Vaivorykštės spalvų perėją uždažęs vilnietis nubaustas 4 000 eurų bauda

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį kaltu dėl viešosios tvarkos pažeidimo pripažino vilnietį Jaroslavą Granovskį, kuris savo atsivežtais dažais pernai sostinėje uždažė vaivorykštės spalvų perėją po LGBTIQ eitynių.

Ši perėja buvo nuniokota ne kartą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ši perėja buvo nuniokota ne kartą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2024, 9:55 AM, atnaujinta Mar 1, 2024, 9:58 AM

Jam skirta 4 000 eurų bauda.

Vyras taip pat turės sumokėti Vilniaus miesto savivaldybei daugiau nei 554 eurus už sugadintą perėją – perėja prieš renginį buvo atnaujinta ir dažoma.

Tuo metu dėl asmenų grupės viešo niekinimo dėl seksualinės orientacijos J. Granovskis buvo išteisintas.

„Pats J. Granovskis parodė, kad jo veiksmai voleliu ir pilkos spalvos dažais uždažant gatvės elementą pėsčiųjų perėjoje, LGBTIQ bendruomenę patvirtinančią atributiką, vėliavą, nebuvo nukreipti prieš LGBTIQ grupės narius, tačiau teismas šiuos jo teiginius įvertino kritiškai, kaip siekį išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Tokią išvadą teismas padarė, kad J. Granovskis veiksmus atliko tos pačios dienos vakare, kai vyko renginys, eitynės Vilnius PRIDE 2023. (...) J. Granovskis patvirtino supratęs, kad perėja pažymėta LGBTIQ bendruomenės ženklais, kad tai yra šios bendruomenės vėliava, tačiau nepaisant to atliko byloje nustatytus veiksmus. Taip pat buvo nustatyta, kad, kai J. Granovskis dažė perėją, vieni žmonės stebėjo, kiti praėjo, bet dalis žmonių buvo šokiruoti, J. Granovskis dažė perėją net kitiems žmonėms bandant nutraukti jo veiksmus, stengiantis jį nustumti, stengiantis jį nustumti, atsisėdant ant perėjos. Jis tęsė dažymą, kol buvo likę dažų ant volelio“, – sakė nuosprendį paskelbusi teisėja.

Ji pripažino, kad J. Granovskio veiksmai buvo nukreipti prieš LGBTIQ narius, tačiau nebuvo jokių duomenų, kad jie patvirtintų, kad vyras būtų išsakęs tiesioginius pareiškimus, skatinančius neapykantą ar kurstančius diskriminuoti žmonių grupę. Teisėja atkreipė dėmesį, kad vyras visus veiksmus atliko, tylėdamas, jo veiksmai nėra tokie pavojingi, kad juos būtų galima kvalifikuoti pagal Baudžiamąjį kodeksą.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Uždažyti perėją grasino prieš eitynes su keliasdešimt bendraminčių protestavęs Antanas Kandrotas, žinomas Celofano pravarde. Jis feisbuke pasidalino nuotrauka, kur matyti, kaip vienas vyras uždažo perėją su voleliu.

ELTA primena, kad pernai po liepos pradžioje įvykusių eitynių dalis perėjos buvo uždažyta pilkos spalvos dažais. Policijos pareigūnai sulaikė perėją uždažiusį 47 metų vyrą, jam ir pareikšti įtarimai.

Iš pradžių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 284 straipsnį, numatantį atsakomybę už viešosios tvarkos pažeidimo. Vėliau tyrimas atliktas ir pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį dėl neapykantos ar diskriminacijos kurstymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.