G.Žebrovskytę vokiečiai pagerbė žvakių jūra ir lietuviška malda

„Kodėl šioje šalyje aš turėjau mirti?“ – toks užrašas vokiečių kalba ir lietuvės studentės Gabrielės Žebrovskytės portretas bei gėlės dabar kabo ant tilto Manheimo mieste (Vokietija), o šalia dega atminimo žvakės. Rugpjūtį pagal mainų programą į Manheimo universitetą studijuoti atvykusi 20-metė lietuvė šioje vietoje buvo prieš savaitę išprievartauta ir nužudyta.

Manheimo gyventojai tiki, kad policijai pavyks susekti lietuvės žudiką.<br>Viktoro F. nuotr.
Manheimo gyventojai tiki, kad policijai pavyks susekti lietuvės žudiką.<br>Viktoro F. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 10, 2013, 8:11 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:55 AM

Minėjimas prasidėjo Manheimo universitete. Į erdvią salę galėjo patekti tik asmenys su leidimais, tačiau visos vietos buvo užsėstos. Salėje užuojautos kalbą sakė miesto meras. Po to ant pakylos užlipo vietos dvasininkas, kuris maldas skaitė lietuviškai - jam padėjo nužudytos studentės artimieji, kurie atvyko į Vokietiją.

Vėliau grojo instrumentinis ansamblis ir giedojo choras. Minėjime dalyvavęs lrytas.lt skaitytojas tikino, kad salėje tvyrojo įtampa ir nerimas.

Kai žmonės išėjo iš salės, policija sustabdė eismą aplinkinėse gatvėse, kad gedėtojų eitynės galėtų netrukdomai pasiekti vietą, kurioje buvo išniekinta ir nužudyta Gabrielė.

Į renginį atvyko ir Lietuvos diplomatai. Jie nustebo, kai pamatė, kokia gausybė žmonių su žvakėmis susirinko į eitynes. Vokiečiai pasakojo, kad ateiti nusprendė, kai išgirdo apie renginį per radiją arba perskaitė internete.

Šioje eisenoje dalyvavo ir Manheimo meras dr. Peteris Kurzas, į Manheimą dalyvauti atminimo vakare atvykusi Mykolo Romerio universiteto Socialinės politikos fakulteto dekanė prof. dr. Leta Dromantienė bei dvi Gabrielės mokslo draugės. Neoficialiais duomenims, į Manheimą planavo atvykti ir nužudytosios motina bei brolis.

Tautietės žūčiai – daugiau dėmesio

„Jeigu taip būtų nutikę vokietei merginai, dėmesys žiniasklaidos ir visuomenės dėmesys šiam nusikaltimui būtų visiškai kitoks“, – įsitikinęs Manheime gyvenantis 48 metų lietuvis Viktoras F. Vyriškio teigimu, kai pernai Indijoje buvo išprievartauta ir nužudyta vokietė studentė, apie šį nusikaltimą Vokietijos žiniasklaidoje pranešimai nesiliovė beveik metus, iki pat jos žudikų suėmimo ir mirties bausmės įvykdymo. Tuo tarpu užsienietės studentės nužudymas Vokietijoje didelio atgarsio nesulaukė.

Viktoras F., gavęs G.Žebrovskytės artimųjų leidimą, pakabino jos nuotrauką ant tilto, kur ji buvo nužudyta ir minėtą vokišką užrašą, uždegė žvakių. Vyriškis tikisi, kad didesnį susidomėjimą šiuo nusikaltimu ir geresnį policijos darbą paskatins ir ketvirtadienį Manheimo studentų organizuojamas lietuvės pagerbimas.

Pasak jau 32 metus Vokietijoje gyvenančio Viktoro, pagal Vokietijoje galiojančius įstatymus, gatvėse draudžiama įrengti vaizdo stebėjimo kameras saugant žmonių privatumą.

„Anglijoje, kur gatvėse daug vaizdo kamerų, per porą valandų tokie nusikaltėliai būtų susekti“, – įsitikinęs lietuvis.

Sustiprino tyrėjų gretas

20-metė Mykolo Romerio universiteto studentė G.Žebrovskytė, pagal mainų programą keturiems mėnesiams išvykusi studijuoti į Manheimo universitetą, buvo išprievartauta ir nužudyta praėjusio ketvirtadienio vakare, grįždama iš Vokietijos susivienijimo dienai skirtos filmų peržiūros universitete.

Lietuvė, prastai pažinodama miestą, į bendrabutį grįžo pavojingu keliu, pro patiltę, po kuria mėgsta rinktis narkomanai.

Merginos nužudymui tirti sudarytos specialios kriminalistų darbo grupės narių skaičius nuo 25 neseniai buvo padidintas iki 52. Už informaciją apie G.Žebrovskytės žudikus Manheimo miesto policija pažadėjo 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų) – kaip rašo morgenweb.de, tokia suma jau seniai nebuvo žadama už informaciją.

Spalio 3-iosios vakarą G.Žebrovskytė lankėsi universitete vykusiame filmų vakare „Movie Night”.

Keli liudininkai tvirtino, kad mergina iš filmo išėjo tarp pusės devynių ir dešimtos valandos vakaro, bet niekas negali prisiminti, ar ji buvo viena, ar su palydovu.

Taip pat iki šiol neaišku, ar mergina iškart patraukė į studentų bendrabutį Jungbušo rajone, ar dar vaikščiojo po miestą, kur ir galėjo susipažinti su žudiku.

Policijos pareigūnų prašymas atsiliepti žmones, mačiusius G.Žebrovskytę tą vakarą mieste ar pastebėjusius ką nors įtartina netoli Kurto Schumacherio tilto, po kuriuo įvykdyta žmogžudystė, buvo išgirstas.

Sulaukta daugiau kaip 50 įvairiausių pranešimų apie galimą žudiką ar įtartinus asmenis, tačiau kol kas nė vienas jų nepasitvirtino.

Žmogžudystės sukrėsti Manheimo gyventojai žeria kritiką policijos pareigūnams, kodėl jie nesugebėjo išgelbėti merginos.

Taip pat stebimasi, kodėl niekas nepastebėjo užsienietės, vienos klajojančios po miestą.

Manheimo universiteto, į kurį studijuoti psichologijos buvo atvykusi G.Žebrovskytė, studentai žada visokeriopą paramą nužudytos lietuvės artimiesiems, kurie atvyksta atsiimti kūno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.