Teismo akibrokštas sustiprino ryžtą sutramdyti kelių chuliganą

Kas sutramdys girtus vairuotojus, sėjančius tragedijas? Visų, tarp jų ir teisėjų, nepakantumas kelių chuliganams. Tuo įsitikinusi jauna šeima, nukentėjusi nuo policijai gerai žinomo verslo veikėjo Džiugo Juknio. Nusivylusi teismo sprendimu, ji nenuleidžia rankų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė

Sep 27, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:15 AM

Penkių tūkstančių litų bauda ir draudimas trejus metus sėsti prie automobilio vairo. Tokią bausmę teismas skyrė buvusiam „Infobalt“ centro direktoriui 44 metų Dž.Jukniui, kuris ir taip neturi teisės vairuoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Šis Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas sukėlė diskusijų visuomenėje ir pasėjo abejonių. Ar vairuotojo pažymėjimo neturintį, tačiau jau ne kartą už Kelių eismo taisyklių pažeidimus baustą ir šiurpią avariją sukėlusį kelių chuliganą tokia bausmė sustabdys?

Tuo abejoja ir vilnietis Rolandas Rimkevičius, kurio žmona Neringa Rimkevičienė per stebuklą liko gyva.

Šeima nesutiko tartis su avarijos kaltininku Dž.Jukniu, nes tikėjo, kad jis sulauks pelnytos bausmės. Tačiau rugsėjo 10 dieną teisme šiam veikėjui paskelbtas nuosprendis Rimkevičius labai nuvylė.

„Avarijos kaltininkas, sužalojęs mano žmoną, jau ne kartą buvo baustas piniginėmis baudomis už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tačiau nepasimokė.

Todėl abejoju, ar šį kartą teismo skirta bausmė jį pamokys ir apsaugos žmones, kurie gali atsidurti jo kelyje.

Nors teisme kaltininkas atgailavo, mes netikime jo nuoširdumu. Esame patyrę šio žmogaus cinizmą“, – tvirtino 31 metų Rolandas.

Moteris vis dar krūpčioja

Elektronikos specialistas R.Rimkevičius, vakare po darbo grįžęs į namus sostinės Fizikų gatvėje, pirmiausia stipriai apkabino ir pabučiavo į skruostą žmoną, jo trijų vaikų motiną Neringą.

Vyras kasdien dėkoja likimui, kad Neringa per avariją nežuvo.

Nors po avarijos praėjo pusmetis, 30 metų moteris vis dar krūpčioja išgirdusi buvusio bendrovės „Infobalt“ centro direktoriaus, dabar prisistatančio projektų ekspertu, Dž.Juknio pavardę.

Dar prireiks nemažai laiko, kol užgis kūno ir dvasios žaizdos, jai padarytos per nemažą rezonansą visuomenėje sukėlusią avariją sostinės Mokslininkų gatvėje.

Taip pat prireiks ir ne vienos operacijos.

Visureigį sustabdė tik siena

Kai kartu su N.Rimkevičiene nuvykome prie netoli jos namų esančio prekybos centro „Iki“, prie jo stovėjo eilė automobilių. Taip viskas čia atrodė ir lemtingą sausio 29-ąją.

Neringa atsistojo tarp dviejų automobilių netoli įėjimo į prekybos centrą. Būtent šioje vietoje ir įvyko avarija. Jauna moteris pasakojo, o jos rankos virpėjo, balsas trūkčiojo. Per avariją patirtas siaubas vėl atsispindėjo akyse.

Tą dieną privažiavusi prie prekybos centro N.Rimkevičienė pastatė automobilį, išlipusi jį užrakino ir pasuko prie bankomato.

Tuo metu į šią aikštelę įlėkė Dž.Juknio vairuojamas visureigis. Jis rėžėsi į stovinčias mašinas, tarp jų suspaudė Neringą ir sužalojo dar vieną moterį.

Visureigis sustojo tik atsitrenkęs į prekybos centro sieną.

Išlipęs Dž.Juknys puolė bėgti. Avarijos liudininkai jį sučiupo ir laikė, kol atvyko policijos pareigūnai.

Teisme Dž.Juknys aiškino, kad norėjo ne pabėgti iš įvykio vietos, o pasivyti kažkokį siluetą, dėl kurio neva ir įvyko avarija.

