Išvyko pramogauti su Selu – grįžo karste

26 metų kaunietės Daivos Navickaitės laidotuvės Lietuvoje įvyko praėjus dviem savaitėms po jos mirties. Mat mergina mirė Kretos salos viešbutyje per dainininko Egidijaus Dragūno-Selo gerbėjų kelionę, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Nov 16, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:25 AM

„Patyrėme siaubingą sukrėtimą. Tik dabar iš atminties išplaukia faktai ir abejonės, kuriuos norime iškelti į viešumą, kad kartu buvę žmonės atsilieptų ir pasakytų, kaip viskas buvo iš tikrųjų”, – kalbėjo mirusios kaunietės motina Stasė Navickienė.

Šeima stebisi, kodėl kelionės organizatoriai parvežė tik lagaminą su dukters drabužiais, bet nebuvo grąžintos banko kortelės, pinigai ir du mobilieji telefonai.

Tėvai norėtų pasižiūrėti, kam Daiva skambino arba rašė žinutes prieš mirtį.

„Netikiu, kad mano sesuo, turinti medicininį išsilavinimą, gulėjo ir laukė, kol numirs. Ji ne tokio charakterio – tikrai būtų šaukusis pagalbos”, – sakė mirusiosios brolis Saulius Navickas.

Šeimai kilo daug neaiškumų

Cukriniu diabetu serganti mergina mirė trečią kelionės dieną ir ilgiau nei parą negyva gulėjo viešbučio kambaryje. Graikų ekspertų nuomone, mirtis ją ištiko spalio 15-osios naktį. Diagnozė – cukrinio diabeto komplikacijos.

Tėvai nesupranta, kodėl kelionės organizatoriai nesusisiekė su jais iš karto po dukters mirties. Jiems neaišku ir tai, kodėl Daivos niekas nepasigedo, kai ji nepasirodė bendraminčių grupės vakarėliuose.

Kvietė skristi kartu

Lėktuvas su maždaug pusšimčiu dainininko gerbėjų iš Vilniaus pakilo spalio 12 dieną, o spalio 19-ąją grįžo be D.Navickaitės. Kelionė buvo bendras E.Dragūno-Selo ir vieno „Novaturo” darbuotojo projektas.

Prieš kelionę Selas stengėsi kuo plačiau išreklamuoti komercinį projektą viename socialinių tinklų: „Vienas mano geras draugas dirba „Novature”. Aš su juo pasitariau, ir jį mano idėja labai sudomino. Mane gerbėjai pažįsta, o aš jų – ne.

Todėl bus specialiai užsakytas „Sel” lėktuvas į Kretą. Savaitės kelionėje bus puiki galimybė suartėti su savo gerbėjais.

Visi, norintys su manimi artimiau susipažinti, pailsėti ir pramogauti 5 žvaigždučių viešbutyje, kuriame viskas įskaičiuota, nedelskite įsigyti „Novaturo” kelionės. Nes lėktuve telpa tik pusantro šimto žmonių.”

Dainininkas sielojosi

Su „Lietuvos rytu” kalbėdamas E.Dragūnas-Selas dievagojasi, kad nuo jo irgi buvo nuslėpta apie merginos mirtį: „Prisiekiu jums: apie Daivos mirtį aš nieko nežinojau. Ši kraupi žinia pasiekė mane, kai aš ir mano gerbėjų grupė parskrido atgal į Lietuvą. Buvau priblokštas ir sukrėstas. Klausinėjau visų, „Novaturo” irgi, kodėl man niekas neprasitarė apie tragediją, kai ten linksminomės.

Jie man sako: „Mes ne laidotuvių paslaugas, o keliones ir pramogas pardavinėjame. Ir jie teisūs – kam gadinti nuotaiką kitiems.”

Dainininkas svaidė emocingus kaltinimus žurnalistams, kurie jam esą vėl priskirs krūvas nuodėmių – išgertuves, narkotikus, o šį sykį – dar ir merginos mirtį.

