Šaudyklos vadovas: „Įtartiniems žmonėms šaudyti neleidžiame“

Po trečiadienio vakarą įvykusios tragedijos šaudykloje – daug neatsakytų klausimų. Kodėl 26 metų vaikinas išsinuomojo ginklą ir trumpai pašaudęs jį nukreipė į save? Akivaizdu, kad šalia stovėjęs ir šaudymą prižiūrėjęs instruktorius tokios įvykių sekos negalėjo nuspėti – jaunas vyras sau į gerklę šovė visiškai netikėtai. 

Instruktorius turi įvertinti kiekvieną norintį šaudyti.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Instruktorius turi įvertinti kiekvieną norintį šaudyti.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-01-23 15:08, atnaujinta 2018-02-17 04:47

Šaudyklose išbandyti kovinį ginklą gali beveik visi norintys. Kaip vyksta ši procedūra? Į ką turi atkreipti dėmesį šaudymo instruktorius? Apie tai papasakojo Vilniuje esančios šaudyklos „Šūvio akademija“ vadovas Laurius Veličko.

Jeigu žmogus neturi asmeninio ginklo, tačiau užsimano pašaudyti, jis gali ateiti į šaudyklą. Ten jis trumpai apmokomas, paaiškinami saugaus elgesio reikalavimai.

„Pirma, žmogus su instruktoriumi pabando šaudyti be šovinių – imituoja šaudymą. Instruktorius stovi šalia, kad galėtų žmogų sustabdyti, jei judesiai netaisyklingi. Įsitikinęs, kad žmogus gali šaudyti, instruktorius ginklą užtaiso tikrais šoviniais“, – pasakojo L.Veličko. Vienas instruktorius šaudymo metu gali prižiūrėti daugiausia du asmenis.

Šaudyti leidžia ne visiems

Profesionalas įvertina šaudyti atėjusį žmogų. Ne kartą yra pasitaikę, kad lankytojas negauna kovinio ginklo. Po instruktažo žmogų įvertinęs instruktorius atsiprašo ir informuoja, kad tą dieną praktinės dalies nebus.

„Pasitaiko, kad ateina išgėrę, tokių nepriimame. Jeigu žmogus ateina susijaudinęs ar sutrikęs – be abejonės, tai irgi įvertiname. Jei instruktoriui žmogus kelia įtarimą, per apmokymus viskas paaiškėja. Mūsų instruktoriai po 15 metų yra dirbę teisėsaugos srityje ar kariuomenėje, todėl turi daug patirties. Įtarimą keliantiems žmonėms ginklo neduodame ir šaudyti neleidžiame“, – sakė L.Veličko.

Jis pabrėžė, kad apsaugoti žmogaus šimtu procentų neįmanoma. Instruktorius gali siekti maksimaliai sumažinti riziką, tačiau ji visada išlieka.

„Tokie netikėti šaudymai pasaulyje buvo ir bus, nuo to niekas negali apsaugoti. Kareiviai taip pat išeina į tarnybą, nusišauna ar nušauna kitus. Kitiems pasimaišo protas ir jie gali kelti grėsmę važiuodami automobiliu“, – pavyzdžius vardijo L.Veličko.

Šaudyklos vadovas prisiminė atvejį Latvijoje. Ten vyras irgi nusišovė išsinuomojęs ginklą. Instruktorius laikėsi didesnio atstumo, todėl vyriškis spėjo ginklą įsikišti į burną ir nuspausti nuleistuką. Jo kišenėje buvo rastas atsisveikinimo raštelis.

„Jis namuose turėjo du legaliai išduotus ginklus, skirtus savigynai, bet namuose nenusišovė, atėjo į viešą vietą – prie kitų žmonių ir instruktoriaus, kuris negalėjo jo sustabdyti“, – apie Latvijos kolegas sukrėtusį įvykį pasakojo L.Veličko.

Profesionalo teigimu, pistoletas – pavojingiausias ginklas. Medžioklinius arba serijomis šaudančius kulkosvaidžius instruktoriui kontroliuoti kur kas lengviau.

Pareiškė užuojautą

Jauno žmogaus tragedija įvyko trečiadienio vakarą. Vyras savižudybei panaudojo išsinuomotą ginklą – pistoletą „Makarov“.

Į įvykio vietą iš karto atskubėjo policijos pareigūnai ir medikai.  Kai atvyko greitosios pagalbos medikai, vyras dar buvo gyvas. Medikai vyriškiui prijungė lašelinę, bandė gaivinti, tačiau po pusvalandžio jis mirė.

Ketvirtadienį bendrovės Ekskomisarų biuro vadovas Alius Sadeckas pareiškė užuojautą mirusio vaikino šeimai ir artimiesiems.

„Esame sukrėsti vakar vakare šaudykloje įvykusios tragedijos. Pirmiausia savo ir kolegų vardu noriu pareikšti nuoširdžią užuojautą iš gyvenimo pasitraukusio vaikino šeimai, draugams ir bičiuliams.

Noriu patikinti, kad įvykio tyrimą pradėjusiems policijos pareigūnams teikiame visą turimą informaciją ir visomis išgalėmis padėsime išsiaiškinti šios skaudžios tragedijos aplinkybes“, – teigiama išplatintame A.Sadecko pranešime.

A.Sadeckas nurodė, kad jam žinomos tragedijos aplinkybės leidžia teigti, jog šaudykloje vaikinas pasitraukė iš gyvenimo savo noru. Trečiadienio vakarą buvo pradėtas vidinis bendrovės tyrimas aplinkybėms nustatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.