Mirė legendinis Lietuvos aktorius A.Šurna

Eidamas 75-iuosius metus mirė legendinis Lietuvos aktorius Antanas Šurna, tai lrytas.lt patvirtino velionio kolega, aktorius Rimgaudas Karvelis. A.Šurna – vienas populiariausių šalies aktorių, kūręs vaidmenis teatre ir kine.

A.Šurnos gyvenimo akimirka.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Šurnos gyvenimo akimirka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė, Rūta Oginskaitė

May 19, 2014, 9:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:20 PM

„Tai didelis smūgis Lietuvos kultūrai, baisi netektis. Dar vakar kalbėjome, jis niekuo nesiskundė. Kalbėjomės apie teatro reikalus, atrodė, kad jis puikiai jaučiasi“, – lrytas.lt sakė Valstybinio jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas.

Pasak teatro, kuriame vaidino A.Šurna vadovo, aktoriaus įnašas į Lietuvos kultūrą – neabejotinas.

„Dėl Antano niekuomet neteko atšaukti spektaklių. Jo įnašas neabejotinai – labai didelis. Išėjo didis žmogus, o jo indėlį parodys laikas. Tiek kinui, tiek teatrui, tiek televizijai - tai didelė netektis“, – teigė A.Latėnas.

Gyveno jaunimo teatre

A.Šurna vaidino ne viename Lietuvos teatre – jo balsas skambėjo Kauno, Šiaulių dramos teatruose, buvo Valstybinio jaunimo teatro vadovas. Sukūrė vaidmenis ir televizijos serialuose bei filmuose. Vienas žinomiausių ir populiariausių vaidmenų seriale „Giminės“.

Aktorius vaidino Jaunimo teatre nuo pat pradžių – jis buvo Romeo teatro atidarymo spektaklyje „Romeo ir Džuljeta“, kurį 1966 m. režisavo Aurelija Ragauskaitė. Nuolatinis A.Šurnos partneris, taipogi Jaunimo teatro senbuvis Rimgaudas Karvelis sakė, kad jie ir grimuodavosi tame pačiame kambaryje: A.Šurna, Rolandas Kazlas ir jis.

„Antanas buvo labai geras artistas, temperamentingas, karšto būdo“,- pasakojo R.Karvelis. „Su didžiausiu malonumu prisimenu, kaip vaidindavome Jevgenijaus Švarco „Drakoną“, 1968 m. režisuotą Vytauto Čibiro: aš buvau Burmistras, o Antanas – mano sūnus Henrikas. Mes tiek improvizuodavome!

Traukėm į spektaklį kiekvieną dieną vis kitas naujienas ir darėm iš jų juokus. Mums kartais darydavo pastabas, kad šaipomės iš sovietų valdžios, o mes gindavomės, kad ne – mes prieš fašizmą. Antanas ir Jaunimo teatrui kurį laiką vadovavo. Tai buvo 1992 – 1997 m. Labai tuo metu viską imdavo į širdį, išgyvendavo dėl kiekvienos smulkmenos“.

Atsiskleidė šalia E.Pleškytės

A.Šurnos muzikalumas ir humoro jausmas atsiskleidė Dalios Tamulevičiūtės spektaklyje „Trešnių skonis“, 1971 m. pastatytame pagal Agnieszkos Osieckos pjesę. Be jo Džimio Poterio neįmanoma įsivaizduoti V.Čibiro spektaklio „Atsigręžk rūstybėje“ pagal Johno Osborne‘o pjesę.

Tai vis A.Šurnos vaidmenys su nuolatine partnere Eugenija Pleškyte. Judviejų viršūnė – Marijono Giedrio filmas „Herkus Mantas“, kur A.Šurna suvaidino Herkų Mantą, vieną ryškiausių savo kino vaidmenų, o E.Pleškytė – jo žmoną Kotryną.

Naujausias A.Šurnos vaidmuo teatre – jauno režisieriaus V.Bareikio spektaklyje „Kovos klubas“. A.Šurnos vaidyba buvo tikra spektaklio puošmena jaunų aktorių apsuptyje.

Su A.Šurna daug bendravusi buvusi „Lietuvos ryto“ žurnalistė Birutė Vyšniauskaitė A.Šurną prisiminė kaip itin imlų aktorių.

„Jis buvo labai imlus bet kokiai improvizacijai. Pamenu, kai jis atėjo į E.Pleškytės laidotuves. Atsiklaupė prie jos portreto ir pasakė: „Keliauk, Eugenija“. Jis buvo ne tik puikus aktorius, bet ir gilus žmogus“, - pasakojo B.Vyšniauskaitė.

Aktorius pelnęs ne vieną apdovanojimą, vienas iš paskutinių ir svarbiausių – Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Aktoriaus vaikai – jau suaugę, duktė režisierė Jurgita, Airijoje gyvena sūnus Saulius.

Aktorius bus pašarvotas Valstybiniame jaunimo teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.