„Ši mirtis yra atsitiktinumas, nelaimingas sutapimas.

Mano gerbėja mirė nuo ligos, o dabar aš vėl būsiu kaltas.

Viešbučio „Stella Palace” personalas prasitarė, kad pas juos mylėdamasi yra mirusi jauna porelė.

Tai negi manote, kad viešbutis apie tai visiems trimitavo ar skelbimus ant sienų klijavo?! Tylėjo, kad nesugadintų atostogų kitiems.

Bet dėl tos merginos, mano muzikos gerbėjos, labai negera. Buvau nuėjęs į bažnyčią pasimelsti, nes ši nelaimė man nepakeliama”, – aiškino E.Dragūnas-Selas.

Šeima pati tyrė aplinkybes

Navickų šeima pati susisiekė su „Novaturo” darbuotoju Ugniumi Radvila spalio 18 dieną ir stebėjosi, kodėl jis jiems nepaskambino iš Graikijos.

S.Navickas išsiaiškino, kad Daiva draugavo su U.Radvila ir į kelionę išskrido kartu.

„Mano sesuo buvo su juo pažįstama apie penkerius metus.

Todėl šeimai visai nesuprantama, kodėl kelionės organizatoriai tylėjo dvi dienas.

Apie nelaimę mus informavo Lietuvos policininkai. Jie per Lietuvos ambasadą Graikijoje gavo įpareigojimą paklausti, kuo sirgo sesuo.

Labai keistai atrodo, kai U.Radvila, kuris gyveno tame pačiame viešbutyje, nepranešė mums apie nelaimę. Tikras absurdas: jis sėdi Kretoje, o kai vargais negalais jam prisiskambiname, sako, kad nieko nežino. Ir pats kamantinėja, ką mes sužinojome apie įvykį iš Kauno policininkų”, – kalbėjo vaikinas.

S.Navickas pateikė smulkiai surašytą tragiškų įvykių eigą.

„Man pats E.Dragūnas-Selas telefonu buvo prasitaręs, kad su mirusiąja viešbutyje bendravo, o dabar staiga nieko apie ją nebežino. Net išpliurpė, kad juodu abu su U.Radvila bijo viešumos”, – piktinosi Saulius.

Siuntinėjo draugėms žinutes

D.Navickaitės studijų draugė Jurgita ir kaimynė Aksinija patvirtino, kad Daiva iš Kauno į Vilnių išvažiavo savo automobiliu.

Ji sakė prieš vykdama į oro uostą mašiną paliksianti šalia U.Radvilos namų.

S.Navickas po sesers mirties automobilį rado Vilniaus Žirgo gatvėje.

„Tą vakarą prieš kelionę Daiva atrodė gyvybinga, laiminga ir viskuo patenkinta.

Buvo ką tik grįžusi iš Vokietijos – šokinėjo kraudama lagaminus, džiūgavo.

Net prasitarė, kad Ugnius jai siūlė apsigyventi viename kambaryje, bet ji nenorėjo. Sakė: vienai daug geriau – pailsėsiu, pabūsiu ramiai”, – pasakojo Daivos kaimynė ir artima draugė Aksinija.

– Ar jie buvo širdies draugai?

– Savaitgaliais Daiva ne sykį yra važiavusi susitikti su Ugniumi Vilniuje. Jis yra kvietęs ją ir į savo darbovietės pobūvius.

Tai buvo draugystė laisvalaikiui praleisti. Nesąmonė, kad jis galėjo jos nepažinoti ar toje Selo gerbėjų kelionėje nepastebėti.

– Ar bendravote, kai ji nuskrido į Kretą?

– Taip, žinoma. Atsiuntė gal keturias ar penkias žinutes. Pirmoji atėjo, kai lėktuvas nusileido – pranešė, kad viskas gerai. Tai buvo šeštadienį, spalio 12-ąją. O sekmadienį atsiuntė ypač džiaugsmingą žinutę: „Labai faina, viskas patinka. Esu rojuje. Laukit manęs sugrįžtant.”

