Greitosios pagalbos medikė nekreipė dėmesio į dūstantį vaiką

Miekam nelinkėčiau patirti to jausmo, kai skubi su dūstančiu vaiku į ligoninę ir bijai, kad jo gyvo nenuveši“, – sako panevėžietė Regina (pavardė redakcijai žinoma). Jos 8-metei dukterėčiai mirtimi vos nesibaigė apsilankymas praėjusį savaitgalį Panevėžyje šurmuliavusioje miesto šventėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-09-12 14:57, atnaujinta 2018-02-09 16:15

Mergaitę išgelbėjo tik kartu buvusi jos teta –  gydytoja, galėjusi teisingai įvertinti jos žaibiškai blogėjančią būklę, bei profesionalus Panevėžio ligoninės medikų darbas. Tuo tarpu šalia dūstančios mažametės buvęs greitosios pagalbos ekipažas jos kančioms liko abejingas. Negana to, paaiškėjo, kad didžiuliame žmonių susibūrime budėjusi medikė net neturėjo specialaus lagamino su būtinu vaistų rinkiniu.

Prasidėjo ūmi alergija

Rugsėjo 6-osios pavakarę Regina su 8-mete savo dukterėčia nusprendė papramogauti Panevėžyje vykusioje miesto šventėje. Mažoji džiaugėsi galėdama išbandyti vaikams skirtus atrakcionus, pastatytus prie Senvagės.

Kad mergaitei darosi kažkas negera, Regina pastebėjo jau temstant. Mažylė, pašokinėjusi pripučiamoje pilyje, išėjusi ėmė skųstis, kad jai niežti delnai. Iš tiesų, jos delnai buvo paraudę, tačiau iš pradžių teta pagalvojo, kad juos mergaitė nusitrynė į gumas čiuoždama. Tačiau netrukus 8-metė ėmė skųstis, kad jai niežti visą kūną, pradėjo kasytis. Per kelias minutes ant viso jos kūno atsirado ryškūs bėrimai.

Pati būdama gydytoja, Regina suprato, jog dukterėčiai prasidėjo ūmi alerginė reakcija. Kadangi iki šiol nieko panašaus mergaitei nėra buvę, antialerginių vaistų moteris neturėjo pasiėmusi.

Budėjo be vaistų

Prisiminusi, kad visai netoliese, Laisvės aikštėje, matė stovintį greitosios pagalbos automobilį, Regina mergaitę nusivedė ten. Iš tiesų, netoli scenos, kur tuo metu vyko koncertas, stovėjo greitosios pagalbos automobilis, kuriame sėdėjo vairuotojas ir jauna mergina.

„Kolegos, ar turit kokių nors vaistų nuo alergijos?“ – jų paklausė Regina. Ji paaiškino, kad mažai mergaitei prasidėjo ūmi alerginė reakcija. Automobilyje sėdėjusi medikė atsakė, jog tokių vaistų neturinti.

Grįžusi prie dukterėčios, laukusios už kelių žingsnių, Irena pamatė, kad jai darosi vis blogiau – mažylė ėmė kosčioti, prasidėjo dusulys.

Vėl sugrįžusi prie greitosios automobilio ir atidariusi jo duris, Regina paklausė, ar jie tikrai lagaminėlyje, su kuriuo greitosios ekipažas vyksta į iškvietimus, neturi antialerginių vaistų. Pasigirdęs atsakymas moterį apstulbino: jaunoji medikė paaiškino, kad tokio lagamino ji neturinti, jų ekipažas atsiųstas į koncertą budėti ir suteikti pagalbą traumų atveju.

„Tuomet greitosios vairuotojas pasiūlė iškviesti kitą greitosios pagalbos ekipažą", – pasakojo Regina. Ji tik vėliau sužinojo, kad šiam ekipažui buvo neleista pasitraukti iš budėjimo vietos.

„Aš išsigandau, kad kol kitas greitosios ekipažas per žmonių minias atvažiuos, gali būti jau per vėlu“, – sakė moteris. Pati būdama medikė ir žinodama, kad žaibinės alergijos atveju kiekviena akimirka gali būti lemtinga, teta ryžosi pati dukterėčią gabenti į ligoninę. Švokščiančią ir vis labiau tinstančią mergaitę ji už pažastų nutempė iki savo automobilio, pastatyto Vasario 16-osios gatvėje.

