Žudynės Šventojoje užminė mįslę tyrėjams ir poilsiautojams

Puiki vasarvietė Šventojoje, prie pat jūros, kurioje galima apsistoti sumokėjus vos 20 litų už lovą. Erdvus kiemas, šalia – ramus, dviratininkų ir pėsčiųjų pamėgtas Ošupio takas. Kodėl iš pirmo žvilgsnio tobulą poilsiavietę per Velykas paženklino šiurpi tragedija –  jos šeimininkas iš medžioklinio šautuvo paleido kulką į savo žentą, o paskui nusišovė? Atsakymo į šį klausimą dabar ieško policijos tyrėjai, įvairias versijas kelia kaimynai, šioje sodyboje anksčiau viešėję poilsiautojai.  

Skarų sodyboje keletą metų tiksėjo uždelsto veikimo bomba.<br>G.Pilaičio nuotr.
Skarų sodyboje keletą metų tiksėjo uždelsto veikimo bomba.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Gediminas Pilaitis

Apr 23, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:21 PM

Išpuoselėtos kaimo turizmo sodybos šeimininko, 69 metų pensininko Prano Skaros, elgesys sukrėtė Šventosios bendruomenę – tokių nutikimų šioje ramybe garsėjančioje kurortinėje gyvenvietėje dar nebuvo. Niekas nesitikėjo, kad pirmąją Velykų dieną už sodybos tvoros bus pralietas dviejų žmonių kraujas. Vietos gyventojai stebisi, gūžčioja pečiais – pasak jų, P.Skara buvęs darbštus, ramaus būdo, niekam grėsmės nekėlęs žmogus.

Kodėl praradęs savitvardą šventojiškis griebėsi šautuvo, mirtinai sužalojo savo žentą, 47-erių vilnietį Algirdą J., ir pats nusižudė, dabar aiškinasi Palangos policijos komisariato kriminalistai – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žmogžudystės ir savižudybės. Daržinėje atrasti du lygiavamzdžiai medžiokliniai šautuvai ir keturios šovinių tūtelės. Neabejojama, kad P.Skara, o ne kas kitas, našlėmis pavertė ir savo žmoną Ausmą Skarienę, ir į tėvų namus su vyru atvykusią dukterį.

Šeimininką ėmė pykinti svečiai

Sužinoję apie žudynes Skarų sodyboje, artimiausi kaimynai neteko amo – daugeliui žiaurus kaimyno elgesys sukėlė šoką. Tačiau priblokšti buvo ne visi. Svečiai, kurie anksčiau lankėsi šioje sodyboje, pasakoja, kad jiems poilsį prie jūros apkartindavo nenuspėjamas namų šeimininko elgesys. Pasak jų, P.Skara pastaraisiais metais tapo irzlus, priekabus,  jo pastabos ir keisti veiksmai baugindavo ramaus poilsio mėgėjus. Kai kurie ilgamečiai klientai netgi atsisakė jo paslaugų.

„Kelerius metus su šeima nuomojomės kambarius Skarų sodyboje. Mums labai patikdavo ta vieta. Bet kaskart su ponu Pranu kildavo nesutarimų. Iš pradžių jis pasakydavo vieną kainą, paskui būdavo nepatenkintas, kad paprašė per mažai. Kas kartą išsiskirdavome nemaloniai“, – prisiminė vilnietė Angelė (pavardė redakcijai žinoma. – Red.).

Moteris pasakojo, kad vyras dažnai priekaištaudavo poilsiautojams dėl įvairių mažmožių. Vaikams drausdavo bėgioti po kiemą.

„Sekiojimai iš paskos ir bambėjimai erzindavo. Jis būdavo ūmus, visada kažkuo nepatenkintas. Vis galvojom, kad čia vienkartiniai nesusipratimai, tačiau tai kartodavosi ir vėliau. Trejus metus poilsiavę Skarų sodyboje, nusprendėme nebegrįžti“, – tvirtino pašnekovė.

Visiškai priešingą įspūdį nei šeimininkas poilsiautojai paliko jo žmona A.Skarienė. „Moteris labai maloni, šilta, šeimyniška. Nors sodyba priklausė jai – Ausmos tėtis buvo žvejys tame krašte, sodyboje šeimininkaudavo ponas Pranas“, – pasakojo Angelė.

Ne visą laiką P.Skara su svečiais elgėsi nemaloniai. „Pirmaisiais metais, kai lankėmės, ir pirtį mums pats kūrendavo. Tik paskui jo elgesys pradėjo blogėti. Gal jį slėgė kokia nors liga? O gal tiesiog ūmus charakteris?“ – svarstė vilnietė.

Tragedijos prislėgta A.Skarienė portalui lrytas.lt tvirtino, kad jokiais sveikatos sutrikimais vyras nesiskundė, pas psichikos specialistus nesilankė. „Ne, nesirgo jis niekuo“, – aiškino velionio žmona. Paklausta, ar vyras lankėsi pas gydytojus, ji atsakė: „Ne.“

Poilsiautojams grasino šautuvu?

Daili ir nebrangi Skarų poilsiavietė patraukdavo ne vieną svečią. Sodyboje – 15 nuomojamų kambarių. Vieni gražiausių – P.Skaros nužudyto žento Algirdo pastatytame namelyje. Jame anksčiau ilsėdavosi ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis su šeima. Sodybos šeimininkai rengėsi vasaros sezonui – prieš pat Velykas baigė galutinai tvarkyti šį namelį.

Paklaustas apie P.Skaros elgesį, V.Landsbergis patvirtino, kad šeimininkas buvo ūmus ir nenuspėjamas. Politiko vairuotojui ar apsaugininkams jis priekaištaudavo, kad ne ten pastatę automobilį, ne taip uždarę vartus. „Ilgainiui šioje sodyboje ilsėtis darėsi nemalonu“, – prisiminė europarlamentaras. 

