Ugnis vienos dukros pasigailėjo, o kitai elektra kirto mirtinai

Šilališkis Pranas Šiokys sekmadienį džiaugėsi, kad jo duktė su žentu išsigelbėjo iš užsidegusio automobilio. Tačiau likimas pirmadienį iš jo atėmė kitą dukterį ir jos mylimąjį.

Iš Olandijos į Lietuvą su dukterimi Fatima atvykusi L.Šiokytė atguls gimtajame kaime, o našlaite likusios mažametės mergaitės likimas dar neaiškus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iš Olandijos į Lietuvą su dukterimi Fatima atvykusi L.Šiokytė atguls gimtajame kaime, o našlaite likusios mažametės mergaitės likimas dar neaiškus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Jul 30, 2014, 7:46 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:53 PM

Šiandien Požerės (Šilalės r.) kapinėse amžinojo poilsio atguls 25 metų Lina Šiokytė, žuvusi nuo mirtino elektros kirčio. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Paskutinė kelionė namo – į gimtąją Olandiją – laukia 45 metų Mishelio, puolusio draugei į pagalbą. Mylimieji užgeso vienas šalia kito.

Svajonių atostogos nutrūko

Olandijoje septynerius metus gyvenusi L.Šiokytė su draugu Misheliu savo automobiliu „Ford Mondeo“ atvyko paviešėti į Lietuvą praėjusio penktadienio vakarą. Aplankyti senelių kartu atvažiavo ir Linos penkiametė duktė Fatima.

Pora planavo Lietuvos kaime praleisti visas atostogas – tris savaites. Čia tiek pat laiko atostogavę pernai jie išvažiavo kupini įspūdžių.

Tačiau šįkart atostogos truko tiktai tris dienas ir baigėsi kraupia nelaime.

Staiga išgirdo keistą garsą

Ji įvyko pirmadienio popietę apie 15 valandą Gatautiškės kaime netoli Laukuvos.

„Tada visi buvome kieme. Mishelis su Lina ir kita mano duktė Dovilė statė palapinę. Sakė, bus gerai nuo saulės pasislėpti, ir vaikai galės pažaisti.

Žmona staiga pajuto keistą kvapą – atrodė, kad kažkas dega. Išgirdome pokšint ar šaudant. Abi mano abi dukterys puolė už namo į miškelį žiūrėti, kas nutiko.

Iš ten, kur stovi du aukštosios elektros įtampos stulpai, ir sklido tie keisti garsai.

Pamačiusios elektros laidą, kuris buvo nukritęs ant elektrinio piemens, ir aplink išdegusią žolę, dukterys metėsi atgal“, – sunkiai tramdydamas emocijas antradienį pasakojo Linos ir Dovilės tėvas P.Šiokys.

Parbėgdama Dovilė šaukė: „Paskambinkite elektrikams, laidai sproginėja.“

Mirė vienas šalia kito

Aukšta mergina sugebėjo peršokti šalia keliuko į namus maždaug pusmetrio aukštyje nutiestą laidą – elektrinį piemenį.

O žemesnė Lina tikriausiai pamanė, kad peršokti nepavyks, todėl nusprendė pralįsti pro apačią. Pasilenkusi mergina nugara kliudė laidą, kuriuo jau tekėjo aukštosios įtampos elektros srovė. Nuo kirčio ji ėmė vartytis.

Tai išvydęs jos 45-erių draugas iškart puolė į pagalbą. Bėgdamas jis pasičiupo kastuvą. Ant to kastuvo vėliau ir krito, matyt, juo užkliudęs elektros laidą.

„Lina dar bandė mojuoti, iš paskutiniųjų išropojo ant kelio ir prisilietė prie Mishelio. Taip ir mirė abu visai šalia, – P.Šiokys vakar dar negalėjo patikėti tuo, kas nutiko. – Kaip taip gali būti, kad tėvai turi laidoti vaikus? Lina ir Mishelis buvo tokie laimingi.“

Negalėjo vaiko net paguosti

Kieme žaidusi Linos duktė Fatima stovėjo sutrikusi – vaikas nesuprato, kas dedasi, ko čia taip blaškosi suaugusieji.

Mergaitę namiškiai greitai įvedė į namų vidų, bet niekas negalėjo nieko paaiškinti. Vaikas kalba tik olandiškai.