Dėkinga ligoninės medikams

„Gatvėmis lėkiau kiek galėdama greičiau ir vis bijojau, kad mergaitė nenumirtų nepasiekus ligoninės“, – sakė Regina. Tuo tarpu mergaitė dusdama švokštė: „Gelbėk mane.“

Panevėžietė iki šiol dėkinga Panevėžio ligoninės medikams. Priėmimo skyriaus slaugytoja, vos pamačiusi dūstančią mergaitę, pasirūpino uždėti jai deguonies kaukę ir kartu su atlėkusia pediatre iškart išvežė į Vaikų intensyviosios terapijos skyrių. „Esu joms labai dėkinga, kad jokių dokumentų nepildė, o iškart ėmė teikti pagalbą“, – pasakojo Irena.

Sulėkę Intensyviosios terapijos skyriaus medikai puolė gelbėti mergaitės. Vėliau ligoninės medikai kraipė galvas išgirdę, kad mažametei nesuteikė pagalbos šalia buvęs greitosios pagalbos ekipažas. „Jei tokia alerginė reakcija būtų įvykusi mums būnant kažkur vidury miško, sakyčiau, kad toks likimas. Tačiau pagalbos mes nesulaukėme būdamos miesto centre, šalia greitosios ekipažo. Kas tuomet būtų atsakingi, jei būtų įvykusi nelaimė? Jei mano dukterėčia būtų laiku dar Laisvės aikštėje gavusi reikalingų antihistamininių vaistų, reanimacijoje ji nebūtų atsidūrusi“, – įsitikinusi panevėžietė gydytoja.

Intensyviosios terapijos skyriuje aštuonmetė praleido visą naktį, vėliau buvo perkelta į Vaikų ligų skyrių, o pirmadienį išleista į namus. „Kaip žaibiškai alerginė reakcija prasidėjo, taip greitai, skyrus būtiną gydymą, mergaitė ir pasveiko“, – džiaugiasi Regina. Tiesa, kas sukėlė tokią stiprią alergiją, gydytojai taip ir nenustatė. Todėl pasimokę iš šios istorijos mergaitės artimieji dabar ketina antialerginių vaistų visada turėti po ranka.

Per plauką nuo mirties

Iš pradžių svarsčiusi, ar kelti šią istoriją į viešumą, Regina galiausiai nusprendė netylėti. Moteris neabejoja, kad jos dukterėčia buvo atsidūrusi per plauką nuo mirties. „Jei kartu su ja nebūtų buvę mediciną išmanančio žmogaus, suprantančio, kaip žaibiškai gali vystytis alerginė reakcija ir kokia ji pavojinga, mažylės greičiausiai nebebūtų tarp gyvųjų“, – įsitikinusi panevėžietė.

„Aš tos Laisvės aikštėje budėjusios medikės, nesuteikusios dukterėčiai pagalbos, ir gailiuosi, ir pykstu ant jos. Gailiuosi, nes ją, jauną ir nepatyrusią, išsiuntė į didžiulį žmonių susibūrimą be būtiniausių priemonių. Patyrusios darbuotojos greičiausiai būtų atsisakiusios vykti be to lagamino. Tačiau kartu neatleistinas ir to jauno žmogaus abejingumas. Juk ji net neišlipo iš automobilio pasižiūrėti, kaip mano dukterėčia jaučiasi. Juk ne koncerto žiūrėti ji į aikštę buvo atsiųsta“, – sakė panevėžietė.

Budėti į didžiulės šventės vietą atsiųstos dispečerės paaiškinimas, kad šis ekipažas buvo skirtas tik suteikti pirmąją pagalbą traumų atveju, Reginos neįtikino. „Juk savaitgalį buvo gražus oras, šventinėje mugėje pardavinėjo daug saldumynų – ką ta medikė būtų dariusi, jei kam nuo vabzdžio įgėlimo būtų stipri alergija prasidėjusi? Pagaliau ir susižeidus trauminis šokas gali išsivystyti – o greitoji jokių reikalingų priemonių neturėjo. Tai ką, šito ekipažo funkcija tebuvo iškviesti kitą medikų brigadą?“ – stebėjosi panevėžietė.

