Apleistoje fermoje Kupiškio rajone žuvo devynmetis (papildyta)

Nedidelis Alizavos miestelis (Kupiškio r.) ruošiasi naujų mokslo metų nesulaukusio trečioko laidotuvėms. Kaimo bendruomenę sukrėtė beprasmė devynmečio berniuko mirtis. Kartu su dar keliais vaikais landžiojantį po vos stovinčius buvusios fermos griuvėsius berniuką prispaudė nuvirtusi gelžbetoninė plokštė. Vargingai gyvenančių šeimų vaikai čia buvo atėję prisirinkti puslaukinių obuolių, kuriuos tikėjosi parduoti supirkėjams.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 28, 2012, 10:02 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:29 AM

Nelaimė Repeniškių kaime įvyko pirmadienį, apie 17 val. Tuo metu į netoli nuo Alizavos esančią apleistą buvusią kolūkio fermą atėjo trys miestelio pakraštyje gyvenantys berniukai – 9, 11 ir 12 metų. Mamų vaikai buvo paprašę leisti eiti pasirinkti obuolių – juos vėliau vaikai ketino parduoti supirkėjams ir taip užsidirbti kelis litus.

„Nesitikėjau, kad jie eis prie tos fermos. Galvojau, sode obuolius rinks“, – lrytas.lt verkdama sakė 33 metų Renata Šidlauskaitė, kurios sūnus apleistuose griuvėsiuose žuvo. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad berniukai, tempdami karutį obuoliams susikrauti, nuėjo prie nuošaliau esančios buvusios fermos likučių. Ten iš tiesų auga kelios raudonšoniais obuoliais aplipusios obelys.

Alizavos seniūno Antano Alkausko nuomone, greičiausiai vaikai tuomet nusprendė ir po apleistą fermą pavaikštinėti. Nelaimė įvyko, kai kažkuris iš berniukų greičiausiai pabandė plaktuku padaužyti pasvirusią perdengimo plokštę. Išjudinta sunki plokštė krito ir prispaudė apačioje buvusį devynmetį.

Išsigandę jo draugai parbėgo namo ir pasakė apie įvykį motinoms, šios puolė kviesti pagalbos. Išgirdusi, kad sūnui nutiko nelaimė, R. Šidlauskaitė tekina nubėgo į fermą. Bet vaiką iš po gelžbetoninės plokštės išvadavo tik ugniagesiai, panaudoję kėliklį ir pneumatinę pagalvę, o greitosios pagalbos medikai konstatavo, kad berniukas miręs.

Vietos gyventojų teigimu, apgriuvusioje fermoje nesaugu nei suaugusiesiems, nei vaikams. Pasak seniūno A. Alkausko, tokių bešeimininkių pastatų vaiduoklių vien jų seniūnijoje yra apie penkiolika. Visiems jiems nugriauti lėšų nėra. „Mes ir ženklą pastatėm, įspėjantį, kad ten negalima vaikščioti ir važinėti, bet vis randam jį numestą“, – sakė A. Alkauskas. 

Seniūno teigimu, į apleistą pastatą užklysta ir metalų ieškantys žmonės. Po nelaimės buvo rastos griuvėsiuose pastatytos tikriausiai metalo ieškotojų paliktos kopėčios, prie berniuką prispaudusios plokštės mėtėsi ir plauktukas. A. Alkauskas neatmeta galimybės, kad ir patys berniukai galėjo bandyti fermoje ieškoti metalo.

Tokia versija abejoja ir sūnaus netekusi R. Šidlauskaitė, ir Alizavoje sutikti nelaimės sujaudinti vietos gyventojai. Jų nuomone, tokio amžiaus vaikais nebūtų pajėgę atsinešti sunkių kopėčių, susirasti įrankių metalui daužyti. Pagaliau, vargu ar būtų pajėgę išgabenti metalo laužą.

Kaip lrytas.lt sakė socialinė darbuotoja darbui su socialinės rizikos šeimomis Aldona Gintautienė, nors šeima, kurioje augo žuvęs devynmetis, ir yra įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą, tačiau motina savo vaikais kaip išgalėdama rūpinasi. 

R. Šidlauskaitė su penkiais vaikais gyvena privačiame motinos Bronės Šidlauskienės name. Pastaroji dukrai padeda prižiūrėti vaikus. Jei abi moterys vasarą išeidavo, pavyzdžiui, į mišką rinkti pardavimui uogų, mažesnius vaikus saugodavo vyriausia, 14-metė R. Šidlauskaitės dukra. Ir žuvusį berniuką A. Gintautienė minėjo tik geruoju – jis buvo ramaus būdo, dažniausiai būdavo savo kieme ir su kitais kaimo vaikais nelakstydavo.

Žuvusį berniuką ir dar keturis jo brolius bei seseris augino viena motina. Ši šeima yra įtraukta socialinės rizikos šeimų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.