Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Sūnus – reanimacijoje, gyvas sudegęs tėvas – laidojamas

Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje iki šiol gydomas praėjusį penktadienį kraupią vilkikų avariją išgyvenęs paauglys.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 10, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:02 PM

Vaikinas į klinikas atvežtas ištiktas šoko – jo akivaizdoje sudegė tėvas, su kuriuo kartu važiavo vilkike. Paaugliui lūžo keli šonkauliai, dėl to buvo pažeistas plautis. Šią, pavojaus gyvybei nekeliančią traumą, palyginti su dvasiniais išgyvenimais, medikai vadina mažareikšme.

„Patirti sužeidimai nėra pavojingi, jie vidutinio sunkumo. Lūžus penkiems šonkauliams pažeistas dešinysis plautis“, – portalui lrytas.lt sakė Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Vaidotas Gurskis.

Į reanimaciją paauglys pateko iš karto po eismo įvykio, nes jo patirta trauma pagal pirminį įvertinimą atrodė pavojinga gyvybei.

Docentas V.Gurskis pripažino, jog plaučio pažeidimą lėmę šonkaulių lūžiai nė iš tolo neprilygsta išgyvento košmaro, kai 14-mečio akyse gyvas sudegė jo tėvas.

„Didžiausia traumų – psichinė trauma, potrauminio streso sindromas. Esant tokioms aplinkybėms plaučio ir šonkaulių sužalojimai nėra tokie reikšmingi“, – sakė medicinos mokslų daktaras V.Gurskis.

Baisų stresą patyręs paauglys pirmą parą visai nešnekėjo. Dabar po truputį ima bendrauti. Vaikas palatoje guli vienas, apie patirtą košmarą jis nenori su niekuo kalbėti. 

Kraupią nelaimę patyrusį vaiką kitą dieną po avarijos reanimacijoje aplankė mama, lanko kiti artimieji. Antradienį pacientą, kurio būklė stabili ir pavojaus gyvybei nėra, ketinama iš reanimacijos perkelti į kitą Vaikų klinikos skyrių. Redakcijos žiniomis, vengiant galimų pasekmių vaikui nesakoma, kad pirmadienį laidojamas jo tėvas.

Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas V.Gurskis minėjo, jog kitose šalyje tokiems pacientas pirminę pagalbą suteikia psichiatras, vėliau konsultuoja psichologas.

„Deja, mes dažniausiai neturime galimybės toje pačioje įstaigoje ligoniui suteikti ir psichologinę pagalbą. Kol kas Lietuvoje dėl įtampos kilusias situacijas sprendžia gydantys medikai ir prie ligonio būnančios slaugytojos“, – sakė V.Gurskis.

Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vadovas vylėsi, jog Vaikų ligų klinika jau šiais metais turės nuolatinį psichologą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.