Galvosūkis: aptverti bėgius ar ugdyti vaikų sąmoningumą?

Tragedija, kai Palemono geležinkelio stotyje nuo elektros iškrovos žuvo dvylikametis, atskleidė liūdną tiesą: kauniečiai nepaiso perspėjimų neiti per bėgius, o vaikai čia įrengia žaidimų aikšteles. Todėl suskubta ieškoti būdų, kaip išvengti naujų nelaimių, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Praėjusią savaitę buvo mirtinai traumuotas Palemono geležinkelio stotyje ant vagonų užsikabarojęs vaikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Praėjusią savaitę buvo mirtinai traumuotas Palemono geležinkelio stotyje ant vagonų užsikabarojęs vaikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 2, 2014, 7:59 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:54 AM

Praėjusią savaitę Palemono geležinkelio stotyje įvykusi nelaimė, kai aukšta įtampa mirtinai traumavo ant vagono stogo su draugu užsikabarojusį mažametį, geležinkelininkus paskatino atskleisti savo planus.

Pasak bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovų, ketinama Palemono stotį aptverti aukšta tvora, kad bėgiais daugiau nevaikščiotų nei vaikai, nei suaugusieji.

Nors geležinkelio objektus saugo bendrovė „Gelsauga“, netrūksta eiti draudžiančių ženklų bei įspėjimų, vaizdo stebėjimo kamerų, ne visi žmonės paiso draudimų.

Pasak geležinkelyje dirbančių apsaugininkų, tvora – vienintelis būdas apsiginti nuo savo gyvybės nesaugančių kauniečių.

Įstrigusios kojos neištrauksi

„Virš bėgių įrengtas puikus viadukas, tik žmonės nelabai juo nori vaikščioti. Kiek atokiau galima pamatyti net takelius, kuriuos pramynė valkatos ir benamiai“, – „Laikinosios sostinės“ žurnalistui sakė Palemono geležinkelio stotyje sutiktas bendrovės „Gelsauga“ apsaugininkas.

Trumpindami kelią vietos gyventojai mikliai šokinėja tarp bėgių, nevengia landžioti ir po stovinčiais vagonais.

„Baisiausia, kad žmonės vaikšto ne tik per bėgius, bet ir per juose įrengtus iešmus. Jeigu einant iešmo mechanizmas imtų veikti, jis ne tik sutraiškytų koją, bet ir žmogų pasmerktų mirčiai. Kojai įstrigus tarp iešmo dalių, pabėgti nuo artėjančio traukinio būtų neįmanoma“, – sakė bendrovės „Gelsauga“ Kauno rinktinės vadas Jonas Požerinis.

Bėgiai – ir žaidimų aikštelė

Bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ vyriausiasis saugos inspektorius Andrius Janušauskas teigė, kad apsaugininkai ypač daug darbo turi vasarą. Prasidėjus moksleivių atostogoms vaikai būriais traukia prie geležinkelio, kur rizikuodami tiek savo, tiek keleivių gyvybėmis susigalvoja pačių keisčiausių „pramogų“.

„Vaikai ant bėgių prikrauna akmenų, buvo lovą pastatę, rąstų pritempę. Mokyklose organizuojame prevencinius renginius, aiškiname, jog geležinkelis ne ta vieta, kurioje galima daryti ką nori. Tačiau kokią naudą ši veikla gali duoti, jeigu vaikai kiekvieną dieną mato nevykusį pavyzdį – per bėgius vaikštančius savo tėvus ir kaimynus“, – apgailestavo A.Janušauskas.

Viena pagrindinių vaikų „pramogų“ – ant bėgių padėjus monetas ar vinis laukti, kol jas pervažiuos traukinys. Iš suplotų vinių berniūkščiai gaminasi peiliukus, draugams demonstruoja suplotas monetas ir giriasi šiais „trofėjais“.