Ji sakė nenorinti juodinti visų greitosios pagalbos medikų – tarp jų yra daugybė profesionalų, atsidavusių savo profesijai. Neretai patyrę slaugytojai ar felčeriai savo patirtimi ir žiniomis nenusileidžia gydytojams ir yra išgelbėję ne vieną gyvybę.

Prašė istorijos neviešinti

Dar tą patį vakarą, mergaitei jau atsidūrus ligoninės medikų globoje, Regina paskambino telefonu 103 į Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinę ir pranešė apie incidentą, kai pavojingos būklės vaikui Laisvės aikštėje greitosios ekipažas nesuteikė pagalbos.

Šią savaitę ji taip pat nuvyko į Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stotį pas laikinai direktoriaus pareigas einančią pavaduotoją Sigitą Klebonienę ir papasakojo, kas nutiko jos mažametei giminaitei.

Reginai teko S.Klebonienei pateikti prašymą raštu, kad sužinotų, koks greitosios ekipažas dirbo Laisvės aikštėje rugsėjo 6-osios vakarą. Nors iš pradžių jai buvo pasakyta, kad raštišką atsakymą gaus per įstatymų numatytą terminą, galiausiai informacija buvo pateikta tą pačią dieną.

Paaiškėjo, kad kartu su vairuotoju šventės metu aikštėje budėjo slaugytoja-GMP dispečerė V.Š. Vėliau Reginai pavyko sužinoti, kad ši mergina visai neseniai Panevėžio GMP stotyje pradėjo dirbti dispečere, o tai, kad ji išvažiavo budėti, buvo staigmena net kitiems greitosios pagalbos medikams.

Pasak Reginos, pokalbyje kartu su S.Kleboniene dalyvavo dar kelios GMP darbuotojos. S.Klebonienė siūlė susitarti gražiuoju ir šios istorijos neviešinti.

Jokio incidento nebuvo?

Galbūt laikina Panevėžio GMP stoties vadovė tikėjosi, kad iš tiesų pavyks šį nemalonų įvykį užglaistyti?

Kai lrytas.lt korespondentė paskambino ir paprašė komentaro dėl rugsėjo 6-osios dienos įvykio Laisvės aikštėje, kai alerginio šoko ištiktai mergaitei greitosios ekipažas nesuteikė būtinos pagalbos, S.Klebonienė pareiškė nežinanti, apie ką kalbama.

„Toks įvykis nebuvo užregistruotas. Nebuvo jokio incidento, joks vaikas nebuvo atvestas prie greitosios“, – tvirtino l.e.p. Panevėžio GMP stoties direktorė S.Klebonienė.

Priminus, kad apie šį įvykį su ja buvo atėjusi pasikalbėti minėtos mažametės teta, S.Klebonienė paaiškino, kad ta moteris tik paprašė tą vakarą Laisvės aikštėje budėjusios GMP brigados duomenų.

Kai lrytas.lt korespondentė paklausė, ar galėjo šis greitosios pagalbos ekipažas išvykti iš GMP stoties be būtinų priemonių, pavyzdžiui, be lagamino su būtiniausiais vaistais, S.Klebonienė paaiškino, kad visomis būtinomis priemonėmis ši brigada buvo aprūpinta.

Panorusi baigti pokalbį S.Klebonienė paaiškino Panevėžio GMP stoties vadove esanti „labai laikinai“ ir pasiūlė kreiptis į kitą savaitę grįžtantį dirbti direktorių Vilių Mitką.

Paneigė vadovės žodžius

S.Klebonienės žodžius paneigė kiti Panevėžio GMP stoties darbuotojai.

Rugsėjo 6-ąją Panevėžyje dirbusių greitosios medicinos pagalbos brigadų pamainos vyresniąja buvo paskirta Virginija Paradnevičiūtė. Tą dieną mieste dirbo 6 greitosios pagalbos ekipažai – vienu daugiau nei įprastai. Paprastomis dienomis į iškvietimus važiuoti pasiruošę 5 greitosios pagalbos automobiliai, o naktimis budi 4.