Jau kelerius metus atostogoms prie jūros jis su žmona renkasi kitas poilsiavietes.

Sodybos šeimininko elgesį kritiškai vertino ir daugiau poilsiautojų – buvusių klientų. Portalo lrytas.lt skaitytojai taip pat liudijo apie šiurkštų P.Skaros elgesį.

„To galima buvo tikėtis, – komentaruose rašė skaitytoja. – Esame poilsiavę pas Praną ir Ausmą daug metų. Pastaruoju metu ten nebevažiavome, nes aiškiai matėsi, kad Pranui su psichika ne viskas gerai.“

Sodybos svečiai tvirtino savo akimis matę, kaip P.Skara poilsiautojams grasino šautuvu. „Jis mojuodamas šautuvu išgrūdo lauk poilsiautojus dėl kažkokių nesutarimų“, – rašė moteris.

Jos teigimu, šeimininkas kabinėdavosi prie visų ir dėl visko: „Kodėl dviračiu per greitai kiemą pervažiavai, kodėl į sodybą užsuko tavo pažįstami, kodėl į savo nuomojamą kambarį grįžai per vėlai. Ramybės oaze tokio poilsio nepavadinčiau.“

„Po paskutinių Prano grasinimų nušauti prieš penkerius metus galutinai supratome, kad šio žmogaus  veiksmai – neprognozuojami. Devynerius metus poilsiavome pas juos ir su kiekvienais metais jautėme, kad Pranui vis blogiau“, – apgailestavo ir užuojautą šeimai reiškė kitas straipsnio komentatorius.

Giminaičius pribloškė netikėti šūviai    Šiurpi nelaimė įvyko praėjusį sekmadienio rytą, apie 10 val. 55 min. Prie Ošupio tako įsikūrusių šventojiškių  ramybę sudrumstė šūviai. Pastebėję sodyboje besiblaškančius žmones, kaimynai puolė į pagalbą. Daržinėje jie pamatė krauju pasruvusį P.Skaros žentą, 47 metų  Algirdą, dirbantį  vienoje sostinės  turizmo agentūrų.

Į galvą ir krūtinę sužeistas vyras dar buvo gyvas. Greitosios pagalbos automobiliu nugabentas į Klaipėdos jūrininkų ligoninę vilnietis po valandos mirė nukraujavęs nuo šautinių žaizdų.

Sekmadienį į sodybą atvykę policininkai toje pačioje daržinėje aptiko ir P.Skaros lavoną. Nužudęs žentą, šeimininkas nusišovė iš kito mažesnio kalibro lygiavamzdžio medžioklinio šautuvo. Neaišku, ar ginklus ir šovinius  jis įgijo ir laikė  namuose legaliai.

Tą dieną Algirdas su žmona ir dukterimi svečiavosi Šventojoje. Apie ką uošvis ir žentas kalbėjo nuėję į daržinę, dėl ko įsiplieskė nesantaikos kibirkštys, kas pirmasis pakėlė ranką, o paskui – ir ginklą, dabar aiškinasi Palangos kriminalistai.

Sielvarto prislėgti P.Skaros artimieji su pareigūnais bendravo santūriai – iškart po tragedijos jie sakė nežinantys, kodėl sodybos šeimininkas susipyko su žentu, negirdėję, apie ką jie tą rytą kalbėję daržinėje, nematę, kas ten vyko.

Šiurpios nelaimės šaknys – šeimoje

Palangos policijos komisariato vadovas Alvydas Katkauskas žudynes vertina kaip buitinį konfliktą, virtusį šiurpiu nusikaltimu: „Motyvų mes nežinome. Gal artimi žmonės nepasidalijo turtu, o gal dėl kokių nors smulkmenų įsiplieskė nuožmus konfliktas.  Šeimos nariai galbūt daugiau  žino, bet jie kol kas nuo visų atsitvėrę tylos siena – po tokios nelaimės sunku kalbėti." 

A.Katkauskas skeptiškai vertina kalbas, esą P.Skara nesugyvendavęs su poilsiautojais, vaikydavęs juos po kiemą su šautuvu: „Tokiais atvejais žmonės kreipiasi į policiją. Neužfiksuota, kad jis elgėsi agresyviai, grasino  ką nors nužudyti. Policijos jokie skundai nepasiekė. Tarp komentatorių visokiausių žmonių pasitaiko. Pavyduoliai gali prirašyti užgaulių žinučių.  Arba konkurentai, nuomojantys apartamentus ir trokštantys, kad vasarą kuo daugiau žmonių apsistotų jų sodybose."

Pareigūnai nenustatė, kad P.Skara pastaruoju metu būtų gydęsis nuo kokių nors psichikos ligų. Kita vertus,  pensininko elgesys akivaizdžiai prasilenkia su sveiku protu, todėl neatmetama tikimybė, kad žudynes galėjo išprovokuoti koks nors laikinas sąmonės aptemimas, afekto būsena. Įvyko šeimos tragedija, kurios tiesioginis kaltininkas buvo nustatytas iškart.

„Kas dabar pasakys, ko siekė, ką norėjo įrodyti sau ir kitiems P.Skara? Negi susiklostė tokios aplinkybės, kad žmogui neliko kitokios  išeities?  Dabar, kai jau šaukštai po pietų, visi nustėrę žvalgosi į šalis, ieško kaltininkų. Šios tragedijos šaknys – šeimoje. Pastebėję keistą artimo žmogus elgesį pirmiausia giminaičiai turėjo kažko griebtis", – kalbėjo A.Katkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.