Ji apskritai buvo iš bendraujančių aktyvių žmonių – nuolat pranešdavo, kaip sekasi, ką daro. Todėl nustebau, kad nuo sekmadienio nutilo ir daugiau man nerašė.

– Ką manote apie draugės mirties priežastį?

– Neabejoju, kad ji mirė dėl ligos. Tačiau man neaišku, kodėl iš interneto dingo Selo organizuotos kelionės nuotraukos, nors iki tol jų buvo nemažai. Vieną dieną pastebėjau, kad nė vienoje nėra Daivos, nors sekmadienį, spalio 13-ąją, Daiva tikrai pramogavo kartu su jais ir apie tai man sakė.

Taip pat įsiminiau ir vieną itin greitai ištrintą komentarą. Kažkas iš Selo gerbėjų buvo parašęs: „Oi, kaip smagu, kaip linksma!” O kitas pakomentavo: „Tik gaila, kad viena gerbėja grįš cinkuotame karste.” Ir komentaras žaibiškai dingo.

Manau, kad po Daivos mirties jie bandė išvengti viešumo.

Internetu bendravo su Selu

Daivos bendramokslė Jurgita teigė, jog buvo prisijungusi prie Selo profilio socialiniame tinkle „Facebook” ir su juo bendravo: „Jis man prisipažino, kad matė Daivą per vieną pirmųjų vakaronių. Net apibūdino, kaip ji buvo apsirengusi. O dabar nieko nebeprisimena?

Per vieną iš pokalbių internete jis net žadėjo atvažiuoti į laidotuves, o paskui ėmė lementi, kad bijo. Gėda klausytis tokių dalykų.”

Mergina puikiai žinojo ir apie U.Radvilos draugystę su Daiva.

Išmanė, kaip valdyti ligą

Kad Daiva sirgo cukriniu diabetu ir kelionės metu jai galėjo paūmėti liga, merginos tėvai neatmetė. Tačiau prieš vykdama į Kretą ji buvo žvali.

„Ji ant sparnų prieš tą kelionę skraidė. Buvo energinga, linksma, laiminga. Ji dirba ligonių slaugytoja Vokietijoje. „Mama, nebijok, Kretoje viešbutis penkių žvaigždučių, o aš važiuoju ne viena”, – tiesiog šokinėte šokinėjo iš džiaugsmo”, – prisiminė S.Navickienė.

Kauno kolegijoje D.Navickaitė buvo įgijusi visuomenės sveikatos specialisto kvalifikaciją, o šiais metais baigė Vytauto Didžiojo universitetą ir tapo taikomosios biochemijos magistre.

„Būtų naivu manyti, kad ji nesugeba stebėti savo sveikatos būklės arba nemoka naudotis nauja insulino pompa, kurią neseniai gavo. Senosios adatėlė buvo porą kartų užsikimšusi, todėl Daivai buvo skirta kita. Tačiau ji buvo labai atsargi – visada vežiodavosi atsarginių adatėlių ir vaistų”, – kalbėjo motina.

Dingo telefonai ir kortelės

Daugybė neaiškumų kilo ir mirusios merginos tėvui Česlovui Navickui: „Organizatoriai tvirtina, kad Daiva ant savo viešbučio kambario durų buvo pakabinusi kortelę, kad jos niekas netrukdytų. Bet kaip jais tikėti, jeigu jie nesivaržydami meluoja kitus dalykus?

„Novaturas” mums parvežė tiktai Daivos lagaminą su drabužiais, bet nėra ne tik mobiliųjų telefonų, bet ir pinigų bei banko kortelių.”

S.Navicko teigimu, Daiva turėjo sąskaitų keliuose Lietuvos bankuose. Saulius užblokavo sesers internetinę sąskaitą tik „Swedbank”, nes dėl patirto šoko šeima tiesiog nesusigaudė, kad tai reikia padaryti iš karto.

