Teisėjui Č.Jokūbauskui jo pomėgis tapo lemtingas

Dvi savaites trukusi atkakli medikų kova dėl Aukščiausiojo teismo ilgamečio teisėjo Česlovo Jokūbausko gyvybės baigėsi nesėkmingai. 57 metų vyras savaitgalį mirė Santariškių klinikose, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, Giedrė Balčiūtė

Aug 13, 2013, 7:52 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:48 PM

Nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo Aukščiausiajame teisme dirbusį Č.Jokūbauską širdies priepuolis ištiko prieš porą savaičių. Teisininkas tuo metu treniravosi Vilniaus sporto, pramogų ir verslo centre „Forum Palace” veikiančiame sporto klube.

Greitosios pagalbos automobilis jį skubiai nuvežė į Santariškių klinikas, tačiau kardiologai jo gyvybės išgelbėti jau nebegalėjo.

Kai gydytojai atkūrė širdies veiklą, jau buvo pažeista galvos smegenų žievė.

Pastaruoju metu Č.Jokūbauskas gyveno su generalinio miškų urėdo Benjamino Sakalausko dukterimi Egle Sakalauskaite. Pora augino mažametį vaiką.

Aukščiausiajame teisme dirbantys velionio kolegos pasakojo, kad prieš porą savaičių jis grįžo iš atostogų.

Po įtempto darbo teisme Č.Jokūbauskas – jis yra buvęs ir Civilinių bylų skyriaus pirmininkas – ypač mėgdavo atsipalaiduoti sporto klube.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Intensyviosios terapijos ir kardiologinės reanimacijos skyriaus vedėjas Pranas Šerpytis apgailestavo, kad net prestižinis sostinės sporto klubas iki šiol neturi elektrinio defibriliatoriaus.

Tokia pagalba teisėjui suteikta tik tada, kai į „Forum Palace” veikiantį klubą buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba.

„Elektros impulso terapija sustojus širdžiai turėjo būti iškart atlikta, nelaukiant medikų”, – „Lietuvos rytui” pirmadienį kalbėjo kardiologas P.Šerpytis.

Mirtis ištinka brandaus amžiaus vyrus

* Šiemet balandį sportuodamas mirė lakūnas ir baikeris, ekstremalų klubo „Pajusk skrydžio jėgą” įkūrėjas 51 metų Eugenijus Malinauskas. E.Malinausko širdis neatlaikė, kai jis, pasikaitinęs suomiškoje pirtyje, šoko į Pasvalio sporto mokyklos baseiną.

* Prieš dvejus metus širdies smūgis ištiko 53 metų sulaukusį teatro ir kino aktorių Valentiną Klimą. Aktorius važiavo dviračiu ir staiga susmuko.

* Tais pačiais metais užgeso ir koncerno „Achemos grupė” vadovo 73 metų Bronislovo Lubio gyvybė. Jis rastas negyvas sukniubęs ant dviračių tako netoli Druskininkų.

* Sportuodamas 2007 metais mirė bendrovės „Skaidula” prekybos ir rinkodaros direktorius Jonas Buinauskas. 47 metų sulaukęs vyras sukniubo sostinės „Impuls” sveikatingumo klube šalia treniruoklio. Nuo jaunystės aktyviai sportavusio J.Buinausko mirties priežastis – ūmus širdies veiklos nepakankamumas.

* 2007 metais futbolo manieže „Sportima” žmonos, dviejų sūnų ir kolegų akivaizdoje žaisdamas futbolą mirė 38 metų vilnietis Vitalijus Lavreninas.

* Dar anksčiau Tauragės „Aušros” vidurinėje mokykloje su mokiniais žaisdamas krepšinį mirė 38 metų informatikos mokytojas Artūras Janušauskas. Jis mirė dėl ūmaus širdies veiklos sutrikimo.

Semtis sveikatos reikia atsargiai

* Fizinis krūvis ne tik padeda atsipalaiduoti nuo nervinės įtampos ir streso. Sulaukus 40 ar 50 metų ir ėmus intensyviai sportuoti tyko daugiau pavojų nei jaunystėje.

* Yra žinoma, kad aktyvi fizinė veikla didina infarkto pavojų, jei yra širdies ritmo sutrikimų, padidėjęs arterinis kraujospūdis. Tokiu būdu galima prisišaukti nelaimę.

* Atliekant aerobinius pratimus, kilnojant svarmenis dėl didesnės apkrovos raumenims reikia 10–12 kartų daugiau deguonies. Jį išpumpuoja širdis.

* Jeigu sportuojantis žmogus dirba per dideliu krūviu, gali prasidėti gyvybei pavojinga aritmija, ištikti skilvelių virpėjimas, tolygus klinikinei mirčiai.

* Todėl prieš einant į sporto klubą, kur ne tik treniruojamasi su šiuolaikiniais treniruokliais, bet ir einama į sauną, baseiną, reikėtų pasitarti su šeimos gydytoju. Ypač tada, kai nuo nedidelio fizinio krūvio atsiranda tam tikrų nemalonių pojūčių krūtinėje, ima trūkti oro.

* „Naivu manyti, kad kad tokiu būdu įmanoma pabėgti nuo infarkto ar insulto. Daugelį tokio amžiaus žmonių jau lydi rizikos veiksniai. Kiekvienas žmogus, lankantis sporto klubą, turėtų žinoti, koks yra jo kraujospūdis, gliukozės ir cholesterolio kiekis kraujyje, taip pat turėtų pasidaryti elektrokardiogramą”, – kalbėjo Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Intensyviosios terapijos ir kardiologinės reanimacijos skyriaus vedėjas P.Šerpytis.

* Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos klinikos profesorius Donatas Vasiliauskas patarė kiekvienam, kuris lankosi sporto salėje, kartą per trejus metus profilaktiškai atlikti detalų ultragarsinį širdies tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?