Po gimdymo Vilniuje rastas negyvas kūdikis: aiškėja aplinkybės

Po gimdymo Vilniuje rastas negyvas kūdikis. Pareigūnai teigia manantys, kad ši istorija neturi nieko bendro su pastaruoju metu daug aistrų keliančiu gimdymu namuose.

Vilniuje po gimdymo namuose rastas negyvas kūdikis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Vilniuje po gimdymo namuose rastas negyvas kūdikis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Apr 9, 2014, 10:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:06 PM

Kaip pranešė Policijos departamentas, antradienį apie 3 val. Vilniuje, Rudens g., name, Natalija M. (gimusi 1986 m.) pagimdė kūdikį, kuriam atvykę medikai konstatavo mirtį.

Kūdikio mirties priežastys iš karto po įvykio nebuvo žinomos, jas nustatyti nurodyta teismo medicinos ekspertams.

Kol kas policija šiame įvykyje nusikaltimo neįžvelgia, tačiau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas kūdikio mirties priežasčiai nustatyti.

Nelaimės aplinkybės tikslinamos.

Priešlaikinis gimdymas

Trečiadienį prieš pietus policija jau buvo įsitikinusi, kad ši tragiška istorija nieko bendro su pastaruoju metu daug aistrų keliančiu gimdymu namuose neturi. Teismo medikai pareigūnams žodžiu pateikė preliminarią išvadą, kad kūdikis, greičiausiai, jau gimė negyvas.

Kaip lrytas.lt sakė neįvardintais panorę likti pareigūnai, pirminiais duomenimis, tai buvo priešlaikinis gimdymas. Šaltinių teigimu, Natalija M. pastaruoju metu glaudėsi pas draugus Rudens g., nors savo gyvenamąją vietą ji deklaravusi kitame miesto gale. Pareigūnai turi duomenų, kad moteris vartojo narkotikus, tikrinama informacija, ar ji nesiversdavo prostitucija. Šiuo metu bandoma išsiaiškinti, kas paskatino priešlaikinį gimdymą. Preliminariai, negyva gimusi mergaitė buvo maždaug 27 savaičių. Pati moteris negali nurodyti, kiek laiko truko jos nėštumas. Neatmetama, kad gimdymas galėjo prasidėti ir dėl kvaišalų poveikio.  Tik gavus pranešimą apie po gimdymo rastą negyvą kūdikį, pareigūnai teigia iš karto pamanę, kad tai gali būti dar viena liūdnai pasibaigusi istorija, kuomet gimdymo namuose nauda įtikėjusi moteris nepanoro važiuoti į ligoninę. Tačiau dabar teigiama, kad antradienio įvykis nieko bendro su tuo neturi. Nors iš karto po įvykio policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, jis, greičiausiai, surinkus visus reikalingus duomenis, bus nutrauktas.

Siejo su prekyba žmonėmis

Praėjusių metų kovą Lietuvoje kilo skandalas dėl gimdymų namuose. Režisierė Inesa Kurklietytė žurnalistams pasiskundė, kad jos namuose policijos pareigūnai atliko kratas ir apklausė. Visa tai dėl dokumentinio filmo „Lengvas raganavimas“, kuris pasakoja apie gimdymą namuose.

Ko tada ieškojo pareigūnai ir kodėl juos sudomino gimdymai namuose ilgai buvo neaišku.

Visuomenėje kilo pasipiktinimas, kad teisėsaugininkai esą trukdo moterims rinktis tokį gimdymą, kokio jos nori. Kelias savaites kunkuliavo aistros, kol galiausiai sostinės policijos pareigūnai paaiškino kas vyksta. 

Paaiškėjo, kad Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas atliko tyrimą dėl prekybos žmonėmis. Pareigūnus domino per 400 neaiškių gimdymo atvejų. Tyrimas buvo atliekamas dėl naujagimių mirčių, jų sužalojimo gimdymo metu, gimdyvių sunkių sveikatos sutrikdymų, dėl nekvalifikuotų gimdymo priėmimų.

„Mes pačiomis gimdyvėmis ar gimdymo vieta nesidomime. Tyrėjų taikiklyje - galimai neteisėta pribuvėjų veikla, vaikų registravimas klastojant dokumentus, galimai neteisėtas įvaikinimas“, - tada pareiškė sostinės policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas. 

Vilniaus apylinkės prokuratūros duomenimis, galimai nelegali veikla tęsėsi nuo 1992 metų, tačiau į policijos akiratį ši veikla pateko pradėjus tirti vieno naujagimio mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?