Kaip lrytas.lt sakė V.Paradnevičiūtė, tą vakarą ją, su ligoniu atvykusią į Panevėžio ligoninės priėmimo skyrių, užkalbino Regina ir papasakojo, kaip jos dukterėčiai greitosios medikai Laisvės aikštėje nesuteikė pagalbos.

Žinia, kad kažkoks GMP ekipažas budi Laisvės aikštėje, pamainos vyresniąją nustebino – į kiekvieną dieną sudaromą pamainos budinčių brigadų darbo grafiką jis nebuvo įtrauktas.

„Tuomet nuvykusi į Laisvės aikštę greitosios pagalbos automobilyje kartu su vairuotoju radau nematytą merginą. Ji pasisakė esanti GMP dispečerinės darbuotoja“, – lrytas.lt pasakojo V.Paradnevičiūtė. Dispečerė jai paaiškino budinti tik dėl traumų ir iš tiesų neturinti specialaus lagamino su būtiniausiais medikamentais, kurį kiekvienam greitosios ekipažui privaloma turėti.

Tuomet pamainos vyresnioji apie tai telefonu pranešė laikinajai GMP stoties vadovei S.Klebonienei, o šią brigadą iš budėjimo Laisvės aikštėje atšaukė, vietoj jos buvo iškviestas visas būtinas priemones turintis kitas ekipažas, budėjęs iki pat šventės pabaigos.

„Vykti be būtiniausių medikamentų rinkinio GMP medikams draudžia įstatymai. Aš tikrai nevažiuočiau. Galbūt atėjęs naujas žmogus neįvertino situacijos, todėl ir išvažiavo?“ – spėja V.Paradnevičiūtė.

Ji spėja, kad tą vakarą vienam Panevėžio GMP ekipažui išvežus sunkų ligonį į Kauno klinikas, greičiausiai staiga susigriebta sudaryti dar vieną brigadą, kuri budėtų Laisvės aikštėje.

Neoficialiais duomenimis, minėtas greitosios pagalbos automobilis „Volkswagen Transporter“ (Regina vėliau sužinojo jo valstybinį numerį – FBS 792) šeštadienio pavakarę važiavo tradicinėse šventinėse eitynėse per Panevėžį. Juo važiavo tik vienas vairuotojas. Jam vėliau buvo nurodyta pasibaigus eitynėms automobilį pastatyti Laisvės aikštėje ir sulaukti jį pakeisti ateisiančio kito vairuotojo ir medikės. Specialaus lagamino tuomet automobilyje nebuvo, vėliau paaiškėjo, kad jo neatsigabeno ir budėti atėjusi slaugytoja-dispečerė.

Išgirdusi, kad S.Klebonienė iš viso neigia rugsėjo 6-ąją buvus incidentą su greitąja Laisvės aikštėje, V.Paradnevičiūtė nustebo. „Ką čia bepaneigsi. Reikia ne slėpti, o mergaitės artimųjų atsiprašyti, kad šitaip įvyko“, – įsitikinusi ilgametė GMP medikė. Ji sakė galinti tik džiaugtis, jog neįvyko nepataisoma nelaimė.

Bendruomenės slaugytoja ir Panevėžio GMP stoties profsąjungos pirmininkė Vida Valantinaitė lrytas.lt patvirtino pati dalyvavusi Irenos pokalbyje su laikinąja stoties vadove S.Kleboniene ir girdėjusi panevėžietės pasakojimą apie nesulaukusią reikiamos pagalbos mergaitę.

Tai, kad greitosios ekipažas masinio susibūrimo vietoje budėjo be būtino medikamentų rinkinio, V.Valantinaitės nenustebino. Darbuotojams jau seniai kelia nepasitenkinimą prastas Panevėžio GMP stoties darbo organizavimas.

„Tai senos problemos, kurios niekaip neišsprendžiamos“, – sakė profsąjungos lyderė. Ji patvirtino, kad jau anksčiau buvo paviešintas faktas, kai į budėjimus kai kurių sporto varžybų metu Panevėžio GMP automobiliai buvo siunčiami vien tik su vairuotojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.