Kartą nepilnametis Rokų gyventojas ant bėgių užritino akmenų prikrautą vaikišką vežimėlį ir pasitraukęs atokiau stebėjo, kas bus. Paauglio nuotykis baigėsi priverstiniu apsilankymu policijos įstaigoje.

„Vaikai internete prisižiūri Rusijoje darytų vaizdo įrašų ir sumąsto Lietuvoje tai pakartoti“, – sakė A.Janušauskas.

Planuoja geležinkelį aptverti

„Lietuvos geležinkelių“ vyriausiasis saugos inspektorius patikino, jog netolimoje ateityje planuojama Palemono geležinkelio stotį apjuosti tvora. Darbai bus pradėti, kai bus baigta geležinkelio rekonstrukcija.

„Aptverti tokią didelę teritoriją kainuoja nemažai. Be to, žmonės labai priešinasi, jie laužo tvoras, veržiasi eiti trumpiausiu keliu – per bėgius. Užsienio šalyse geležinkeliai nėra aptverti, ten žmonės sąmoningesni ir ant bėgių niekas nelipa. Tačiau mums nėra kitų būdų apsisaugoti, tik apsitverti. Juk apsaugos darbuotojo prie kiekvieno kampo nepastatysi, kad gainiotų nedrausmingus žmones“, – sakė A.Janušauskas.

Apie tai, kad aukšta tvora su įrengtomis papildomomis vaizdo kameromis būtų geriausia išeitis, kalbėjo ir geležinkelio objektus saugančios bendrovės „Gelsauga“ Kauno rinktinės vadas J.Požerinis.

Tvora patiks ne visiems?

Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius, kurio valdose yra Palemono geležinkelio stotis, pripažino, kad jos aptvėrimas išspręstų nemažai problemų.

„Geležinkelis visada buvo vieta, kur pašaliniams būti draudžiama. Todėl idėją stotį aptverti tvora tik sveikinu“, – sakė Petrašiūnų seniūnas.

A.Vilkevčius prognozavo, jog pradėjus darbus kils tam tikros vietos gyventojų dalies pasipiktinimas. Tai susiję ne tik su įpročiu trumpinti kelią einant per bėgius, bet ir su galimybe ką nors pavogti iš vagonų.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokie asmenys bandys priešintis. Manau, jog tvarkingi, socialiai pažeidžiamam visuomenės sluoksniui nepriklausantys žmonės stoties aptvėrimui neprieštaraus“, – sakė A.Vilkevičius.

Moksleiviai rizikuoja vis rečiau

Roma Ivaškevičienė

Palemono vidurinės mokyklos direktorės pavaduotoja

ugdymui

„Mokykloje nuolatos vaikams aiškiname apie geležinkelio keliamas grėsmes. Bendradarbiaujame su „Lietuvos geležinkeliais“, gavome mokomuosius plakatus.

Nenorėčiau sutikti, jog mokiniai mato netikusį suaugusiųjų pavyzdį. Daug metų gyvenu Palemone, iš pradžių tikrai buvo visko. Tačiau dabar žmonių elgesys pakito – jie tvarkingai eina viaduku, juo veda savo vaikus, rodo, kaip saugiai eiti.

Kita vertus, palemoniečiai žino, jog geležinkelį stebi kameros, buvo apsaugininkai su šunimis. Tai žinodami jie privengia lįsti ten, kur draudžiama.

Apsauga dirba išties griežtai, todėl ir padėtis pastebimai pagerėjo.

Mūsų mokykloje lankėsi saugos bendrovės atstovai, rodė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip vaikai bėgioja per bėgius. Mokiniams tai padarė didžiulį įspūdį. Jie savo akimis pamatė, kad viską apsauga nufilmuoja, o vėliau chuliganus suranda pagal nuotraukas. Nuo to karto reikalai Palemone gerokai pasitaisė.

Mintis visą Palemono geležinkelio stotį apjuosti tvora – labai šauni ir sveikintina, nes per bėgius iki šiol vaikšto nemažai asocialių žmonių, girtuoklių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.