Apkaltinamasis nuosprendis neteisėtų migrantų vedliams nepakito

Kaip informuojama Lietuvos Respublikos prokuratūros pranešime, keturi Turkijos piliečiai lieka nuteisti dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteistųjų skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo 2023 m. gegužę priimtą apkaltinamąjį nuosprendį bei juo skirtas laisvės atėmimo bausmes. Vienam Turkijos piliečiui pirmosios instancijos teismas skyrė 2 m. ir 2 mėn., kitiems trims – po pusantrų metų laisvės atėmimo bausmes.

 Neteisėtų migrantų vedliai lieka nuteisti.<br> Asociatyvi VSAT archyvo nuotr.
 Neteisėtų migrantų vedliai lieka nuteisti.<br> Asociatyvi VSAT archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 11:33 AM

Tai viena pirmųjų bylų, kai buvo nustatyti organizuota grupe veikę asmenys – neteisėtų migrantų vedliai. Bylos duomenimis, keturi Turkijos piliečiai, veikdami organizuotoje grupėje, 2022 m. liepą–spalį nelegaliai per valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvą pervesdavo neteisėtus migrantus. Teismas konstatavo, kad asmenys veikė iš savanaudiškų paskatų, už kiekvieną pervestąjį jiems buvo žadamas piniginis atlygis nuo 250 iki 700 eurų.

Per minėtą laikotarpį Turkijos piliečiai neteisėtai į Lietuvą iš Baltarusijos pervedė 107 asmenis, prisistačiusius Irano, Afganistano, Sirijos, Turkijos bei Egipto piliečiais. Tyrimo metu buvo nustatyti 8 epizodai, kai šių asmenų lydimos neteisėtų migrantų grupės pėsčiomis iš Baltarusijos buvo pervestos į Lietuvą.

Pasieniečiai ir prokurorai išnagrinėjo ir įvertino daugybę duomenų, siekdami nustatyti asmenis, neteisėtai vedančius žmones per valstybės sieną. Po ilgo ir kruopštaus analitinio darbo identifikuota grupė asmenų, kurie ne vieną kartą buvo neteisėtai perėję valstybės sieną, tačiau, vadovaujantis galiojančia tvarka, buvo grąžinami į Baltarusijos teritoriją. Tiriant šią versiją buvo surinkta pakankamai duomenų, patvirtinančių, kad būtent šie asmenys, veikdami organizuotoje grupėje, buvo migrantų vedliai. Tyrimo duomenimis, jie į savo mobiliuosius telefonus gaudavo SMS žinutes su nurodytomis koordinatėmis, kuriomis vadovaudamiesi nurodytu laiku ir vesdavo neteisėtus migrantus iš Baltarusijos į Lietuvą. Jie turėdavo ir įrankius, reikalingus pašalinti fizinius barjerus, kirpti koncertiną.

Lydėdami neteisėtų migrantų grupę, 2022 m. rugsėjo naktį vedliai Švenčionių rajone metalinėmis žnyplėmis sugadino pasienyje įrengtą fizinį barjerą.

Kelis kartus vedliams pavyko neteisėtų migrantų grupę palydėti iki jiems nurodytos vietos Lietuvoje, kur jų laukdavo automobiliai. Tačiau dažniausiai neteisėtai į Lietuvą mėginančius patekti asmenis sulaikydavo VSAT pareigūnai ir, vadovaudamiesi galiojančiais teisės aktais, grąžindavo juos atgal į Baltarusiją.

Keturis Turkijos piliečius, kurių amžius – nuo 26 iki 42 metų, Lietuvos teritorijoje 2022 m. spalį sulaikė pasieniečiai, prokurorams ir VSAT pareigūnams surinkus pakankamai duomenų, kad šie asmenys už atlygį gali neteisėtai gabenti žmones per valstybės sieną.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, kurį organizavo Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras, surinkti duomenys buvo pripažinti įrodymais, kurie pagrindžia kaltinamųjų kaltę. Teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuris yra įsiteisėjęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo