Skurdas sutraiškė nuo jo bėgantį moksleivį (atnaujinta)

Krito perdangos plokštė

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė ("Lietuvos rytas")

Apr 15, 2013, 10:58 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:02 AM

„Mudu su vyru jau daug metų niekur nedirbame - aš neturiu jokios profesijos, o vyras yra labai ligotas.

Tad jauniausias sūnus nuolat traukdavo ieškoti metalo laužo. Jį pardavęs duodavo mums pinigų maistui, sau drabužių nusipirkdavo“, - braukdama ašaras „Lietuvos rytui“ kalbėjo 56 metų ukmergiškė Irina Misurevičienė.

Krito perdangos plokštė

Tragiška nelaimė, pasiglemžusi šios moters sūnaus Laisvydo Kuliavo gyvybę, įvyko šeštadienio rytą Ukmergėje, Vilniaus gatvėje, viename buvusio koklių fabriko teritorijoje esančių pastatų.

Netoliese, vos už kelių šimtų metrų - Vasarnamių gatvės pradžioje gyvenantys dešimtokas L. Kuliavas ir jo draugas devintokas ieškodami metalo čia darbavosi vos valandą.

Kai nepilnamečiai rankiniu metalo pjūklu nupjovė metalinį vamzdį, iš beveik trijų metrų aukščio nukrito gelžbetoninė perdangos plokštė.

Daugiau nei dvi tonas sveriančios plokštės prispaustas L. Kuliavas žuvo iškart.

Už draugą uždegė žvakučių

Spėjęs į šalį pasitraukti ir sveikas likęs penkiolikametis išsigandęs nubėgo apie nelaimę pranešti žuvusiojo motinai.

Ji iš namų paskambino greitajai medicinos pagalbai, o atskubėjusi į nelaimės vietą iš šalia esančios degalinės iškvietė policiją ir ugniagesius. Žuvusio nepilnamečio kūnas iš po griuvėsių buvo ištrauktas tik panaudojus ugniagesių turimą specialią įrangą – oro pagalves.

Įvykį tiriantiems policijos pareigūnams ilgai nepavyko surasti pagrindinio šios nelaimės liudininko. Šoko ištiktas paauglys pasirodė tik po kurio laiko.

Policijos apklaustas ir paleistas namo, jis visą pavakarę vienas praleido nelaimės vietoje už žuvusį draugą degindamas žvakutes.

Motina perspėjo sūnų

„Tuos pastatus valdžiai jau seniai reikėjo nugriauti, o ne laukti, kol atsitiks tokia baisi nelaimė. Vieni per kitus sužinoję jau keliolika metų ten daug kas eina ieškoti metalų.

Laisvydas tik antrą kartą ten buvo nuėjęs – penktadienį grįžęs iš mokyklos ir šeštadienio rytą tik atsikėlęs ir pavalgęs pusryčius vėl nuskubėjo. Perspėjau, kad būtų atsargus. Norėjo vaikas „pasidaryti pinigų, o pasidarė sau amžinybės namus”, – kalbėjo sūnaus netekusi I. Misurevičienė.

Vargsta mažame bute

Moteris pasakojo, kad sūnus dažnai visur eidavo ieškoti metalų, o radęs nešdavo juos parduoti į supirktuvę: „Būdavo, kad per kartą ir 90 litų užsidirbdavo. Mums maistui duodavo, o sau drabužių, kitų reikalingų daiktų už juos įsigydavo.”

Su 57 metų Alvydu Kuliavu ji susilaukė penkių vaikų. Laisvydas buvo jauniausias – rugpjūčio 1-ąją jam būtų sukakę 17 metų. Kiti 4 vaikai jau yra suaugę ir gyvena atskirai.

Socialinės rizikos šeima daugiau nei dvidešimt metų gyvena savivaldybės suteiktame socialiniame būste – varganame vieno kambario 23 kvadratinių metrų ploto bute be jokių patogumų.

Dar du butus šiame name yra užėmusios dvi čigonų šeimos.

Bandė prasimanyti pinigų

„Galėjome įtarti, kad jis po pamokų traukia ieškoti metalų.

Laisvydas stengėsi kaip nors pragyventi ir prasimanyti pinigų, nes reikėjo ir maisto, ir drabužių nusipirkti, o kad namuose būtų šviesu – už elektrą susimokėti. Jo motinai ir tėvui tai mažiausiai rūpėjo – šeimoje nuolat girtaujama.

Pirmadienį rinksime mokykloje pinigus ir organizuosime Laisvydo laidotuves”, – sekmadienio popietę kalbėjo Ukmergės Pašilės pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja Noneta Bakirovienė.

Atsisakė auklėtojos pagalbos

Ši pedagogė labai gerai žinojo savo auklėtinio L. Kuliavo šeimos problemas ir stengėsi jam padėti. Jei vykdavo mokami renginiai ar klasė važiuodavo į ekskursiją, kiti mokiniai ir auklėtoja padengdavo L. Kuliavo išlaidų dalį, o mokyklos valgyklos darbuotojos jam stengdavosi parūpinti dvigubą maisto porciją.

„Laisvydas buvo geras, draugiškas ir kultūringas – tas, kuris niekada niekam nedrasko akių, nerėžia skaudžių žodžių. Žinojome, kad jis ir išgeria, ir parūko, bet to niekada nedarydavo mokykloje. Stebėdavausi, kaip jis sugeba iš landyne paverstų namų ateiti į pamokas švarus ir tvarkingas”, – kalbėjo pedagogė.

Ji teigė daug kartų aplankiusi šį savo auklėtinį namuose ir kaskart beviltiškai pasijusdavusi dėl to, ką išvysdavo, ir nežinodavusi, ką daryti.

N. Bakirovienė žinojo, kad pastaruoju metu L. Kuliavui labai reikėjo pinigų sumokėti policijos paskirtą 50 litų baudą – už pasirodymą neblaiviam viešojoje vietoje.

„Jam tai buvo labai dideli pinigai. Siūliausi padėti – padengti už jį tą baudą. Sakiau, kad grąžinti galės vėliau, kai tik turės, tačiau jis atsisakė. Tik nusišypsojo savo kreiva šypsena ir ištarė: „Auklyte, viskas gerai.”

Žaidžiančiam 14-mečiui – elektros kirtis

* Įmonei „Investcom” priklausanti nesaugoma ir apleista buvusio bendrovės „Dvarčionių keramika” koklių fabriko teritorija ir pastatai Ukmergėje jau seniai traukia nepilnamečius.

* Vieni čia ieško nuotykių arba žaidžia, kiti renka metalo laužą.

* 2009 metų vasario mėnesį čia žaisdamas slėpynių susižalojo 14-metis. Kai paauglys užėjo į neužrakintą aukštosios įtampos elektros skirstyklą ir netyčia palietė laidus, jį nutrenkė elektra.

* Ant žemės parblokštas ukmergiškis nudegė visą kairę kūno pusę ir dalį dešinės rankos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?