„Mirties kelią“ prie Nemenčinės ženklina kraupios ir mįslingos avarijos

Vėliau paaiškėjo, kad žuvusieji – Nemenčinės gyventojai: kūno kultūros mokytojas A. Fleminas, jo žmona ir sutuoktinių kaimynė.

Avarijoje Nemenčinės plente žuvo trys žmonės.<br>D. Umbrasas.
Avarijoje Nemenčinės plente žuvo trys žmonės.<br>D. Umbrasas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 22, 2012, 4:17 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:39 AM

Vėliau paaiškėjo, kad žuvusieji – Nemenčinės gyventojai: kūno kultūros mokytojas A. Fleminas, jo žmona ir sutuoktinių kaimynė.

Vieta - lyg užkerėta

Kitą dieną po avarijos jos vietoje dar buvo matyti aiškūs nelaimės pėdsakai. Šiurpi, net makabriška detalė: tarp stiklų, kitų automobilio dūženų stryksojo automobilio salono papuošalas: pakabutis su linksmai išsišiepusia pliušine beždžionėle.

Nemenčinės Konstantino Parčevskio gimnazijos fizinio lavinimo mokytoją mirtis užklupo likus vos trims kilometrams iki namų.

Prie pat sukrešėjusio kraujo pėdsakais paženklintos nelaimės vietos mėlynes rinkęs Nemenčinės gyventojas Ivanas teigė, kad kelio dalis nuo Antavilių iki Pailgės yra užkerėta: čia nuolat įvyksta avarijų.

„Gyvenu pamiškėje, netoli šios vietos. Ne kartą girdėjau keistus balsus, lyg kažkas bėgiotų smulkiais vaikiškais žingsneliais.  Ir išgėręs, bet ir blaivus girdėjau. O pažiūrėti  baugu“, – atviravo Ivanas.

Iš Grigiškių pas draugę dažnai važinėjantis Genadijus Kasperovičius sakė netikintis jokiais prietarais, bet pripažino, kad važiuodamas Nemenčinės plentu jaučia įtampą.

„Jau pavažiavus už Antakalnio, Nemenčinės link, kelias duobėtas, krato automobilį, medžiai užstoja matomumą ties posūkiais. Blogiausia už Antavilių, kur keturių juostų kelias susiaurėja iki dviejų juostų“, – kalbėjo vilnietis.

Nemenčinės apylinkėse gyvenanti Galina Sinkovskaja sakė: „Dažnai akimis palydžiu lekiančius automobilius ir galvoju: ar toli jie nuvažiuos?“

Kelias per siauras

Vilniaus rajono kelių policijos pareigūnai patvirtino, kad Nemenčinės plentas daugelyje vietų yra pavojingas dėl siaurumo ir prastos kelio dangos.

„Vilniaus rajono policijos pareigūnai kelyje tarp Vilniaus ir Nemenčinės daro viską, kad eismo nelaimių būtų mažiau, dažnai budi,  tikrina, kaip vairuotojai laikosi saugaus greičio“, – tikino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VVPK) Viešųjų ryšių poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius.

Policija kol kas nenustatė avarijos priežasties, neaišku, kas privertė vairuotoją išsukti iš kelio.

„Viena versijų, kad žmogui staiga sutriko sveikata. Ar vairuotojo kraujyje buvo alkoholio, dar nenustatyta“, – sakė P. Radvilavičius.

Nelaimės priežastis - dar mįslė

Nemenčinės apylinkių seniūnas Edmundas Parcevičius portalui lrytas.lt teigė apžiūrėjęs nelaimės vietą.

„Keista, kelias toje vietoje tiesus, palyginti saugus. Oficialių avarijos priežasčių nežinau, Nemenčinėje žmonės apie tai įvairiai kalba, bet komentuoti nenoriu“, – sakė seniūnas E. Parcevičius.

Automobilių kelių direkcijos (AKD) direktoriaus pavaduotojas Egidijus Skrodenis mano, jog viena dažnų avarijų priežasčių – nesaugus greitis.

„Nemenčinės plente daugelyje vietų greitis ribojamas iki 50, 70 km. per valandą, bet ne visi vairuotojai atidžiai seka kelio ženklus“, – teigė E. Skrodenis.

Tačiau jis pripažino, jog Nemenčinės plentą reikia platinti. AKD jau yra parengusi keturių juostų kelio ruožo nuo Vilniaus rajono pradžios projektą, bet jis įstrigo dėl kelių priežasčių.

„Viena priežastis – per didelis apetitas savininkų, kurių žemėse reikia įrengti keturių juostų kelią. Antra, dalis kelio priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Miestas taip pat neturi laisvų lėšų, užsiėmęs Vakarinio aplinkkelio ir kitais transporto plėtros projektais.

Jeigu mes ir nutiestume keturių juostų kelią Vilniaus rajone, susidarytų butelio kakliukas: iš pradžių keturių juostų, po to dviejų ir vėl keturių. Avarijų rizika dar padidėtų“, – aiškino AKD direktoriaus pavaduotojas E. Skrodenis.

Žuvo ir Seimo nario sūnus

Kruvinuoju pramintame Nemenčinės plente tarp Vilniaus ir Nemenčinės vien šiais metais buvo gausu avarijų, kurių metu žuvo žmonės.

Šių metų sausio 24 dieną Nemenčinės plente, maždaug 300 metrų už sankryžos su Antavilių Sodų 1-ąja gatve, automobiliui „Jeep Grand Cherokee“ išvažiavus į priešingą eismo juostą žuvo su juo susidūrusį automobilį „Toyota Corolla“ vairavęs 48 metų vyras.

Vasario 11 d. Nemenčinės plente susidūrė keturi automobiliai. Gelbėtojai iš vieno automobilio išvadavo prispaustą moterį. Nukentėjusioji skubiai išvežta į ligoninę, jos būklė buvo labai sunki. Moteris ligoninėje mirė.

Vasario 22 d. nelaimė įvyko Nemenčinės plente, šalia Turniškių gatvės. 23 metų vairuotoja gyveno šalia, Balžio gatvėje, todėl manoma, kad ji važiavo namo.

Automobilis „VW Jetta“ vairuotojo puse trenkėsi į storą pušį. Gelbėtojai nukirpo automobilio stogą, kad galėtų išvaduoti kūną. Gelbėtojams nukirpus stogą medikai nustatė, kad vairuotoja yra mirusi.

Automobilis lynu atplėštas nuo medžio. Hidrauliniais plėstuvais gelbėtojai išvadavo žuvusiosios kūną.

Viena kraupiausių avarijų Nemenčinės plente įvyko 2009 m. Iš karto po Naujųjų metų Nemenčinės plentu Vilniaus link milžinišku greičiu skriejęs automobilis „Subaru“ taranavo ir nuo kelio nustūmė automobilį „Volkswagen Wento“. Sukėlęs avariją „Subaru“ vairuotojas nesustojo ir nuskriejo toliau. Už poros kilometrų jis kaktomuša rėžėsi į priešais važiuojantį automobilį „Citroen".

Paaiškėjo, jog „Subaru“ vairavo Seimo nario Broniaus Bradausko sūnus Andrius. Jis eismo nelaimės metu žuvo. Taip pat žuvo „Citroen“ vairavęs Kalėjimų departamento pareigūnas, sužalojimų patyrė visų trijų automobilių vairuotojai ir keleiviai. Tarp jų – dvi paauglės ir verslininko Nerijaus Numavičiaus tėvai Vladislovas ir Irena Numavičiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.