Kai žuvusiųjų kūnai buvo išvežti į Tauragės morgą, penkiametė liūdna vaikštinėjo po kiemą ir vis klausinėjo, kur dingo jos mama. Vaikas verkė, o artimieji net negalėjo jos nuraminti, guodė lietuviškai.

Stulpai pyška jau seniai

„Mano vaiką pražudė elektrikai. Jie teisinasi, kad dėl visko kalta žaibo iškrova, kuri nubloškė laidą ant žemės. Tačiau nebuvo jokio žaibo. O stulpai jau seniai pyška visame kaime.

Tuos pasenusius stulpus seniai reikia keisti – vis kviečiame elektrikus, o tie atvažiuoja, pažiūri, parūko ir išvažiuoja“, – piktinosi dukters netekęs vyras.

Laimę rado iš antro karto

Tik baigusi mokyklą Lina susipažino su Jozefu iš Olandijos ir išvyko pas jį gyventi.

Poros santykiai nebuvo itin geri, niekas nepasikeitė ir gimus dukrelei.

„Lina guodėsi, kad Jozefas – negeras žmogus, visai ne toks, koks atrodė iš pradžių.

Ji su juo išsiskyrė, bet liko gyventi Olandijoje – išmoko anglų, olandų kalbas, dirbo pardavėja.

Po kiek laiko susipažino su Misheliu. Nuo tada viskas ėmė klostytis gerai. Mishelis mylėjo jos mergaitę, Lina jautėsi laiminga“, – dukters netekusio tėvo veidu perbėgo šypsnys.

Patiko atostogauti Lietuvoje

Pernai Lina su Misheliu ir dukrele Gatautiškės kaime praleido visas atostogas.

„Pas mus nėra miestietiškų patogumų, bet Misheliui čia patiko, o Lina džiaugėsi galėdama pabūti su savo artimaisiais.

Žentas sakė, kad ir ilgiau čia pabūtų – aplink žalios lygumos, ramybė, paukščiai, ganosi arkliai. Neįsidėmėjau, kokiame mieste jie gyveno, sakė, kad nuo jų namų iki Amsterdamo – šimtas kilometrų.

Mes su žmona ten nebuvome, o Linos seserys lankėsi ne kartą“, – kalbėjo P.Šiokys.

Jis dukters draugui negailėjo gerų žodžių, nors su juo pats nesusišnekėdavo. Bet Lina visada mielai pabūdavo vertėja.

Kelyje – tragedijos pranašas

Paklaustas, ar tragedijos išvakarėse nieko bloga nenujautė, ar nebuvo kokių nors piktos lemties ženklų, P.Šiokys papurtė galvą: „Ne, viskas buvo gerai.“

Ir tik paskui jis prisiminė dar vieną keistą nelaimės išvakarėse laimingai pasibaigusį nutikimą – tarsi šios tragedijos pranašą.

Sekmadienį Lina su Misheliu ir dukra bei Dovilė su vyru dviem automobiliais išvažiavo į Klaipėdą – uostamiestyje vyko Jūros šventė, jie planavo pasidairyti joje, pasimaudyti Baltijos jūroje.

Vakarop visi patraukė namo greitkeliu Klaipėda–Kaunas.

„Lina su Misheliu važiavo Dovilei iš paskos. Mishelis pastebėjo, kad iš žento mašinos uodegos rūksta dūmai ir paskambinęs liepė jiems kuo greičiau sustoti.

Šie iššoko, griebė gesintuvą, tačiau mašiną greitai apėmė liepsna. Buvo iškviesti gaisrininkai, bet vis vien iš automobilio liko vien griaučiai. Gaila, tik pernai vaikai jį buvo nusipirkę. Bet tuomet pasidžiaugėme, kad visi sveiki ir gyvi“, – pasakojo P.Šiokys.

40 kilometrų nuo Klaipėdos užsiliepsnojęs „Renault Escape“ sekmadienio vakarą tapo judraus eismo greitkelyje trukdžiu – autostradoje susidarė didžiulės automobilių spūstys.

Kur gyvens anūkė?

Iki šiol Šiokiai džiaugėsi penkiais anūkais. Dabar jie baiminasi, kad Fatimą gali prarasti – mergaitė turi Olandijos pilietybę.

