Nelaimės gimnazistų tyko pėsčiųjų perėjoje

Sausio 21-osios rytas Jurbarko Vydūno gatvėje, pėsčiųjų perėjoje prie Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos, vos nesibaigė tragedija – automobilis partrenkė į pamokas skubėjusią penkiolikmetę. Kol pareigūnai aiškinasi kas kaltas ir ragina vaikus prieš žengiant į važiuojamąją gatvės dalį atidžiau apsidairyti, tėvai ir pedagogai svarsto, kodėl Vydūno gatvė tapo pačia nesaugiausia miesto vieta.

Kelias į gimnaziją - pilnas pavojų.<br>jurbarkosviesa.lt
Kelias į gimnaziją - pilnas pavojų.<br>jurbarkosviesa.lt
Daugiau nuotraukų (1)

jurbarkosviesa.lt

Jan 30, 2013, 9:32 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:16 PM

Pirmadienio rytą į savo suolą gimnazijos pirmosios klasės mokinė taip ir neatsisėdo. Prieš pat aštuntą valandą ryto pėsčiųjų perėjoje mergaitę partrenkė ir pavojingai sužalojo netoliese gyvenančio jurbarkiečio vairuojamas automobilis. Kartu per gatvę ėjusi pedagogė pasakojo, kad nuo stoties atvažiavę automobiliai praleido prie perėjos laukusius vaikus, tačiau iš priešingos pusės į miestą skubėjusio V. Grybo gatvės gyventojas savo automobilio nespėjo sustabdyti.

Kitą dieną po nelaimės toje pačioje vietoje vėl įvyko avarija. Į sustojusio pėsčiuosius praleisti automobilio galą atsitrenkė sunkvežimis. Laimė, šįkart niekas nenukentėjo. Po abiejų susidūrimų kalbėta, kad gatvė buvo nevalyta ir labai slidi. Bet Vydūno gatvė seniai aplaistyta vaikų krauju, ir ne pirmas mokinys šioje gatvėje buvo partrenktas einant perėja.

Pavojingos sąnario traumos į Kauną gydyti išvežęs nukentėjusios mergaitės tėtis mano, kad atsargumo priemonių Vydūno gatvėje trūksta.

Automobilių srautas čia visada labai didelis, ypač rytais, kai visi skuba į darbus ir gydymo įstaigas, savo vaikus į gimnaziją atveža tėvai, prie perėjos visada laukia daug vaikų.

Jurbarkiečiai dar prisimena, kad anksčiau prie perėjos stovėjo šviesoforas, kuris labai padėdavo vairuotojams atkreipti dėmesį į pėsčiuosius, o gatvė nuo Imsrės upelio pusės būdavo apsaugota metaliniais užtvarais. Po gatvės rekonstrukcijos užtvarų neliko, o šviesoforas seniausiai atjungtas taupant savivaldybės biudžeto lėšas.

Atrodo, kad net šviesą atspindinčių ženklų prie pėsčiųjų perėjų kitose miesto gatvėse yra daugiau nei prie gimnazijos.

„Tarsi specialiai būtų laukiama dar vienos tragedijos. Geriausiai būtų, jei čia įrengtume požeminę perėją – tada ir eismas nesulėtėtų, ir vaikai būtų saugūs“, – svarstė gimnazistės tėtis, susirūpinęs ne tik savo dukros, bet ir visų Jurbarko vaikų saugumu.

Kodėl Vydūno gatvėje įvyksta tiek daug avarijų ir ką galėtų padaryti savivaldybė, kad mūsų vaikus apsaugotų nuo nelaimių, klausėme saugaus eismo komisijos pirmininko, savivaldybės administracijos direktoriaus Petro Vainausko.

Direktorius pripažino, kad pareigūnai seniai atkreipė dėmesį į šią gatvę, tačiau, atrodo, visai dėl kitų priežasčių.