Į alkoholio matuoklį Dž.Juknys tada pripūtė 3,65 promilės.

Vėliau atlikus kraujo tyrimą jam buvo nustatytas 1,66 promilės girtumas.

Neįstengė atmerkti akių

Neringa ne iš karto suvokė, kad yra sužeista.

Išgirdusi trenksmą ji pagalvojo: gal bomba sprogo arba įgriuvo prekybos centro lubos? Neseniai tokia tragedija buvo įvykusi Latvijoje.

Moteris niekaip neįstengė atmerkti akių.

„Prašau, Dieve, aš noriu atsimerkti“, – kartojo Neringa mintyse.

Kai pagaliau atsimerkė, pamatė, kad yra suspausta tarp automobilių.

Sužeistoji buvo išvaduota iš metalinių spąstų. Nepažįstama mergaitė jai padavė nosinę su ledu.

Pridėjusi nosinę prie veido ir po to į ją pažvelgusi Neringa išvydo kraują.

Atsigręžusi pamatė automobilį, aptaškytą krauju. Pasirodo, ji galva trenkėsi į šio automobilio priekinio stiklo metalinį rėmą. Krauju plūstančią sužeistąją ištiko dar didesnis šokas.

Kitas automobilis, į kurį atsitrenkė Dž.Juknio visureigis, įlinko spausdamas N.Rimkevičienės kūną prie greta stovinčio automobilio.

Jeigu Neringa būtų vilkėjusi ne storą paltą, o plonesnį drabužį, jos dubens kaulai galėjo būti sutraiškyti.

„Bėga, bėga“, – išgirdo Neringa šauksmus ir pamatė, kaip apsaugininkas ir kiti į avarijos vietą atskubėję vyrai nusivijo bėglį.

„Teisme jis sekė pasaką apie kažkokį siluetą, kuris jam vaidenosi. Tačiau iš tiesų jis bandė pabėgti. Be to, elgėsi agresyviai, todėl buvo surakintas antrankiais“, – aiškino moteris.

Neringa girdėjo, kaip į avarijos vietą sugrąžintas Dž.Juknys kažkam paskambino ir į telefoną su keiksmažodžiais išrėkė: „B... k..., greičiau važiuok, čia kažkas kraujuoja!“

Neringa buvo įvesta į vaistinę, o vėliau išvežta į ligoninę.

Vaikai buvo likę namie

R.Rimkevičius tą dieną buvo išvykęs į komandiruotę Vokietijoje. Žmona jam paskambino iš ligoninės ir pranešė apie avariją.

Dabar vyras dėkoja likimui ne tik už tai, kad žmona per avariją nežuvo, bet ir kad tuo metu kartu su ja nebuvo trijų jų vaikų. Jie namie liko su uošve.

„Jei vaikai būtų buvę kartu, tuo metu, kai įvyko avarija, jie būtų lipę iš mašinos“, – kalbėjo sukrėstas Rolandas.

Teisėjams pažįstamas veidas

Už pridėtinės vertės mokesčio grobstymą, dokumentų klastojimą, vagystę iš draugo namų ir transporto priemonės vairavimą be vairuotojo pažymėjimo jau baustas Dž.Juknys daug kartų yra varstęs teismų duris.

Iki šiol jis atsipirkdavo piniginėmis baudomis, o už grotų yra praleidęs vieną parą. Teismo nuobaudos jis išvengė tik 2012 metų vasarį, kai prekybos centre „Iki“ paėmęs 10,48 lito vertės prekių praėjo pro kasas nesusimokėjęs, bet buvo sučiuptas.

Kiekvieną kartą Dž.Juknys gailėdavosi padaręs nusikalstamą veiką. Ir rugsėjo 10-ąją, kai teisme buvo skelbiamas nuosprendis dėl avarijos, jis pripažino kaltę ir net pavadino save visuomenės rakštimi.

Nors prokuroras Linas Gružas prašė kaltinamajam skirti ir 30 parų arešto, teisėja parinko gerokai švelnesnę bausmę – 5 tūkstančių litų baudą ir trejus metus uždraudė vairuoti automobilį.

Išgirdusi nuosprendį nukentėjusioji N.Rimkevičienė ir jos sutuoktinis pajuto didelį nusivylimą.

