Ko pritrūko, kad pagalbos prašiusi mergina būtų išgelbėta?

Tragiška žinia apie tai, kad Panevėžio rajone Velžio seniūnijoje buvo rastas liepsnojantis automobilis su jaunos merginos kūnu, pašiurpino Lietuvą. Per tyrimą paaiškėjusios aplinkybės, kad mergina iš važiuojančio automobilio su policijos pareigūnais kalbėjosi bene pusvalandį, o šie negalėjo nustatyti jos buvimo vietos – sukrėtė ir visko mačiusius pareigūnus.

Dar 2007 metais buvo kalbama apie visavertės pagalbos sistemos įdiegimą, kuri leistų Bendrajam pagalbos centrui gauti informaciją apie skambinusiojo vietą be SIM kortelės<br>R.Stundžienės nuotr.
Dar 2007 metais buvo kalbama apie visavertės pagalbos sistemos įdiegimą, kuri leistų Bendrajam pagalbos centrui gauti informaciją apie skambinusiojo vietą be SIM kortelės<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius, Aurimas Abišala, Gabrielė Burbienė

Sep 21, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:58 PM

Bendrajo pagalbos centro (BPC) viršininkas Artūras Kedavičius portalui lrytas.lt sakė, kad po patikrinimo paaiškėjo, kad BPC operatoriams nebuvo rodomas nei skambinusios merginos numeris, nei jos buvimo vieta.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, šeštadienio dieną aptakiai kalbėjęs apie BPC darbo trūkumus, vakare laidai "Panorama" pareiškė, kad reikalaus BPC vadovų pasitraukimo iš postų.

Seni reikalavimai – neįvykdyti

Dar 2007 metais buvo kalbama apie visavertės pagalbos sistemos įdiegimą, kuri leistų BPC gauti informaciją apie skambinusiojo vietą be SIM kortelės, o pagal skambinusiojo telefono EMI numerį.

BPC Organizacinio skyriaus viršininko Tado Maroščiko teigimu, pirminiuose reikalavimuose buvo nurodyta, kad turi būti nustatoma ir pateikiama skambinančio pagalbos telefonu 112 iš įrenginio be SIM kortelės vieta, tačiau jie buvo iš reikalavimų išbraukti.

„Du iš trijų operatorių nurodė, kad tokios sistemos įdiegti negali, todėl tas reikalavimas išliko tik kaip rekomendacija, nes buvome politikų skubinami kuo greičiau susitvarkyti su šiuo reikalu, nes tuo metu Europos Komisija Lietuvai buvo iškėlusi direktyvos „Infringement'o“ bylą“, – kalbėjo jis.

Operatorių investicijas už „E112“ – už vietos nustatymo sistemų įdiegimą, kompensavo valstybė. Toka tvarka buvo nustatyta elektroninių ryšių įstatymo pakeitimuose.

T.Maroščiko teigimu, prieš kelerius metus buvo siūlyta Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) nustatyti reikalavimą, kad mobiliojo ryšio vartotojo skambinant pagalbos telefonu 112 vieta būtų nustatoma ne didesne kaip 100 metrų spindulio paklaida: „Deja, gavome žinią, kad nežino ar taip galima.“

 „Cell ID tikslumu informaciją gauname ir dabar, bet 50-100 metrų tikslumu informacija galima tik daugiaaukščiuose verslo rajonuose, kur verslai įsidiegę mažos aprėpties retransliatorius“, – sakė jis.

Operatorių teigimu, SIM suteikia numerį, o pagal jį skambinant 112 suseka bazinę stotį, prie kurios prisijungęs vartotojas.

Kaimo vietovėse vietą nustatyti – sunkiau

Portalui lrytas.lt „Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas teigė, jog telefonus be SIM kortelių per jų unikalius IMEI kodus šis mobiliojo ryšio operatorius gali susekti jau apie penkerius metus.

Vietos nustatymo sistema pagrįsta tuo, jog kiekvienas telefonas turi savo unikalų numerį, kuriuo registruojasi artimiausioje bazinėje stotelėje, per kurią galima skambinti ar siųsti duomenis.

Vienu metu telefonas gali būti užregistruotas tik vienoje stotelėje, tad jei to reikia, pareigūnai gali bent apytiksliai sužinoti telefono buvimo vietą.

