Nušovęs varovą kėdainietis medžiotojas išgirdo nuosprendį

„Žalą žuvusiojo artimiesiems atlyginsiu nebent išlošęs aukso puodą“, – Panevėžio apygardos teisme žurnalistams sakė teismo nuosprendį išgirdęs Kėdainių rajono gyventojas 47 metų Kornelijus Gricius. Šį patyrusį medžiotoją į teisiamųjų suolą atvedė lemtinga medžioklė 2010 metų rudenį. Tuomet jis per medžioklę nušovė 32 metų varovą Donatą Jurgutį.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 29, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:07 AM

Už tai, kad pažeisdamas medžioklės saugumo taisykles neatsargiai atėmė gyvybę, K. Griciui teismas skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams. Jis mirusiojo artimiesiems taip pat turės sumokėti daugiau nei 100 tūkst. litų turtinės ir neturtinės žalos, tačiau teigia tokių pinigų neturintis.

Pataikė į smilkinį

Nelaimė miške prie Kėdainių rajono Garšvos kaimo įvyko 2010 metų lapkričio 13 dieną. Tą dieną ten medžiojo „Ąžuoloto“ medžiotojų būrelio nariai.

Mirtini šūviai buvo paleisti apie 15 val. Vienas iš medžiotojų, K. Gricius, šaudama į elnią iš graižtvinio šautuvo paleido 3 šūvius. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad medžiotojo paleistos kulkos pataikė į jo kolegą, taip pat medžiotoją D. Jurgutį. Vyriškis tądien medžioklėje dalyvavo kaip varovas. Į smilkinį pataikius kulkai, Labūnavos gyventojas iškart mirė.

„Jo ten iš viso neturėjo būti“, – teisme aiškino K. Gricius. Medžiotojas teigė, kad dėl įvykusios nelaimės kaltas pats D. Jurgutis, pažeidęs medžioklės taisykles ir atsidūręs plote, į kurį medžiotojai galėjo šaudyti. Medžiotojas tvirtino šovęs į du elnius, o kulka į varovą pataikė po rikošeto.

Tuo tarpu į teismo posėdžius važinėję žuvusio varovo artimieji lrytas.lt sakė esantys įsitikinę, kad D. Jurgutis gyvybės neteko dėl šiurkščios medžiotojo klaidos. „Gricius mano sūnų nušovė kaip elnią – šovė tiesiai į jį ir pataikė į smilkinį“, – sakė varovo motina Jūratė Jurgutienė. Todėl žuvusiojo artimieji siekė, kad K. Gricius būtų teisiamas dėl tyčinės žmogžudystės.

Artimiesiems keista, kodėl apie D. Jurgučio žūtį jiems buvo pranešta tik praėjus maždaug 5 valandoms po nelaimės – apie 20 val. Jie taip pat sakė nesuprantantys, kodėl K. Gricius jų niekada neatsiprašė dėl įvykusios nelaimės, nepasiūlė paramos jo mažamečiam sūnui.

Rikošeto galimybę atmetė

Prokuroro Aurelijaus Navicko teigimu, K. Gricius paleido šūvį prieš tai neįsitikinęs, ar jis nesukels pavojaus kitų asmenų, tarp jų ir varovų, gyvybei. Medžioklės taisyklės leidžia šauti į varovų pusėje esantį žvėrį ar paukštį tik įsitikinus, kad šūvis bus nepavojingas varovams.

Tačiau K. G., pažeidęs teisės aktų nustatytas specialias elgesio ir saugumo medžioklėje taisykles, iš graižtvinio medžioklinio ginklo tris kartus šovė į iš miško, už varovų nugarų, išbėgusius žvėris. Vieno šūvio kulka įskriejo į mišką ir pataikė varovui į galvą.

Ekspertai paneigė teisiamojo tvirtinimus, kad į varovą pataikė rikošetu atšokusi kulka – jų teigimu, tai buvo tiesioginis pataikymas.

Susituokti nespėjo

Našlaičiu liko D. Jurgučio 5 mėnesių sūnus, su kurio motina jis ketino artimiausiu laiku susituokti, bei 2 vaikai iš pirmosios santuokos.

Po netikėtos brolio mirties sušlubavo jo sesers sveikata. Gydytojai patvirtino, kad dėl patirtų išgyvenimų jai galėjo atsinaujinti sunki liga. Žuvusiojo sesuo, tėvai, sužadėtinė teisme K. Griciui pateikė beveik 1 mln. litų dydžio ieškinį turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Ir sumažintas ieškinys – per didelis

Teismas K. Gricių pripažino kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir konstatavo, kad patyręs medžiotojas nesuprato savo veiksmų pavojingumo, nors turėjo įvertinti visas aplinkybes prieš šaudamas.

K. Griciui skirta tokia pati bausmė, kokios prašė valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras – 4 metai laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant 2 metams. Teismas jį taip pat įpareigojo atsiprašyti žuvusiojo artimųjų, uždraudė 2 metus laikyti, nešioti šaunamąjį ginklą ir medžioti. Taip pat nuspręsta konfiskuoti jo graižtvinį šautuvą, iš kurio buvo paleisti mirtini šūviai.

Žuvusiojo artimųjų ieškinius teismas patenkino tik iš dalies. D. Jugučio motinai priteista 10,5 tūkst. litų turtinės ir 30 tūkst. litų neturtinės žalos, seseriai – 1 tūkst. 260 litų turtinės ir 7 tūkst. neturtinės žalos, o mažamečiam sūnui, atstovaujamam motinos, – 46 tūkst. litų turtinės ir 20 tūkst. neturtinės žalos.

Nuosprendžio išklausyti atvykęs K. Gricius sakė dar nežinąs, ar skųs šį teismo sprendimą. Tačiau net gerokai teismo sumažinti ieškiniai nušauto varovo artimiesiems jam atrodo pernelyg dideli.

„Žalą žuvusiojo artimiesiems atlyginsiu nebent išlošęs aukso puodą“, – sakė iš teismo salės išeidamas kėdainiškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.