„Sakykime tiesiai šviesiai – Vydūno gatvėje rytais būna daug netvarkos. Maždaug 20 minučių iki aštuntos abiejose gatvės pusėse stoja automobiliai išleisti moksleivių, tie nesidairydami žingsniuoja per gatvę, kuria važiuoja didelis ne tik lengvųjų, bet ir sunkiasvorių automobilių srautas. Gruodžio mėnesį keletą dienų toje vietoje budėjo policijos ekipažas – pareigūnai drausmino vairuotojus, todėl buvo tvarka, bet visą laiką policija stovėti ten negali“, – tvirtino P. Vainauskas.

Savivaldybės administracijos direktorius tikina, kad geriausiai būtų, jei į darbą važiuojantys jurbarkiečiai savo moksleivius išleistų aikštelėje prie sporto komplekso: gimnazistams nereikėtų eiti per gatvę, todėl jie galėtų jaustis kur kas saugesni, o tėvams būtų ramiau.

Po to, kai pėsčiųjų perėjoje automobilis partrenkė devintokę, administracijos direktorius įpareigojo specialistus peržiūrėti Vydūno gatvėje stovinčius kelių ženklus ir pateikti pasiūlymus kaip galima būtų perorganizuoti eismą šia gatve.

„Bet visi jurbarkiečiai turėtų suprasti, kad Vydūno gatvė tokia pat siaura kaip ir visos mūsų miesto gatvės, o eismas ja vyksta nepalyginamai intensyvesnis – tai kelio Nr. 198 tęsinys, deja, jį prižiūri ne Kelių direkcijai pavaldžios įmonės, o savivaldybė. Žinant rajono biudžeto galimybes, galiu garantuoti, kad mes niekada neturėsime lėšų šiuolaikiškai sutvarkyti šią gatvę“, – tvirtino P. Vainauskas.

Saugaus eismo komisijos vadovas įsitikinęs, kad Vydūno gatvėje didelių reformų padaryti nepavyks, nes pastačius greitį ribojančius ženklus gali „užsikimšti“ stoties sankryža. P. Vainauskas svarstė, kad reikėtų įpareigoti gimnazijos darbuotojus rytais pabudėti prie perėjos – direktoriaus manymu, tai sudrausmintų ir moksleivius, ir Kelių eismo taisykles pažeidžiančius vairuotojus.

„Žinoma, vairuotojai irgi turėtų būti atidesni – jurbarkiečiams ne naujiena, kad rytais Vydūno gatve į gimnaziją eina vaikai, reikėtų labiau jų pasisaugoti, atsargiau vairuoti. Nelaimių galime išvengti tik visų bendromis pastangomis“, – mano P. Vainauskas.

Savivaldybės administracijos direktorius žadėjo, kad sprendimas dėl Vydūno gatvės bus priimtas artimiausiu metu. Vasario pradžioje posėdžiausianti savivaldybės Saugaus eismo komisija turės apsispręsti, kokių įspėjamųjų ženklų reikia prie gimnazijos. Priemonių, pasak P. Vainausko, yra daug ir pačių įvairiausių. Gali būti, kad bus statomas mirksintis įrenginys, o gatvės važiuojamoji dalis busapsaugota atitvarais.

Nors daug kas siūlo išardyti Dariaus ir Girėno gatvę nuo pėsčiųjų saugančias tvoreles, P. Vainauskas įsitikinęs, kad žmonių saugumas svarbiau už miestiečių norą gyventi gražiau – tai yra, neapsitvėrus tvoromis. Bent jau kol eismo kultūra bus tokia beviltiškai žema.

Ikiteisminis tyrimas dėl perėjoje partrenktos nepilnametės dar tebevyksta. Policijos pareigūnai jau kitą dieną po nelaimės prašė įspėti mokinius, kad į pėsčiųjų perėją jie gali įžengti tik įsitikinę savo saugumu. Tačiau pareigų turi ne tik pėstieji – rūpestingesni turėtų būti ir vairuotojai.

Įvykio liudytojai pasakoja, kad mergaitę partrenkusio automobilio vairuotojas tik po nelaimės ėmė gramdyti apšalusius langus. Peršasi mintis, kad kai kurie suaugusieji nesupranta, kas yra atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.