Kaune neutralizuotas sprogmuo, vyksta baigiamieji darbai

Trečiadienį po pietų Kaune, Aleksote esančioje Suvalkiečių gatvėje, darbininkai aptiko didžiulį sprogmenį.

Įvykio vietą aptvėrę policijos pareigūnai teigė, kad sprogmuo kelia didelį pavojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įvykio vietą aptvėrę policijos pareigūnai teigė, kad sprogmuo kelia didelį pavojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 12, 2014, 3:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:04 PM

Netrukus paaiškėjo, kad sprogmuo užsilikęs nuo Antrojo pasaulinio Trečiadienio vakarą nustatyta, kad tai yra vokiška bomba SC 250. Jos svoris - 250 kg, joje gali būti iki 130 kg trotilo. Pasak Lietuvos kariuomenės išminuotojų, sprogus bombai jos skeveldros pasklistų iki 1 kilometro spinduliu.

Bomba per naktį sėkmingai padaryta nekenksminga, ketvirtadienio rytą vyksta baigiamieji darbai – vietoje bus naikinamas detonatorius.

„Sprogmenį pavyko padaryti neveiksmingą, šiuo metu atliekami paskutiniai parengiamieji darbai, bus vietoje naikinamas detonatorius su busteriu (papildomu užtaiso įrenginiu. – Red.).

Buvo sėkmingai atlikta operacija – iš bombos pašalinta sprogstamoji medžiaga ir neutralizuotas pats sprogdiklis. Šiuo metu detonatorius su busteriu  iš aviacinės bombos yra išimtas ir, kadangi jis yra netransportuotinas,  bus naikinamas vietoje“, – BNS ketvirtadienio rytą sakė sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Arnoldas Aneliauskas.

Anot jo, iš bombos iš viso pašalinta apie 125 kilogramai sprogstamosios medžiagos, kuri bus nugabenta į Rokų poligoną ir ten sunaikinta.

„Detonatorius pats nėra didelis, sveria apie kilogramą, tai nieko net nesigirdės – jis bus sunaikintas radimo vietoje“, – BNS sakė A.Aneliauskas.

Evakuoti gyventojai

Bomba gerokai apgadinta, kai ją užkabino ekskavatoriaus kaušas. Nustatyta, kad sprogdiklis yra itin pavojingos būklės, todėl buvo nuspręsta bombą naikinti vietoje. Vežti sprogmenį į poligoną būtų buvę pernelyg pavojinga.

Trečiadienį apie 17 val. policija pranešė vietos gyventojams, kad šie turi ruoštis evakuacijai. Laikinai buvo evakuoti visų namų, esančių 250 metrų spinduliu, gyventojai.

Apie skelbiamą vietos gyventojų evakuaciją oficialiai patvirtino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas. Jis tikino, kad policijos pareigūnai ne tik padės vietos gyventojams, bet ir saugos jų turtą.

Įvykio vietą aptvėrę policijos pareigūnai teigė, jog sprogmuo kelia didelį pavojų.

Apie 18 val. rajone, kuriame rastas sprogmuo, buvo sutelktos itin gausios policijos patrulių pajėgos. Pareigūnai blokavo eismą Julijanavos gatvėje, visiškai užtverta Suvalkiečių gatvė ir jos prieigos.

Maždaug 18 val. 30 min. su specialia technika atvyko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojų pastiprinimas. Kariai atsivežė kilnojamus prožektorius, taip pat specialią pjaustymo aukšto slėgio abrazyvu įrangą. Ja buvo bandoma neutralizuoti itin pavojingą sprogmenį.

Atvykus karių pastiprinimui gauti instrukcijas rikiavosi ir policijos pareigūnai. Jiems nurodyta lankyti visus namus iš eilės, pranešti gyventojams apie pradedamą evakuaciją.

Žinią apie iš žemės ekskavatoriaus kaušu išverstą itin pavojingą sprogmenį  vietos gyventojai sutiko ramiai. Nurodymui evakuotis mažai kas prieštaravo, kiti svarstė, kaip padėti šalia gyvenantiems vienišiems žmonėms. Dauguma žmonių sakė laikinai prisiglausiantys pas giminės ar draugus. Neturinčius kur išvykti savivaldybės atstovai pažadėjo apgyvendinti netoliese esančioje mokykloje.