„Kiekvienas telefonas jungiasi prie artimiausios stotelės. Viena stotelė gali aptarnauti 300-400 žmonių ir veikia iki 30 kilometrų spinduliu. Taigi, kuo daugiau gyventojų, tuo dažniau statomos stotelės ir tuo tiksliau galima nustatyti žmogaus vietą. Pavyzdžiui, mieste tokių stotelių gali būti po kelias vienoje gatvėje, tad ir žmogaus atstumą galima nustatyti 50-100 metrų tikslumu. Kaime, kur žmonių nedaug, jau gerokai sunkiau – telefono vietą tektų spėti kelių ar keliolikos kilometrų tikslumu“, – portalui lrytas.lt sakė A.Baranauskas.

Paiešką esą palengvina tai, kad matomas telefono judėjimas, jam išsiregistruojant iš vienos stotelės ir persijungiant į kitą, tad remiantis šiais duomenimis galima bent jau nuspėti telefono judėjimo kryptį.

Šiais duomenimis „Tele2“ dažniausia pasidalina su policija, kai reikia rasti dingusį ar pavogtą telefoną.

Kiek kainavo įdiegti telefonų IMEI kodų registravimo sistemą ir dėl kokių priežasčių jos neturi kiti operatoriai, A.Baranauskas nekomentavo.

Ministras reikalaus BPC vadovų pasitraukimo

Lrytas.lt paklaustas, ar Bendrasis pagalbos centras padarė viską, ką šioje situacijoje galėjo padaryti, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas aptakiai kalbėjo: „Bendrasis pagalbos centras formuojamas taip, kad padarytų viską, ką reikia padaryti, jog Lietuvos žmonės būtų saugūs“.

Į klausimą, kodėl kiti du operatoriai nebuvo įtikinti, jog vietos nustatymo paslauga būtų įmanoma be SIM kortelės, D.A.Barakauskas vėl taip pat aptakiai kalbėjo apie BPC funkcijas užtikrinti žmonių saugumą visoje Lietuvoje.

Paklaustas, kas bus daroma, kad situacija keistų bent po šios tragedijos, ministras ir vėl tęsė tą patį atsakymą, kad „bus daroma viskas, jog žmonės galėtų išsikviesti pagalbą“.

Tiesa, galiausiai D.A.Barakauskas laidai "Panorama" pareiškė, kad reikalaus BPC vadovų pasitraukimo. "Asmenys, kurie negali  valdyti 200 mln. litų sistemos, negali likti. Pirmadienį įvardinsiu pavardes."

Jis sakė, kad ginčai su mobiliojo ryšio operatoriaus dėl to, kad skambinančiojo vieta turi būti nustatyta be SIM kortelės, "užsitęsė per ilgai."

Paslaugos įdiegimas vėlavo

Europos Komisija (EK) 2009 metų lapkritį panaikino ieškinį Lietuvai dėl skambinančiųjų 112 vietos nustatymo paslaugos teikimo. BPC vėlavo įdiegti šią paslaugą visoje šalyje, tačiau po EK įspėjimo Vidaus reikalų ministerija pasirašė sutartis su mobiliojo ryšio operatoriais.

Vidaus reikalų ministras D.A.Barakauskas žadėjo derėtis su trim didžiausiais šalyje mobiliojo ryšio operatoriais, kad jie atpigintų BPC teikiamą skambinančiųjų numeriu 112 vietos nustatymo paslaugą, tačiau operatoriai tuomet ministrui rėžė, kad jie ir taip paslaugą teigia nemokamai.

Operatoriai ministrui paaiškino, kad tokios paslaugos valstybei, kaip ir numato įstatymai, teikiamos nemokamai, kompensuojamos tik patirtos sąnaudos. Kai kuriais skaičiavimais, tokioms kompensacijoms per metus prireikia apie 1 mln. litų.

Vienos iš didžiųjų operatorių „Bitės“ atstovė tuomet skaičiavo, kad įrangai, kurios reikia valstybei teikiamoms paslaugoms išlaikyti, išleido apie 350 tūkst. litų.

„Sutartimi su BPC mes neatlygintinai valstybei teikiame vietos nustatymo paslaugas. Valstybė mums kompensuoja įrangos, kuri mūsų veiklai nėra reikalinga, įsigijimą, įdiegimą, atnaujinimą ir palaikymą.

