Mergaitės mirtį Kauno klinikose galėjo nulemti jos artimųjų abejingumas?

Praėjusį sekmadienį nuo B tipo gripo viruso sukeltų komplikacijų mirus 12-metei mergaitei, Kauno klinikų medikai surengė spaudos konferenciją. Per ją paaiškėjo, kad pacientė ilgą laiką sirgo namuose, tačiau artimieji į medikus nesikreipė. Į klinikas ji buvo atvežta greitosios pagalbos automobiliu jau būdama labai sunkios būklės.

Pasak profesoriaus R. Kėvalo, namiškiams reikėjo anksčiau atkreipti dėmesį į prasidėjusias komplikacijas.<br>N. Povilaitis
Pasak profesoriaus R. Kėvalo, namiškiams reikėjo anksčiau atkreipti dėmesį į prasidėjusias komplikacijas.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 23, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:59 AM

Serganti dvylikametė kaunietė į Kauno klinikų Vaikų intensyvios terapijos skyrių atvežta praėjusio penktadienio naktį.

Mergaitės kūno temperatūra namuose buvo pakilusi iki 40 laipsnių, ją atgabenus į Kauno klinikas iš karto įtarta, kad šias pasekmes galėjo sukelti gripas. Ji buvo kraštutinai sunkios būklės su progresuojančiu daugybiniu organų nepakankamumu.

Pacientės būklei blogėjant buvo diagnozuoti inkstų funkcijos, kraujotakos sutrikimai, kepenų nepakankamumas, plaučių funkcijos sutrikimas. Gelbėdami kaunietės gyvybę medikai išnaudojo visus įmanomus gydymo būdus, taikė dirbtinę ventiliaciją, pajungė dirbtinį inkstą.

„Galbūt reikėjo anksčiau namiškiams atkreipti dėmesį į prasidėjusias komplikacijas, vangumą, karščiavimą, nenorą keltis iš lovos. Mano žiniomis, tai normaliai užaugusi, išsivysčiusi mergaitė. Jokių įtarimų, kad ji sirgo lėtinėmis ligomis, mes neturėjome“, - spaudos konferencijoje sakė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius Rimantas Kėvalas.

Medikai kol kas tiksliai negali pasakyti, kiek laiko gripu sirgo praėjusį sekmadienį Kauno klinikose mirusi dvylikametė, taip pat nepanoro svarstyti, ar skubus namiškių kreipimasis į medikus būtų išgelbėjęs kaunietės gyvybę.

Tiksliai nėra žinoma, ir kiek laiko mergaitės sirgo namuose, pagal vieną versiją - savaitę, pagal kitą – jos būklė pablogėjo tik praėjusį trečiadienį. Po poros dienų leisgyvė mergaitė greitosios pagalbos automobiliu buvo atvežta į klinikas.

Lrytas.lt žiniomis, ligonė augo nelabai tvarkingoje šeimoje, jos artimieji į šeimos gydytoją nesikreipė. Pirmieji sunkią ligonę pamatę medikai buvo greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai.

Pasak Vaikų ligų klinikos vadovo profesorius R. Kėvalo, šiuo metu gydomi septyni vaikai su įtariamu arba patvirtintu gripo virusu.

Spaudos konferencijoje medikai ragino negaluojančius žmones nelaukti, kol medikai atvyks į namus, o patiems ieškoti galimybių kuo skubiau atvykti į klinikas, kur yra visos sąlygos atlikti būtinus tyrimus. Gydytojui lankant pacientą namuose išsamių tyrimų atlikti neįmanoma, diagnozuodamas ligą gydytojas vadovaujasi savo nuojauta.

Nors vakar iki pietų Kauno klinikų atstovai neigė faktą, kad nuo gripo mirė mažametė pacientė, spaudos konferencijoje medikai kategoriškai nesutiko su kaltinimais slėpus informaciją. Pasak klinikų atstovų, išsamūs tyrimai, patvirtinę, kad sekmadienį pacientė mirė nuo gripo sukeltų komplikacijų, buvo baigti tik vakar apie 16 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.