44 metų kauniečiui D.R.– teismas skyrė laisvės atėmimą 6 metams.

Dar vieno asmens atžvilgiu šioje byloje ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes jis padėjo teisėsaugos pareigūnams atskleisti organizuotos grupės nusikalstamas veikas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.