Ukmergės teismas pilnas gyvsidabrio garų, bus evakuoti darbuotojai

Ukmergės rajono apylinkės teisme - sumaištis. Čia jau trečią kartą apsilankę Nacionalinės visuomenės sveikatos laboratorijos specialistai patvirtino, kad patalpos - pilnos nuodingų gyvsidabrio garų.

Du kilogramai gyvsidabrio vienoje iš teismo posėdžių salių po radiatoriumi buvo aptikti praėjusią savaitę.<br>D. Zimblienė
Du kilogramai gyvsidabrio vienoje iš teismo posėdžių salių po radiatoriumi buvo aptikti praėjusią savaitę.<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2012-12-18 11:17, atnaujinta 2018-03-14 13:45

„Situacija tokia, kad žmonės ten neturėtų būti“, - sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vyriausioji gydytoja Elena Mirinavičienė.

Didžiausia gyvsidabrio garų koncentracija aptikta pirmame aukšte esančioje posėdžių salėje. Ten leistinas koncentracijos dydis viršija net 22 kartus. Darbo kabinetuose ji yra didesnė nuo 5 ir 9 kartų. 

Antradienį, 11 val. 30 min., prasidėjo Ukmergės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Nuspręsta, kad teismo darbuotojai bus perkelti į Jaunimo mokyklos patalpas.

Du kilogramai gyvsidabrio vienoje iš teismo posėdžių salių po radiatoriumi buvo aptikti praėjusią savaitę.

Šį radinį visiškai atsitiktinai pastebėjo radiatorių dengiančias apsaugines medines groteles atkėlę vienos saugos tarnybos darbuotojai.

Jie rengėsi perdangoje tarp aukštų gręžti skylę vietinės signalizacijos laidams išvedžioti.

Atvykę Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai surinko pabirusius gyvsidabrio karoliukus - iš viso 200 mililitrų arba du kilogramus.

Buvo atlikta demerkurizacija - nuo gyvsidabrio specialiu cheminiu tirpalu buvo išvalyti patalpų paviršiai ir oras.

Kitą dieną patikrinus oro taršą, nustatyta, kad gyvsidabrio garų koncentracija 6,3 karto viršija leidžiamus dydžius.

Nuodingų garų teismo patalpose nesumažėjo ir pakartotinai atlikus dar vieną demerkurizaciją.

Gyvsidabris pavojingas visoms gyvybės formoms

Gyvsidabris yra toksiškas visoms gyvybės formoms. Ypač pavojinga įkvėpti gyvsidabrio garų.

Kvėpuojant gyvsidabrio garais, jis per plaučius patenka į kraują, jungiasi su baltymais, kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse. Nuolat besinuodijantis žmogus vis dažniau be priežasties susierzina, įniršta, praranda darbingumą, vis blogiau miega, kenčia galvos skausmus, ima virpėti jo rankų pirštai ir pan.

Sunkūs apsinuodijimai gali baigtis mirtimi. Todėl ir darbe, ir mokyklose, ir buityje reikia ypač atsargiai elgtis su bet kokiu prietaisu, kuriame yra gyvsidabrio metalo.

Reikia žinoti, kad gyvsidabris garuoja ir esant žemai temperatūrai, o kuo aukštesnė temperatūra, tuo gyvsidabrio garų ore daugiau.

Gyvsidabris lengvai kaupiasi žmonių plaukuose. Pavyzdžiui, valgant žuvį, kurioje yra 0,8-1,5 mg/kg gyvsidabrio, jo kiekis plaukuose siekia net 50 mg/kg. Tai jau apsinuodijimo ženklas. Jei gyvsidabrio kiekis plaukuose ne didesnis kaip 10 mg/kg, pavojaus nėra, o jei didesnis kaip 100 mg/kg, jau yra pavojingas sveikatai, o pasiekęs 300 mg/kg yra pavojingas žmogaus gyvybei.

Gyvsidabrio poveikis sveikatai: mažakraujystė, plaučių ir inkstų ligos, odos uždegimai, metalo prieskoniai, skausmai pilve, nenoras valgyti, nuovargis, pykinimas ir vėmimas, troškulys, svorio mažėjimas, galvos skausmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.