Lentvario dvaro tuoj nebeliks – jis jau pradėtas deginti

Reikalauja fizinės apsaugos

Vandalų niokojamas Lentvario dvaras nyksta akyse.<br>V.Balkūno nuotr.
Vandalų niokojamas Lentvario dvaras nyksta akyse.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 19, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:22 AM

Lentvario dvaro rūmų laukia liūdna baigtis, nes kultūros paveldo sergėtojai skėsčioja rankomis, o vertingi statiniai keliauja iš rankų į rankas. Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinis padalinys atsibudo antradienį, kai rūmuose kilo gaisras.

Diena anksčiau antrajame aukšte buvo padegtos statybinės medžiagos, šiukšlės. Dėl šio nusikaltimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau padegėją vargu ar pavyks surasti.

Reikalauja fizinės apsaugos

Į rūmus gali pakliūti kas tik nori.

Dėl to KPD raštu pareikalavo rūmams fizinės apsaugos. Jos nebėra jau antri metai, kai verslininkui Laimučiui Pinkevičiui priklausantis pastatas buvo areštuotas. Po gaisro pastatą iš išorės apžiūrėję KPD specialistai tikino jokių padarinių nenustatę, bet pastebėjo, kad išdaužyti langų stiklai.

Kiaurymės juose žioji nuo praėjusio rudens, kai pastatą vėl ėmė siaubti vandalai.

Anksčiau išdaužyti langai buvo užkalti. Anot KPD, pastato savininkas dar vasario mėnesį gavo reikalavimą užsandarinti langų ir durų angas. Šį reikalavimą rūmų valdytojas turi įgyvendinti iki balandžio 1 dienos.

„Kultūros paveldo sergėtojai taip pat pareikalavo užtikrinti fizinę rūmų apsaugą. Prieš kelerius metus rūmus saugojo apsaugos darbuotojas, tačiau vėliau savininkas jo atsisakė.

Fizinė apsauga yra plati sąvoka, savininkas šį reikalavimą įgyvendino įstatydamas metalines duris, aptverdamas tvorą. Tačiau iš to, kaip dažnai įsilaužiama į pastatą ir jame daroma nežiniakas – štai ir pirmadienį kilo gaisras – matome, kad šitų priemonių nepakanka.

Turi būti grąžinta budinčio sargo arba įvesta stebėjimo kamerų apsauga, kitaip dėl nelaimės ar blogų žmonių kėslų šią įspūdingą vertybę galime prarasti“, – aiškino KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas.

Sukrapštė tiktai 62 eurus

Buvusiam statybų magnatui L.Pinkevičiui priklausantis Lentvario dvaras SEB banko prašymu buvo areštuotas 2012 metų vasarį.

Verslininkasnenuleido rankų ir dvejus metus dėl to bylinėjosi. Šių metų vasarį L.Pinkevičiaus skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas nutarė jo netenkinti.

Lentvario dvaras areštuotas dėl to, kad L.Pinkevičius SEB bankui negrąžina skolų, kurios siekia 1 mln. 146 tūkst. eurų (3 mln. 954 tūkst. litų).

Skolose skęstantis verslininkas bankui yra grąžinęs tik 62 eurus (214 litų).

L.Pinkevičius yra nesumokėjęs daugiau kaip 36 tūkst. eurų (124 tūkst. litų) palūkanų, 31 tūkst. eurų (107 tūkst. litų) delspinigių.

Priklausė Tiškevičiams

Lentvario dvaro rūmai – itin vertingi statiniai. Jie suformuoti keliais etapais: 1855–1865 metais grafas Juozapas Tiškevičius čia pastatė neogotikinio stiliaus rūmus, tačiau vėliau išsikėlė į Kretingą ir rūmai liko tušti.

1891 metais dvarą paveldėjęs Vladislovas Tiškevičius rekonstravo rūmus, vėliau jie įgavo dabartinę angliškos gotikos išvaizdą.

Po rekonstrukcijos ypač išraiškingas tapo rūmų fasadas – netinkuotas raudonų plytų mūras dera su tinkuotomis detalėmis. Ypač prabangiai dekoruotas bokštas ir bokšteliai.

Rūmus puošia aukšti ažūriniai kaminai, herbais papuoštas rizalitas.

Grafams Tiškevičiams dvaras priklausė iki Antrojo pasaulinio karo. Pokaryje rūmuose veikė kilimų fabrikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.