Ši įranga negali būti naudojama mūsų pačių veiklai, tad mes, kaip operatorius, jokio finansavimo savo veiklai negauname“, – naujienų agentūrai BNS sakė „Bitės“ atstovė Laura Bielskė.

„Omnitel“ vietos nustatymo duomenis BPC  teikia neatlygintinai. Iš valstybės biudžeto yra tik kompensuojamos mūsų patirtos sąnaudos, būtinos įsigyti ir palaikyti įrangą, reikalingą valstybės reikmėms – vietos nustatymoduomenims  BPC teikti“, – naujienų agentūrai BNS sakė kito operatoriaus „Omnitel“ atstovė Daiva Selickaitė.

Tragedijos chronologija minučių tikslumu

Policijos departamentas šeštadienio vakare išplatino įvykių Panevėžio rajone chronologiją.

7 val. 11. min.  BPC operatorė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojui pranešė, kad bendruoju pagalbos telefonu paskambino mergina, kuri pranešė, jog yra pagrobta ir vežama automobilio bagažinėje.

7 val. 14 min. BPC operatorė budėtojus sujungia su paskambinusia mergina, kuri praneša, kad yra automobilio „VW Passat“ bagažinėje. Budėtojas aiškinasi, kur ji yra ir kur ją veža. Išsiaiškina, kad tai galėtų būti Dembava.

7 val. 17 min. budėtojas siunčia policijos ekipažą į Dembavą.

7 val. 18. min. BPC dar kartą budėtojus sujungia su mergina. Jis išsiaiškina, kad mergina išprievartauta, ją gali paskandinti, sužino, kokios markės ir spalvos automobiliu vežama mergina.

Gauta informacija perduodama 4 mieste ir Panevėžio rajone dirbantiems ekipažams. Pareigūnų ekipažai dirba Dembavoje ir jos apylinkėse, ypatingas dėmesys skiriamas vandens telkiniams.

7 val. 24. min. BPC bendrauja su policija ir praneša, kad mergina važiuoja automobilio bagažinėje, tačiau BPC nemato skambinančiosios telefono numerio ir negali nustatyti jos buvimo vietos judėjimo krypties.

7 val. 25 min. budėtojas skambina BPC ir klausia, ar jie nemato telefono buvimo vietos. Atsakymas neigiamas.

Nuo 7 val. 17 min. iki 8 val. 16 min. budėtojas palaiko radijo ryšį su policijos pajėgomis. Tikrindami nurodytose apylinkėse esančių vandens telkinių prieigas, gyvenamąsias teritorijas, parkus, visus kelius, vedančius nuo Dembavos, ir aplink esančius kaimus, policijos pareigūnai bendrauja tarpusavyje.

8 val. 16 min. budėtojas iš Bendrojo pagalbos centro gauna pranešimą, kad prie miško Keravos kaime, Panevėžio rajone, dega automobilis. Išsiunčiamos visos pajėgos, vykdžiusios automobilio ir nukentėjusiosios paiešką.

Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, automobilis degė atvira liepsna. Pareigūnai automobilį gesino automobiliniais gesintuvais, atvykę Panevėžio apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gelbėtojai automobilį „VW Passat“ užgesino. Automobilio bagažinėje rastas sudegęs kūnas (lytis ir tapatybė nustatomi). Įtariama, kad tai galėtų būti BPC skambinusi 17-metė panevėžietė.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 straipsnio („Nužudymas“) 2 dalį.

13 val. 30 min. Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate vykusioje trumpojoje spaudos konferencijoje Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo skyriaus vyr. prokuroras Donatas Skrebiškis ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas pranešė, kad sulaikyti du įtariamieji: panevėžietis J. J., gimęs 1980 m., nedirbantis, blaivus, anksčiau 5 kartus teistas, teistumai išnykę, ir Panevėžio rajono gyventojas D. A., gimęs 1991 m., nedirbantis (girtumas – 0,3 prom.), anksčiau 4 kartus teistas už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus, narkotines medžiagas.

Žiniasklaidoje pasklidusią žinią, esą, nužudytai merginai pries mirtį pavyko prisiskamibnti giminaičiams, šeštadienį paneigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas.

Į Panevėžio AVPK nuo ryto yra išvykę Policijos departamento prie VRM Viešosios policijos valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.