Cigarečių kontrabandą organizavusiems M. Taraškevičiui ir V. Mačiulaičiui teismas skyrė laisvės atėmimą

Didelio masto cigarečių kontrabandos byloje, kurioje vienu iš nusikaltimų organizatorių buvo Marjanas Taraškevičius, iš nuteistųjų priteista valstybei atlyginti beveik 6,7 mln. eurų žalos bei konfiskuotos pinigų sumos, atitinkančios nusikaltimams naudotų vilkikų ir puspriekabių vertę ar vertės dalį.

Marijanas Taraškevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Marijanas Taraškevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Steniulienė

2024-04-24 15:49

Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį daugiau nei 250 tomų sudėtingoje byloje, joje kaltinimai dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo ir dalyvavimo jo veikloje, cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo jomis, korupcinio pobūdžio bei kitų nusikalstamų veikų buvo pareikšti 32 asmenims, iš jų 30 nuteisti už padarytus nusikaltimus.

Nuteistiesiems paskirtos laisvės atėmimo bausmės ir baudos.

Kaip pranešė teismas, išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje buvo paduota 20 apeliacinių skundų (prokuroro, nuteistųjų ir jų gynėjų), jais buvo prašoma kai kuriuos nuteistuosius išteisinti dėl visų, o kai kuriuos – dėl dalies veikų, taip pat prašoma dėl dalies veikų bylą nutraukti, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminui.

Kai kuriuose skunduose buvo keliami klausimai ir dėl paskirtų bausmių, turto konfiskavimo, civilinio ieškinio ir kt.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija nusprendė, kad byloje nėra neginčijamų įrodymų, patvirtinančių nuteistųjų dalyvavimą nusikalstamame susivienijime.

„Byloje nenustatyti nusikalstamam susivienijimui būtini ilgalaikiai, nuolatiniai, glaudūs ir tvirti dalyvių ryšiai, taip pat ir kiti galimi nusikalstamo susivienijimo požymiai: hierarchinė struktūra, drausmės ir subordinacijos palaikymas, periodiniai dalyvių pasitarimai, dalijimasis pelnu, bendrai kaupiamos lėšos (bendra kasa), skirtos nusikaltimams daryti ir kitiems susivienijimo veiklos bei jo narių poreikiams tenkinti“, – paskelbė teismas.

Apeliacinio teismo vertinimu, nuteistieji veikė ne kaip nusikalstamas susivienijimas, o kaip organizuota grupė, kurios nariai buvo pasiskirstę užduotimis tik darydami konkrečius nusikaltimus, todėl apygardos teismo nuosprendžio dalis, kuria nutiestieji pripažinti dalyvavę nusikalstamame susivienijime, panaikinta, pripažįstant juos veikus organizuota grupe.

Už nusikalstamą susivienijimą įstatymas numato daug griežtesnę bausmę, nei už nusikaltimus, įvykdytus veikiant organizuota grupe. Tas, kas dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje, gali būti baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 15 metų, o tas, kas dalyvavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje, gali būti baudžiamas laisvės atėmimu nuo 6 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Kai kuriuos nuteistuosius apeliacinės instancijos teismas išteisino dėl cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo jomis, neįrodžius, kad jie dalyvavo darant šiuos nusikaltimus. Taip pat kai kuriems nuteistiesiems (ne nusikaltimų organizatoriams), atsižvelgus į jų asmenybes, vaidmenį darant nusikaltimus ir ilgai trukusį baudžiamąjį procesą, laisvės atėmimo bausmės pakeistos baudomis arba sumažintos pirmosios instancijos teismo skirtos baudos.

Perkvalifikavus nusikalstamas veikas, Apeliacinio teismo nuosprendžiu nusikaltimų organizatoriams M. Taraškevičiui paskirta galutinė subendrinta 10 metų laisvės atėmimo bausmė ir 3 tūkst. 766 eurų bauda, o Vincentui Mačiulaičiui – 14 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir 24 tūkst. 479 eurų bauda.

Be to, panaikinta apygardos teismo nuosprendžio dalis, kuria iš nuteistųjų, dalyvavusių darant nusikaltimus, konfiskuota vilkikų ir puspriekabių vertę ar dalį vertės atitinkanti suma.

„Konfiskuotino turto vertė išieškoma tik tada, kai nėra galimybės ar netikslinga turtą konfiskuoti natūra. Kol vyko ikiteisminis tyrimas ir bylos nagrinėjimas pirmosios instancijos teisme, transporto priemonėms nebuvo taikytas laikinas nuosavybės teisės apribojimas, jos nebuvo išsaugotos ir nebėra galimybės jų konfiskuoti natūra, todėl atsakomybės našta dėl pareigūnų neveikimo bei pertekliniai turto suvaržymai negali būti perkelti nuteistiesiems“, – pažymėjo Apeliacinio teismo teisėjų kolegija.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis baudžiamojoje byloje įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Apie demaskuotą cigarečių kontrabandininkų grupę teisėsaugos pareigūnai pranešė dar 2011 m. Buvo demaskuota 150 įvykdytų nusikaltimų.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 7 milijonus eurų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 3 mln. eurų. Grupuotė iki 2011 m. lapkričio mėn. veikė Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Nyderlanduose ir kt.

2019 m. Vilniaus apygardos teismas kitoje byloje iš M. Taraškevičiaus konfiskavo 345 tūkst. eurų vertės turtą ir skyrė jam 15 tūkst. eurų baudą.

Nagrinėdamas baudžiamąją bylą dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad M. Taraškevičius, siekdamas legalizuoti iš cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis gautas lėšas, kitų asmenų vardu įgijo automobilį BMW X6, sumokėjo avansinį mokestį už dar vieną automobilį BMW bei investavo į statybų įmonės ūkinę-komercinę veiklą.

2018 metais Panevėžio apygardos teismo priimtu baudžiamuoju įsakymu iš V. Mačiulaičio konfiskuotas 95 tūkst. eurų vertės turtas, kuris bandytas legalizuoti jam artimų asmenų vardu perkant kelis žemės sklypus, atliekant finansines operacijas ir sandorius.

Perduodant į teismą cigarečių kontrabandos bylą, teisėsaugos pareigūnai demonstravo nusikalstamos grupuotės veikimo schemas, grupuotės vadeivų nuotraukas, kuriose jie fotografavosi prie milžiniškų sumų, prabangių automobilių ir namų.

Nelegaliai gabentos ne tik kontrabandinės cigaretės, bet ir medžiagos, iš kurių gaminami narkotikai – prekursoriai. Į užsienį išvežta per 1 tona prekursorių.

Buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis yra sakęs, kad nusikalstama grupė kėlė rimtą rūpestį valstybei, tai buvo vienas ko gero sudėtingiausių to laiko tyrimų ir vienas didžiausių prioritetų, nes grupuotė kėlė rimtą rūpestį valstybei dėl kontrabandos masto ir korupcijos aspekto.

Nusikaltimams išaiškinti bendras pastangas dėjo prokuratūra, muitinė ir policija. Tyrimui pasitelkti geriausi organizuotų nusikalstamų grupuočių tyrėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.