Mirė ištikimas D. Kedžio draugas A. Žilius (atnaujinta)

Visą Lietuvą audrinusios skandalingos pedofilijos bylos istorijoje - dar viena auka.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2013-07-20 13:27, atnaujinta 2018-03-02 21:20

Mirė vienas geriausių velionio Drąsiaus Kedžio draugų Albertas Žilius iš Juodkrantės. Negyvas 51 metų vyras buvo rastas penktadienį. Prieš tai vyriškis ilgą laiką sirgo, gulėjo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Pasak teisėsaugos, vyriškį pakirto liga. Pirminiais duomenimis, A. Žilius mirė nuo sepsio. Tačiau šeštadienio rytą buvo pasigirdę kalbų esą A. Žilius nusižudė.

Apie A. Žilių visuomenė sužinojo vadinamojo pedofilijos skandalo įkarštyje, kai buvo susidomėta, kas per žmogus matosi D. Kedžio filmuotoje vaizdo juostoje prie motelio „Baltosios burės“.

Į šį motelį dviem žmogžudystėmis įtariamas vyras buvo atvežęs savo mažametę dukterį. D. Kedys teigė, kad mergaitę jame prievartavo trys tariami pedofilai.

Tada A. Žilius teisėsaugininkams papasakojo, kad su D. Kedžiu susipažino viename Juodkrantės barų. Pirma girti susimušė, o vėliau tapo neišskiriamais draugais. 2009 metų vasarą A. Žilius gyveno D. Kedžio bute Klonio gatvėje, todėl tapo vertingu liudytoju žmogžudysčių byloje.

Jis tyrėjams papasakojo žinojęs apie D. Kedžio planus žudyti žmones, tačiau bendrininku tapti nesutiko.

D. Kedį draugo išdavystė labai įskaudino. Kaip matyti iš Vilniaus apygardos teisme dabar teisiamo Raimondo Ivanausko pokalbio su Eglės Barauskaitės sesers vyru, D. Kedys bijojo, kad A. Žilius jį išduos teisėsaugininkams, todėl svarstė galimybę juo pačiu atsikratyti.

„...nei Albrechtūkos nežino, nes tai buvo durnius, kur pasakė jau, kai jisai jį paliko, sako, gal jį patį padės, nes išduos visą reikalą“, - D. Kedžio laidotuvių dieną, 2010 metų balandžio 24-ąją, kalbėjo R. Ivanauskas.

Apie A. Žilių tą vakarą kalbama buvo ne kartą.

„O čia Albertucha kalba tai čia, jisai nieko nežino, po mėnesio Drąska jį patį (keiksmažodis) dėsiu, nes jis sako išduos viską padla...“, - sugyventinės sesers broliui apie D. Kedžio planus žudyti ir A. Žiliaus vaidmenį planuojamose žmogžudystėse pasakojo R. Ivanauskas.

Už pagalbą D. Kedžiui kaltinamas kaunietis teigė, kad apie draugo planus sužinojęs A. Žilius iškart prisigėrė ir netrukus išvyko atgal į Juodkrantę. D. Kedžiui teko ieškoti naujo bendrininko. Juo turėjo tapti R. Ivanausko geras pažįstamas Mindaugas Žalimas.

Po to, kai A. Žiliumi susidomėjo teisėsaugos pareigūnai, jis dingo iš Lietuvos ir į ją sugrįžo 2010 metų balandžio 20 dieną, praėjus trims dienoms po to, kai Šlienavoje, Kauno marių pakrantėje buvo rastas D. Kedžio kūnas.

A. Žilius buvo iškart sulaikytas, jam pareikšti įtarimai dėl bendrininkavimo nužudant Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių ir Laimutės Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę. Vėliau įtarimai juodkrantiškiui buvo panaikinti, tačiau jis tebeliko svarbus liudytojas žmogžudysčių byloje.

A. Žilius praeityje ne kartą turėjo reikalų su teisėsauga. Vyras teistas už chuliganizmą, atvirą vagystę, nusikaltimo slėpimą ir kitas nusikalstamas veikas.

Pedofilijos istorijos aukų skaičius vis didėja. Ši istorija prasidėjo Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymu. Vėliau buvo rasti negyvi pagrindiniai pedofilijos istorijos herojai D. Kedys ir A. Ūsas.

Galimai pedofilų medžiotojų auka tapo kaunietis Vaidas Milinis.

Mįslingomis aplinkybėmis 2012 metais mirė vienas Garliavos aktyvistų Vadimas Juška. Spėjama, kad vyras iš gyvenimo pasitraukė savo noru. Panašiomis aplinkybėmis kiek anksčiau mirė kitas ištikimas D. Kedžio gerbėjas Josifas Stankevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.