Be to, kartais pas savo buvusios draugės tėvus užsuka ir jos biologinis tėvas.

Gal jis nuspręs auginti be motinos likusią mergaitę?

Apie Mishelio žūtį pranešta Olandijos ambasadai Lietuvoje, apie tragediją sužinojusi jo sesuo iškart susiruošė į kelionę.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Šilalės rajono policija.

Žmonės dažnai nepaiso įspėjimų

Martynas Burba

Bendrovės LESTO atstovas

„Elektros tinklų apsaugos zonose be raštiško elektros tinklus eksploatuojančių įmonių sutikimo draudžiama įrengti gyvulių laikymo aikšteles, vielines užtvaras – elektros piemenis ir metalines tvoras.

Pavyzdžiui, yra nustatyta, kad palei 6 ir 10 kV įtampos elektros oro linijas turi driektis 10 metrų elektros tinklų apsaugos zona. Ties 35 kV įtampos elektros oro linijomis ji dar platesnė – siekia 15 metrų.

Žmonės, kurie gauna elektros tinklus eksploatuojančios įmonės raštišką sutikimą vykdyti nurodytus darbus elektros tinklų apsaugos zonose, privalo juos atlikti taip, kad nepažeistų nurodytų sąlygų.

Nors yra nuolat įspėjami, gyventojai, įrengdami tvoras elektros tinklo apsaugos zonoje, retai kada tai suderina su LESTO. Šiemet jau 45 tvorų statytojai pažeidė elektros tinklų apsaugos zoną. Vien tiek jų aptiko pati bendrovė LESTO. Išrašyta beveik 2 tūkst. įspėjimų žmonėms, neteisėtai įrengusiems elektrines tvoras.

Elektrinio piemens srovė nėra stipri, tačiau draudžiama jį įrengti elektros tinklų apsaugos zonoje, nesuderinus su elektros tinklus eksploatuojančia bendrove ir negavus jos leidimo.

Juk nutrūkus elektros linijai elektrinis piemuo gali tapti laidininku. Tai reiškia, jog elektros srovė gali mirtinai traumuoti prie jo prisilietusį žmogų.

Pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą, jokiu būdu negalima jo liesti, net priartėti arčiau jo kaip aštuoni metrai. Negalima artintis ir liesti ant elektros energijos tiekimo laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių tų laidų atramų, nes ir jie gali būti pavojingi žmogaus gyvybei.“

Elektros pastotė virto mirtinais spąstais

Šią savaitę elektra pakirto ir 18-metį jaunuolį.

Nelaimė pirmadienį įvyko Parkulpio (Šiaulių r.) kaime prie elektros pastotės.

Kaip žuvo jaunuolis, nematė niekas. Apie netoli namų įvykusią tragediją pranešė negyvą sūnų radusi moteris.

Ji pareigūnams sakė, kad sklindančius dūmus pamatęs sūnus ėjo pažiūrėti, ar nekilo gaisras. Tada ji išgirdo kažkokį pokštelėjimą ir nuskubėjo pažiūrėti, kas nutiko.

Bendrovės LESTO atstovams ši versija pasirodė mažai tikėtina – nebuvo jokių gaisro požymių.

Jie labiau linkę manyti, kad jaunuolis kėsinosi iš elektros pastotės išleisti alyvą. Ją kaimiečiai naudoja vietoj degalų traktoriams, kitai žemės ūkio technikai.

Ikiteisminį tyrimą pradėjusiems pareigūnams žuvusiojo motinos iškelta versija irgi pasirodė įtartina. Mat greta jaunuolio rasta įrankių, kuriais išplėštos pastotės durelės, – nedidelis laužtuvas, kaltas.

Konstatuota, kad vaikinas netyčia prisilietė prie saugiklio.

Šeimoje – antra žūtis

Šiokių šeimoje gimė devyni vaikai. Dabar liko septyni.

Prieš 9 metus sausio 11-ąją netoli gimtojo kaimo žuvo Linos brolis Marius.

Pakele einantį vaikiną partrenkė ir mirtinai sužalojo pravažiuojantis automobilis. Autobusu atvažiavęs Marius tąkart skubėjo pasveikinti motinos su gimtadieniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.