Alpių kalnai tapo lietuvio kapu

Prancūzijos gelbėtojai Alpių sniegynuose rado tik vieno žuvusio Lietuvos alpinisto kūną, antrojo pėdsakų neaptiko net tuo pačiu maršrutu kopę kalnų aistruoliai.

Prancūzijos gelbėtojų sraigtasparnis aptiko tik vieno lietuvio žūties vietą.<br>„Lietuvos rytas“
Prancūzijos gelbėtojų sraigtasparnis aptiko tik vieno lietuvio žūties vietą.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2013, 2:59 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:11 AM

Prancūzijos Alpėse dirbantiems gelbėtojams pavyko rasti tik tą alpinistą, kurio kūnas vasario 3-iąją buvo nufotografuotas iš sraigtasparnio.

Iš aukštos kokybės nuotraukos ekspertai nustatė, kad tris paras beveik 4 kilometrų aukštyje pagalbos laukęs lietuvis – nebegyvas.

Tądien dėl kalnuose siaučiančios pūgos sraigtasparnis negalėjo priartėti prie žuvusiojo. Maždaug po savaitės jo kūnas buvo pargabentas į Lietuvą ir palaidotas.

Neaptiko jokių pėdsakų

Antrojo ekspedicijos dalyvio artimieji tebelaukia žinių iš Prancūzijos. Oficialiai paskelbta, kad alpinistas žuvo, tačiau jo kūno nepavyksta rasti iki šiol.

Po lietuvius ištikusios nelaimės tuo pačiu maršrutu kopė ir užsieniečių alpinistų grupė, tačiau jie nepastebėjo nei žuvusio žygeivio kūno, nei jo daiktų.

Gelbėtojai turi vilčių dingusį alpinistą surasti pavasarį, kai kalnuose pradės tirpti sniegas. Manoma, jog lietuvis žuvo maždaug trijų kilometrų aukštyje.

Į Alpes kopiančius septynis lietuvius stipri pūga užklupo sausio 31-ąją. Jie kopė stačia kalnų siena. Alpinistai tai daro po du arba po tris susirišę virvėmis.

Vėliau alpinistai kopė dviese. Stiprūs, sportiški vyrai pasirinko kitą šlaitą nei jų bendražygiai ir turėjo nusileisti kitame slėnyje. Kilus pūgai jie vieninteliai neišsigelbėjo.

Atminimą įamžins kalnuose

Kol nerasti vieno žuvusiojo palaikai, daugiau lietuvių šiuo maršrutu Alpėse nekopė. Ši vieta jiems kelia neigiamas emocijas.

„Po Velykų planuojame ten užkopti ir jų žūties vietoje pritvirtinti atminimo lentelę”, – sakė Lietuvos alpinizmo asociacijos vadovas Saulius Damulevičius.

Lietuvos alpinizmo asociacijos atstovai nelaimės vietoje turi ir kitų reikalų. Kol kas iš Prancūzijos neparvežti Lietuvoje jau palaidoto keliautojo daiktai.

Kartu su vietos gelbėtojais bei specialistais lietuviai yra sudarę grupę, kuri aiškinasi kalnuose įvykusios nelaimės priežastis.

„Norime objektyviai susipažinti su informacija, apklausti liudininkus, sužinoti visas aplinkybes. Tuomet parengsime instrukcijas, kurios galbūt padės panašių įvykių išvengti ateityje”, – svarstė S.Damulevičius, bet pridūrė, jog gamtos stichija – nenuspėjama.

Manoma, jog galutinės išvados dėl dviejų lietuvių žūties bus parengtos per mėnesį.

Fizinės jėgos netrūko

Žuvusiųjų artimiesiems palaikyti ryšius su Prancūzijos gelbėtojais padeda vienas nesėkmingoje ekspedicijoje dalyvavusių ir ne kartą šioje šalyje į kalnus kopusių alpinistų.

Alpėse žuvusius vyrus bendražygiai laikė profesionaliais ir patyrusiais alpinistais.

„Kiti alpinistai laisvalaikį leido žvejodami ar gurkšnodami alų, o jie visą laiką plušėjo sporto salėje. Abu fiziškai buvo labai stiprūs, užsiėmė joga, sveikai gyveno”, – po jų žūties kalbėjo vienas ekspedicijos dalyvių Ernestas Markšaitis.

Prieš sudėtingą žygį į Prancūzijos Alpes visa lietuvių grupė treniravosi Italijoje.

Jie buvo įsitikinę, kad sudėtingam žygiui nepritrūks nei patirties, nei geros įrangos.

Signalus siuntė tiktai vienas

* Kopti į Alpes lietuvių alpinistų grupė pradėjo apie 5 valandą ryto, kai orai buvo puikūs. Prieš vidurdienį jie jau buvo įveikę daugiau nei pusę šlaito. Nuo šios vietos nusileisti žemyn nebeįmanoma. Lieka dvi išeitys – kopti aukštyn arba kviestis gelbėtojus.

* Smarki audra prasidėjo priartėjus prie viršūnės. Viena pora tuo metu jau buvo pasiekusi viršūnę ir pradėjusi leistis žemyn.

* Su dviem moterimis virve susirišęs E.Markšaitis liko kyboti ant uolos. Telefonu jie visą naktį bandė susisiekti su gelbėtojais, bet ryšys buvo labai prastas. Su savo bendražygėmis jie pasikeisdami miegojo ir gėrė karštą arbatą, o rytą sulaukė sraigtasparnio.

* Išgelbėti alpinistai tuomet dar nieko nežinojo, kas atsitiko kita šlaito puse kopusiems vyrams. Vakare vienas alpinistų parašė SMS žinutę ir pranešė, kad dėl pūgos kopti aukštyn nebegali, todėl išsikasė sniego urvą ir slepiasi nuo vėjo.

* Vyras bendražygiams iš karto pranešė, kad jo porininkas dingo. Norėdami išsikasti slėptuvę, jie atsirišo virvę. Kai urvą rausęs alpinistas atsigręžė, draugo už nugaros nebebuvo. Vyras dairėsi aplink, šūkavo, bet jis nebeatsiliepė.

* Urve pasislėpęs vyras dar tris dienas rašė žinutes savo draugams – pranešinėjo, kad jaučiasi gerai, turi maisto ir drabužių, tik baiminosi, kad išseks dujų atsargos.

* Gelbėtojai žinojo jo buvimo vietą, tačiau dėl blogų orų jų sraigtasparnis pakilti negalėjo. Vėliau nustatyta, kad pagalbos nesulaukęs vyras pats bandė leistis žemyn. Tuomet gelbėtojai iš sraigtasparnio pastebėjo tik ryškią mirtinai sušalusio žygeivio striukę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.