Sukčių pasiūlymu investuoti susigundęs vilnietis neteko keliasdešimties tūkstančių eurų

Antradienį į policiją Vilniuje kreipėsi nuo sukčių nukentėjęs vyras (gim. 1996 m.).

 Sukčiai per internetinę investavimo platformą iš vilniečio apie 20 tūkstančių eurų.<br>QuoteInspector.com nuotr.
 Sukčiai per internetinę investavimo platformą iš vilniečio apie 20 tūkstančių eurų.<br>QuoteInspector.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 8:22 AM, atnaujinta Apr 10, 2024, 8:36 AM

Pareiškėjas nurodė, kad kad nuo š. m. kovo 11 d. iki balandžio 8 d. Vilniuje, nepažįstama moteris, per internetinę investavimo platformą, iš jo išviliojo apie 20 tūkstančių eurų.

Pareiškimą gavę pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

Vilniaus apskrities policija sako, kad investicinių sukčiavimų registruojama mažiau, tačiau jų nuostoliai itin dideli – siekia dešimtis, o kartais net ir šimtus tūkstančių eurų.

Didesnė dalis nukentėjusiųjų nuo investicinių sukčiavimų apie investavimą supranta mažai, tačiau yra girdėję, kad galima pasakiškai praturtėti.

Nusikaltimo schema paprasta: dažniausiai socialiniame tinkle žmogus randa skelbimą apie investavimą į kriptovaliutas, paspaudžia nuorodą ir užsiregistruoja, tuomet tą pačią arba kitą dieną jam paskambina asmuo, paprastai kalbantis rusų kalba, prisistato kompanijos brokeriu ar konsultantu, įtikina, kad jo padedamas žmogus turi investuoti į kriptovaliutą ir taip galės uždirbti daug pinigų.

„Žmogus įtikinamas susikurt paskyrą kriptovaliutų keitykloje, iš savo banko pervest eurus į kriptovaliutų keityklą, pakeist eurus į kriptovaliutą ir pervest į sukčiaus nurodytą kripto sąskaitą – neva tokiu būdu jis papildo savo paskyrą. Iš tiesų tą internetinę svetainę sukuria sukčiai, joje neva atvaizduota, kaip keičiasi uždirbamų pinigų kreivė. Deja, žmogus nežino, kad pinigai jau seniai nukeliavę sukčiams“, – sako policija.

Norintiems investuoti, pareigūnai pataria neprarasti kritinio vertinimo – visą laiką pagalvoti, ar žmogus, su kuriuo kalbama, yra tikrai tas, kuo prisistato. Galima paieškoti informacijos internete, pabandyti susitikti, pasižiūrėti, kur ofisas, pasitikrinti Lietuvos banko svetainėje, ar įmonė turi leidimą verstis tokia veikla.

Antradienį į Vilniaus apskrities policiją kreipėsi ir daugiau nukentėjusiųjų nuo sukčių.

12 val. 9 min. buvo gautas 51 metų vyro pranešimas, kad praeitą savaitę, balandžio 2 dieną, apie 14 val., Vilniuje, nepažįstamas asmuo per internetinę investavimo platformą iš jo išviliojo 300 eurų.

Apie 19 val. Vilniaus rajone, paspaudus elektroniniu paštu gautą aktyvią nuorodą ir suvedus elektroninės bankininkystės duomenis, iš 53 metų vyro banko sąskaitos apgaule išviliota 7 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste