Audros išgąsdintas panevėžietis: „Galvojau, kad ateina A. Lukašenka“

"Lesto" informuoja, kad po naktį siautusių gamtos stichijų elektros energijos tiekimas iki 17 val. buvo atstatytas 70 tūkst. elektros energijos vartotojų. Maždaug tiek pat, 69 tūkst. vartotojų, elektros energijos tiekimas vis dar sutrikęs.

Raseinių rajone, Andrušaičių kaime, vėjas nuplėšė bendrovės "Litspin" gamybinių patalpų stogą, išgriovė sieną.<br>V. Judickas
Raseinių rajone, Andrušaičių kaime, vėjas nuplėšė bendrovės "Litspin" gamybinių patalpų stogą, išgriovė sieną.<br>V. Judickas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2012, 11:18 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:26 AM

"Lesto" informuoja, kad po naktį siautusių gamtos stichijų elektros energijos tiekimas iki 17 val. buvo atstatytas 70 tūkst. elektros energijos vartotojų. Maždaug tiek pat, 69 tūkst. vartotojų, elektros energijos tiekimas vis dar sutrikęs.

Didelį vartotojų be elektros energijos skaičių lemią pažeistos aukštos ir vidutinės įtampos linijos, daugiausia pažeidimų užfiksuota Utenos, Panevėžio ir Kauno regionuose.

"Lietuvos ryto" korespondentė Panevėžyje Virginija Petrauskienė praneša, kad mieste paryčiais praūžusi vėtra rovė ir laužė medžius, plėšė stogus, griovė kaminus.  Ne vieną panevėžietį vėjo ūžimas pažadino apie 4 valandą ryto. „Išėjau į kiemą, virš miesto mačiau raudoną gaisro pašvaistę. Tikriausiai degė elektros transformatorinė, pasakojo viena priemiestyje esančio Piniavos kaimo gyventoja.

Vienas panevėžietis "Lietuvos ryto" televizijai prisipažino pagalvojęs, kad "Ateina A. Lukašenka".

Pajuosčio plento gyventoją pensininką Karolį Žibaitį su žmona  iš miego pakėlė garsus trenksmas. Išėjęs į kiemą vyras pamatė vėjo nuverstą plytų kaminą. Griūdamas jis sulaužė namo stogą. „Žmona pabandė eiti į tualetą, bet negalėjo atidaryti durų. Po smūgio įlinko lubos“, - pasakojo K. Žibaitis.

Apgadinto namo šeimininkas sakė, kad kaminas griuvo maždaug 20 minučių po keturių.

Vyro teigimu, beveik 4,5 metro aukščio kaminas buvo neseniai apskardintas. Tuo pačiu pakeista ir stogo danga. Tačiau po vėtros padarytos žalos teks remontuoti stogą, statyti naują kaminą. K. Žibaitis džiaugėsi, kad namą buvo apdraudęs.

Dar didesnių nuostolių patyrė „Klevo“ sodų bendrijoje gyvenanti jauna šeima. Jų naujos statybos namas liko be pusės stogo. Vėjas jį nuplėšė ir užmetė ant kaimyniniame sklype stovinčio sodo namelio.

„Išgirdome garsų bumbtelėjimą. Nubėgę į antrą aukštą pamatėme, kad spintos kambaryje vietoj lubų matosi dangus“, - kalbėjo susikrimtusi namo šeimininkė.

Panevėžio regiono ugniagesiai 32 kartus skubėjo pašalinti ant kelių, gatvių, automobilių ir namų užvirtusių medžių. Kai kur gelbėtojai kvietėsi elektros tinklų specialistų brigadas, kad atjungtų elektrą. Nes ant kelio gulintys nutrūkę kibirkščiuojantys laidai kėlė rimtą pavojų.

Medis užvirto ant kelio, mašina nulėkė į griovį

Širvintų rajone ant kelio nuvirtęs medis sukėlė avariją - bandydamas išvengti susidūrimo greitkelyje Vilnius–Ukmergė–Panevėžys mikroautobuso vairuotojas mašiną nukreipė nuo kelio. Mikroautobusas, kuriuo, pirminiais duomenimis, važiavo 7 žmonės, vertėsi ir buvo stipriai apgadintas. Medikai į ligoninę išvežė tris sužeistus asmenis.

Bendrovės „Litgrid“ atstovai praneša, kad Panevėžio, Utenos, Kauno ir Jurbarko rajonuose vartotojai buvo likę be elektros. Tarp 1 val. 45 min.  ir 8 val.  ant šešių „Litgrid“ elektros perdavimo linijų įvairiuose rajonuose buvo užvirtusių medžių.

Avarijų padariniai skubiai šalinami.

„Litgrid“ duomenimis, 8 val. ryto elektros perdavimas aukštos įtampos tinkle buvo atstatytas beveik visiems vartotojams, siekiama kuo skubiau atstatyti elektros tiekimą Eržvilko miestelio ir apylinkės gyventojams.

Raseiniuose praūžusi vėtra sujaukė Maironio parko atidarymą - vėjas išlaužė medžius poetui atminti skirtame žaliajame miesto kampelyje. O Raseinių rajone, Andrušaičių kaime, vėjas nuplėšė bendrovės "Litspin" gamybinių patalpų stogą.

Klaipėdos ugniagesiai teigė, jog darbo praėjusią naktį nebuvo tiek daug, kiek tikėjosi. Dėl ant važiuojamosios kelio dalies užvirtusių medžių juos gyventojai nuo penktadienio 21 val. iki šeštadienio 6 val. ryto kvietė tik du kartus. Visoje apskrityje vykti kelius vaduoti nuo medžių teko 11 kartų. Apie medžio prispaustą "Renault Scenic" Klaipėdos Paryžiaus Komunos gatvėje ugniagesiams pranešta rytą. Vėtros neatlaikęs medis smarkiai apgadino automobilio stogą, išdaužė priekinį ir galinį langus.

Šilutės gyventojai lrytas.lt sakė, kad medžiai nutraukė ne vieną elektros liniją. Ugniagesiai gelbėtojai Šilutėje šalinti vėtros padarinių išvyko 2 valandą nakties ir bluosto nesudėjo iki savo pamainos pabaigos 8 valandos ryto. Vyrai teigia, kad darbo liko ir kitai pamainai. Žmonės jau pradėjo vertinti, kiek nuostolių padarė vėjas.

Medžių šakos apgadino kelis automobilius, šiurpokas vaizdas buvo aikštėje prie Šilutės savivaldybės pastato, kur gūsiai medžius suvertė į krūvą. O automobilių serviso pastatas Pramonės gatvėje per vėtrą neteko stogo.

Gelbėtojai apie sužeistus žmones pranešimų negavo.

Be elektros - tūkstančiai Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius informuoja, kad po spalio 6 d. naktį siautusio itin stipraus vėjo elektros energijos tiekimas sutrikdytas apie 140 tūkst. elektros vartotojų. Didelį vartotojų be elektros energijos skaičių lėmė pažeistos aukštos ir vidutinės įtampos linijos, daugiausia pažeidimų užfiksuota Utenos, Panevėžio ir Kauno regionuose. Todėl bendrovės darbuotojai turi itin daug darbo.

Kiekvieną valandą elektros tiekimas atkuriamas vis daugiau namų ūkių.

"Lesto" duomenimis, 17 valandą elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs apie 30 tūkst. vartotojų Utenos regione, apie 18 tūkst. vartotojų Panevėžio regione ir apie 9 tūkst. vartotojų Kauno regione. Šiaulių regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs maždaug 5 tūkst. vartotojų, Vilniaus – 2 tūkst. vartotojų, Klaipėdos – 4 tūkst. vartotojų.

"Lesto" prašo klientų aptarnavimo telefonu 1802 skambinti tais atvejais, kai pastebėti apgadinti ar kibirkščiuojantys elektros energijos įrenginiai, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritę, nutraukti laidai, nuverstos elektros linijų atramos, ant linijų užvirtę medžiai, ar kyla kitoks pavojus gyventojų saugumui.

Į lrytas.lt vėlų šeštadienio rytą paskambinęs Kauno rajono gyventojas Romas skundėsi, kad elektra namuose, Briedžių gatvėje, dingo apie 3 val. 30 min. "Visą rytą skambinu į "Lesto", tačiau - jokios naudos. Arba niekas neatsiliepia, arba signalas - užimta. Kam reikalingas tas trumpasis numeris, jeigu niekas neatsiliepia? O mano namuose yra slaugomas ligonis, kuriam reikia nuolatinės priežiūros. Esame nežinioje, o atsakinga bendrovė mums niekuo nepadeda", - sakė vyras, su kaimynais apžiūrėjęs stulpus ir laidus, tačiau jokių pažeidimų nepastebėjęs. "Gatvės gale yra skydinė, tačiau jokie darbininkai kol kas neatvyko. Visi sėdi be elektros", - apmaudą liejo lrytas.lt skaitytojas.

"Lesto" duomenimis, šį rytą elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs apie 39 tūkst. vartotojų Utenos regione, apie 36 tūkst. vartotojų Panevėžio regione ir apie 29 tūkst. vartotojų Kauno regione. Šiaulių regione elektros energijos tiekimas sutriko maždaug 16 tūkst. vartotojų, Vilniaus – 13 tūkst. vartotojų, Klaipėdos – 10 tūkst. vartotojų, Alytaus regione – apie 1000 vartotojų.

Bendrovės darbininkai triūsia visoje šalyje. Gedimų mažėja. "Lesto" pranešė, kad vidurdienį elektros tiekimo neturėjo 110 tūkstančių vartotojų.

Atsižvelgdama į didelį elektros tiekimo sutrikimų mastą, "Lesto" bendrovėje paskelbė ekstremalią situaciją ir ėmėsi organizuoti gedimų šalinimą, pasitelkdama maksimalias pajėgas. Gedimai šalinami visose gamtos stichijų pažeistose elektros tinklo dalyse: šiuo metu dirba ne tik kelis kartus daugiau "Lesto" brigadų, bet ir bendrovės rangovų personalo brigadų.

"Lesto" Dispečerinio centro Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis aiškina, kad daugiausia elektros tiekimo sutrikimų šiąnakt įvyko dėl pažeistų aukštos ir vidutinės įtampos elektros oro linijų, kuriomis elektros energija tiekiama dideliam vartotojų skaičiui. Ant elektros linijų atramų ir laidų virto medžiai, krito šakos, gedimų šalinimą šiuo metu labiausiai apsunkina tai, kad daug gedimų yra visose Lietuvos regionuose, ant kelių išvirtę medžiai, kurie trukdo pasiekti gedimų vietas, ir šlapias dirvožemis.

Visuose miestuose informacija apie gedimus "Lesto" pasiekia automatiškai. Bendrovei paskelbus ekstremalią situaciją, gyventojų pranešimų priimama kelias dešimtis kartų daugiau nei įprastomis dienomis.

Gamtos stichijų atvejais elektros energijos tiekimo atstatymo laikas priklauso nuo gedimų masto, konkrečių gedimų priežasčių, jų sudėtingumo ir gedimų vietos pasiekimo galimybių (privažiavimo sąlygų). Pirmiausia bendrovės operatyvinės brigados pašalina tuos gedimus, kurie susiję su elektros tiekimu didesnei vartotojų daliai ir ypatingos reikšmės visuomeninės paskirties objektams. Pirmiausia šalinami gedimai aukštos ir vidutinės įtampos tinkluose, po to žemos įtampos įrenginių gedimai.

"Lesto" primena gyventojams, jog siaučiant gamtos stichijoms, būtina laikytis saugaus elgesio reikalavimų. Atsakingi ir apdairūs veiksmai padės išvengti nelaimingų atsitikimų.

„Klientų prašome supratimo, kantrybės bei pagalbos šalinant gamtos stichijų padarinius. Didžiausia pagalba – pasirūpinti savo saugumu, nesiartinti prie pažeistų elektros skirstomojo tinklo vietų. Pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą ar elektros energijos linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima priartėti prie jo arčiau kaip 8 metrus. Nelieskite ant žemės ar automobilių nukritusių laidų, o laukite, kol į gedimo vietą atvyks operatyvinės brigados. Užtikriname, kad imamės visų būtinų priemonių, kad elektros energijos tiekimas būtų atstatytas kaip galima greičiau“, – teigia E. Pareigis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.