Jaunai šeimai negalia sutrukdė iškviesti pagalbą

Padaičių kaime (Biržų r.) nuo degančios žolės užsiliepsnojo ir sudegė sodyba, kurioje gyveno jauna šeima. Sutuoktiniai negalėjo patys išsikviesti pagalbos, nes turi klausos negalią.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas”)

Apr 25, 2013, 8:38 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:42 PM

Nelaimė įvyko prieš kelias dienas. Jauna šeima – vyras ir žmona su dviem mažamečiais vaikais – iki pietų nebuvo namuose.

Grįžę jie pamatė, kad aplink namus dega pieva. Nuo jos ugnis jau buvo peršokusi ant ūkinio pastato, lauko virtuvės ir gyvenamojo namo stogo.

Vyras šoko kibirais semti vandens ir pilti jo ant liepsnos apimto namo. Žmogus žinojo, kad jo skambutis bendrosios pagalbos telefonu nieko nepakeis.

Kadangi vyras turi klausos ir kalbos negalią, jis nebūtų galėjęs suprantamai paaiškinti apie nelaimę.

Bet netrukus Bendrosios pagalbos centrui ėmė skambinti dūmų debesis ir liepsnas išvydę atokiau gyvenantys kaimynai ir net netoli esančio Pabiržės miestelio gyventojai.

Kai į nelaimės vietą atvyko ugniagesiai gelbėtojai, jie šeimininkų paklausė, ar degančiame name nėra žmonių. Bet nei su vyru, nei su žmona jiems nepavyko susikalbėti.

Kartu su tėvais buvo du mažamečiai vaikai. Jaunėlis dar tebeguli vežimėlyje, o vyresniajam – treji metai.

Gelbėtojams su šeimininkais padėjo susikalbėti į gaisro vietą atvykusi kaimynė. Gaisrą patyrusios šeimos galvai dėl streso prireikė medikų pagalbos.

Po gaisro jauni sutuoktiniai su vaikais apsigyveno tame pačiame Padaičių kaime pas vyro tėvus. Pabiržės seniūnijos darbuotojai nuvyko padegėliams pasiūlyti pagalbos – patalynės, maisto.Pokalbis vyko susirašinėjant.

Jauna šeima priėmė tik pašalpą, kurią savivaldybė skiria nukentėjusiems nuo gaisro. Jie norėtų atstatyti bent gyvenamąjį namą, kurio stogas sudegė.

Neišspręsta problema

Pareigūnų bendravimas su klausos negalią turinčiais žmonėmis – kol kas neišspręsta problema. Didžiuosiuose šalies miestuose yra gestų kalbos vertėjų centrai. Jų specialistai bet kurią savaitės dieną atskuba į pagalbą neįgaliesiems.

Tačiau ekstremaliais – gaisro arba užpuolimo atvejais – neįgalieji dar negali prisikviesti pagalbos.

Bendrosios pagalbos centro Šiaulių skyriaus viršininkas Nerijus Adomavičius sakė, kad iki kitų metų pradžios turėtų pradėti veikti mobiliojo ryšio paslauga, kai neįgalieji SMS žinute galės pranešti apie įvykusią nelaimę ir pasikviesti pagalbą.

Šiuo metu atliekami parengiamieji darbai, kad būtų įvesta tokia paslauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.