Antradienį žaibai padegė du pastatus

Antradienį dėl žaibo iškrovų kilo du gaisrai.

Dėl žaibo iškrovų kilo du gaisrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl žaibo iškrovų kilo du gaisrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-05-21 09:50, atnaujinta 2018-02-13 17:09

Apie pirmąjį pranešta 16.37 val. Širvintų rajono Bajorų kaime trenkus žaibui užsidegė mūrinio namo stogo apšiltinimas ir juodgrindės. Gaisras užgesintas per mažiau nei pusvalandį.

Tą pačią dieną, 17.41 val., pranešta apie Anykščių rajone, Vidugirių kaime, kilusį gaisrą. Atvykus ugniagesiams atvira liepsna degė ūkinis pastatas, stogas buvo įgriuvęs.

Per dėl žaibo iškrovos kilusį gaisrą nudegė pastato stogas, išdegė perdengimas, viduje sudegė 18 vištų ir namų apyvokos daiktai.

Neramių orų su perkūnijomis prognozuojama ir kitomis šios savaitės dienomis. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vietomis žaibuoti gali trečiadienį, ketvirtadienį, šeštadienį ir sekmadienį.

Ugniagesiai gelbėtojai pastebi, kad dažniausiai gaisrai dėl žaibo iškrovų kyla kaimo vietovėse. Žaibai pavojingesni, jeigu pastatas stovi aukštoje vietoje, ant stogo yra išsikišusių daiktų - antenų, dūmtraukių, vėjarodžių arba šalia auga dideli medžiai.

Miestuose ir gyvenvietėse, kur dėl įvairių įrengimų pastatai yra gerai įžeminti, žaibų sukeliami gaisrai daug retesni. Todėl kol dar neįvyko nelaimė, geriausiai ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, patartina patikrinti, ar jie gerai įžeminti, tvarkingi, pataria Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai.

Pasak jų, žaibuojant ir griaudžiant geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus, antenas. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Jeigu audra užklupo lauke, reikėtų nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, reikėtų nedelsiant skubėti į krantą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.