D.Navickaitė buvo apsidraudusi visapusišku kelionės draudimu, todėl kūno pargabenimas į Lietuvą šeimai nekainavo.

Tai atliko bendrovė „Nutrūkusi styga”. Jos darbu Navickų šeima liko patenkinta.

„Iki šiol mes negalime suprasti „Novaturo” vadovų ir bendraturčio U.Radvilos elgesio motyvų. Juk tie asmenys patys dalyvavo kelionėje, kurią organizavo kartu su E.Dragūnu-Selu.

Jie turėtų išsiaiškinti visas nelaimės detales su savo bendrovės ir viešbučio „Stella Palace” darbuotojais ir pateikti išsamų paaiškinimą mirusiosios šeimai”, – kalbėjo S.Navickas.

U.Radvila buvo atvykęs į Daivos laidotuves, bet pabuvo labai trumpai ir šeimai nepavyko su juo išsamiau pasikalbėti.

„Jis po kelių minučių atsisveikino. Sakė, kad vėliau kada pasikalbėsime. Bet daugiau nepasirodė ir neskambino”, – prisiminė Saulius.

Komentuoti atsisakė

„Novaturo” Kelionių autobusu ir į tolimuosius kraštus departamento direktoriaus U.Radvilos paklausėme, ar jis tikrai draugavo su mirusia mergina, taip pat ar vyras gyvena Žirgo gatvėje Vilniuje, kur po mirties rastas D.Navickaitės automobilis.

„Asmeninio gyvenimo viešai nekomentuoju”, – tepasakė U.Radvila.

Vis dėlto jis sutiko raštu atsakyti į klausimus apie „Novaturo” požiūrį į įvykius Kretos viešbutyje bei nelaimės aplinkybes.

Bet kitą dieną U.Radvila paaiškino, kad klausimai perduoti „Novaturo” generaliniam direktoriui Linui Aldoniui ir įvykį komentuos bendrovės vadovybė.

Nesulaukę atsakymo kreipėmės į „Novaturo” rinkodaros vadovę Ievą Dorelaitienę. Ji paaiškino, kad bendrovė apsisprendė įvykio nekomentuoti.

Ir modernią įrangą reikia gerai prižiūrėti

Gintautas Kazanavičius

Endokrinologas, profesorius

„Insulino pompa – geriausias ir patikimiausias dalykas, kurį naudoja cukriniu diabetu sergantys žmonės. Modernios pompos yra patikimos kaip aukštos klasės automobiliai, tačiau net pats geriausias automobilis kartais pameta padangą.

Todėl insulino pompas būtina prižiūrėti, nes pasitaiko atvejų, kai adatėlė užsikiša. Ji būna sintetinė arba metalinė. Ir viena, ir kita kartais sukelia alergiją. Dūrio vietoje atsiradus uždegimui insulinas tampa neveiksmingas, ypač jei suleidžiamas toje vietoje, kur audinys sukietėjęs.

Kiekvieną kartą būtina tikrinti, ar pompa neužsikimšusi ir ar nėra paraudimo bei sukietėjimo dūrio vietoje. Insulinas reaguoja ir į temperatūros skirtumus, mikrobangų krosnelės bangas.

Dėl mirties apkaltinti pompą nėra logiška. Reikia nepamiršti, kad organizmo ligas reguliuoja pasąmonė. Ilgai sirgdamas diabetu ligonis pasąmoningai ima priešintis ligai ir ją neigti. Per didelis cukraus kiekis kraujyje sąmonę šiek tiek pritemdo ir sukelia mieguistumą.

Gali būti, kad mergina jautėsi šiek tiek apsnūdusi ir prigulė pailsėti, nepastebėjusi, jog į organizmą nepateko reikiamas insulino kiekis.

Taigi kad ir kokia moderni būtų technika, žmogiškasis veiksnys yra labai svarbus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.