Policija išplatino pranešimą

Vėlų trečiadienio vakarą Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas išplatino viešą kreipimąsi į pavojaus zonoje gyvenančius kauniečius.

„Šiuo metu Kauno policijos pareigūnai, siekdami apsaugoti žmonių sveikatą ir gyvybę, evakuoja žmones iš 54 namų 250 metrų spinduliu nuo sprogmens radimo vietos.

Prašome Vilkaviškio, Trakiškių, Krūmų, Suvalkiečių, Julijanavos gatvių gyventojus laikinai apsistoti pas artimuosius.

Jeigu jų neturite, kreipkitės į įvykio vietoje dirbančius policijos pareigūnus arba skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112, ir jums bus suteikta informacija apie galimą laikiną prieglobstį", – trečiadienio vakarą pranešė Kauno apskrities policija.

Bombą žadėta pjaustyti

Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kpt. Arnoldas Anelauskas įvykio vietoje sakė, kad bombos transportuoti negalima. Visų atsargumo priemonių, taip pat ir gyventojų evakuacijos, imtasi dėl to, kad išminuotojams rūpesčių kelia bombos sprogdiklis.

Pasak išminuotojų, bombai sprogus, jos skeveldros skristų kilometro spinduliu. „Aukšto slėgio abrazyvine įranga bus stengiamasi išpjauti bombos korpusą, o vėliau aukštu slėgiu bus bandoma iš bombos vidaus pašalinti sprogstamą medžiagą. Prognozuoti, kaip seksis, yra sudėtinga. Bus siekiama pašalinti kuo daugiau sprogstamosios medžiagos, o likučiai gali būti sprogdinami“, – sakė kpt. A.Anelauskas.

Stebuklas, kad nesprogo

Sprogmuo aptiktas atliekant žemės kasinėjimo darbus – Kauno pakraštyje esančiame rajone įrengiant vandentiekio ir nuotekų tinklus.

Kasdamas žemę apie 4 metrų gylyje bombą užkabino bendrovės „KRS" ekskavatorius, o sprogmuo taip ir liko gulėti kauše.

„Visa laimė, kad bomba nesprogo. Visi būtume išlėkę į orą. Bomba labai giliai, net kelis metrus įsmigusi į molį", – lrytas.lt sakė sprogmenį iškapstę darbininkai.

Suvalkiečių gatvė yra Kauno Aleksoto mikrorajone. 1941-aisiais, kai vokiečių kariuomenė puolė Sovietų Sąjungą, ir 1944-aisiais, kai traukėsi, čia vyko nuožmūs mūšiai.

Sprogmenų randama dažnai

Vietos gyventojai pasakojo, jog nuo karo likę sprogmenys šioje vietoje randami nuolatos.

Bena įsimintiniausias atvejis, kai 2004 metų gegužę kaunietis Jonas Aleksandras, remontuodamas nuosavą namą Veiverių gatvėje, išvydo 145 centimetrų ilgio ir 40 centimetrų skersmens vokišką bombą „SD 500”. Dviejų metrų gylyje atkasęs bombos sparnus J.Aleksandras bandė juos laužyti įrankiais ir pats ištraukti sprogmenį, bet pritrūko jėgų.

Iki atvykstant išminuotojams jis kampiniu šlifuokliu buvo nupjovęs bombos „uodegą", ypač galingą sprogmenį bandė išardyti daužydamas laužtuvu.

Kariuomenės išminuotojai tąkart evakavo aplinkinių namų gyventojus. Įvertinus keliamą grėsmę nuspręsta sprogmenį naikinti vietoje. Bomba neutralizuota keliais etapais. Kryptiniais sprogimais suskaldytas jos korpusas, vėliau kelis kartus skaldytas nedetonavęs trotilas.

Bombos neutralizavimo operacija buvo itin pavojinga. Kaunietis, laužtuvu ir kampinių šlifuokliu nesėkmingai bandęs „išardyti" pusę tonos svėrusią bombą, šalia buvo sukaupęs dideles degalų atsargas. Žemėje šalia bombos buvo įkastos talpyklos su keliomis tonomis dyzelino. Šlaite esančiame namo kieme stūksojo didžiulės metalo laužo ir kitų sukauptų „gėrybių" atsargos. Išminuotojai vėliau minėjo, jog bombai sprogus gelžgaliai baisia jėga it šrapneliai būtų lėkę į visas puses bei pridarę ypač daug žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.