Nulūžusi medžio šaka apgriovė cerkvę

Nulūžusi medžio šaka sudaužė Bobriškio (Rokiškio r.) sentikių maldos namų kupolą. Dėl to susisielojusią aktyviausią bendruomenės narę pakirto liga, moteris mirė, rašo  „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 12, 2013, 8:29 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:27 AM

Kas suremontuos daugiau nei tris šimtus metų skaičiuojančios Bobriškio cerkvės kupolą? Toks klausimas kelia nerimą negausios šio kaimo sentikių bendruomenės nariams. Mat pro suskaldytą kupolą vanduo skverbiasi į cerkvės vidų. Ši cerkvė laikoma seniausia Lietuvoje.

Iki tol rimčiau nesirgusi Bobriškio bendruomenės narė Stanislava Novikova dėl suskaldyto kupolo labai susisielojo. Ji gydėsi Rokiškio ligoninėje, paskui buvo perkelta į Vilnių, kur gydytojai diagnozavo nepagydomą ligą.

Prieš kelias dienas Bobriškio sentikiai S.Novikovą palydėjo į amžinojo poilsio vietą.

Didysis ant Sartų ežero kranto stūksančios medinės cerkvės kupolas buvo suskaldytas stipriam vėjo gūsiui nulaužus medžio šaką. Vietos gyventojai ją supjaustė, bet pastatui buvo pridaryta daug žalos. Nukentėjo ne tik medinis kupolas, bet ir jį dengianti skarda.

Nors iš Rokiškio atvažiuojantis sentikių šventikas mėgino rinkti pinigus cerkvės remontui, jų neužtenka. Bobriškio sentikių bendruomenė negausi, visi jos nariai pensininkai.

„Kiek čia mūsų liko. Tik devyni”, – lenkdama pirštus sentikių bendruomenės narius skaičiavo Darja Kolosova, kuri nebesitiki, kad cerkvė kada nors bus suremontuota.

Sentikiai į cerkvę pasimelsti susirenka tik per Sekmines. Per kitas šventes popas į Bobriškį nebeatvažiuoja.

D.Kolosova pasakojo, kad aktyvi bendruomenės narė S.Novikova ne tik rūpinosi sentikių reikalais, bet ir domėjosi jų šeimų istorija, užrašinėjo papročius ir tradicijas. D.Kolosova prisiminė, kaip S.Novikova verkė pamačiusi suniokotą cerkvės kupolą.

Seniausia Lietuvoje

* Šiuo metu Bobriškyje esanti cerkvė 1710 metais buvo pastatyta gretimame Girelės (Puščios) kaime.

* Kai caro valdžia pradėjo aktyviau persekioti sentikius, 1819 metais cerkvę iš dabar jau išnykusio Girelės kaimo teko perkelti į Bobriškį.

* Ši cerkvė laikoma seniausia Lietuvoje.

* Bobriškio sentikių maldos namams yra būdinga Šiaurės Rusijos barokinių medinių cerkvių architektūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.