„Tai tas pat, kaip aklam žmogui uždrausti nešioti akinius. Jis juk ir taip negali vairuoti transporto priemonių, nes neturi vairuotojo pažymėjimo!“ – stebėjosi R.Rimkevičius.

Jis buvo įsitikinęs: teismas bus griežtesnis ir kelių chuliganas paragaus kalėjimo duonos.

Prie vairo – ir po avarijos?

Kodėl sutuoktiniai Rimkevičiai netiki avarijos kaltininko atgaila ir nesutiko su juo tartis?

Neringa tikino mačiusi Dž.Juknį prie automobilio vairo praėjus trims savaitėms po avarijos.

Tai buvo sostinės Fizikų gatvėje. Dž.Juknys pastatė automobilį prie vieno iš daugiabučių ir nuėjo savo namų link. Jis gyvena netoliese.

N.Rimkevičienę nuo tokio vaizdo ištiko šokas – ją ėmė krėsti drebulys, išpylė prakaitas. Moteris negalėjo suvokti tokio įžūlumo.

Pati vėl sėsti prie automobilio vairo ji ryžosi tik po mėnesio. Iki tol neįstengė įveikti baimės.

Jos gniaužtus jaučia iki šiol – kaskart vairuodama automobilį bijo, kad į jo šoną neįvažiuotų kita mašina.

Dar laukia ilgas gydymas

Po avarijos N.Rimkevičienei buvo skubiai atlikta žandikaulio ir nosies operacija.

„Mano veidas buvo sudaužytas ir ištinęs, kaulai sulaužyti. Galėjau kvėpuoti tik pro burną“, – pasakojo sužeistoji.

Prireikė ir odontologų gydymo, nes dantys ėmė judėti. Tačiau tai dar ne pabaiga. Nosis liko kreiva, o prie jos – kaulų skeveldros. Ir žandikaulio kaulai suaugę blogai. Dar prireiks ne vienos operacijos.

Neringa parodė veido vietas, kurios dabar nejautrios, – tai viršutinė lūpa ir skruosto dalis prie nosies.

Jaunai moteriai teko vartoti vaistus ne tik nuo skausmo – prireikdavo ir raminamųjų, nes sapnuodavo košmarus.

„Mano žmonai tenka kentėti ne tik fizinį skausmą. Ji patyrė ir didžiulį stresą. Ir patiria jį iki šiol dėl sudarkyto veido. Kokia moteris nesijaudintų, jei jos nosis ir žandikaulis būtų kreivi?“ – glausdamas prie savęs žmoną kalbėjo Rolandas.

Išlaidos – už operacijas

Plastikos chirurgų operacijos gali kainuoti daugiau kaip 13 tūkstančių litų, dar 7,5 tūkstančio litų gali tekti pakloti odontologams.

Teismas N.Rimkevičienei iš avarijos kaltininko Dž.Juknio priteisė 7,2 tūkst. litų turtinės ir 6,5 tūkst. litų neturtinės žalos. Advokatui Rimkevičiai turės sumokėti 6 tūkst. litų.

Sutuoktiniai tikino, kad pinigai šioje istorijoje jiems nėra svarbiausi, kad žaizdas jie išsigydys patys.

Tačiau būtent dėl pinigų jie jau kitą dieną po avarijos sulaukė Dž.Juknio skambučio.

Atsiprašymo nesulaukė

„Po avarijos Dž.Juknys rodė mums daug dėmesio.

Jau kitą dieną paskambinęs mums aiškino, esą tyrėja jam liepė paskambinti mums ir pasirašyti susitarimo dokumentą“, – pasakojo R.Rimkevičius.

Vilniečių pora nesutiko pasirašyti jokių dokumentų tol, kol nebus žinoma patirta žala.

„Reikėjo pasitarti su medikais. Žmonos veidas buvo sužalotas, o ir vidinė būsena baisi.

Tačiau Dž.Juknys neatstojo – spaudė mus kelias savaites prašydamas susitikti. Aš sutikau – pamaniau, gal tas vyras nuoširdžiai gailisi.

Tačiau susitikimo metu jis neatsiprašė, tik norėjo kuo greičiau susitarti. Dar kartą jam paaiškinau, kad mes lankomės pas medikus ir dar nežinome, kokia žala padaryta“, – pasakojo R.Rimkevičius.

Pareikalavo žalą įrodyti

Kai Rimkevičiai jau turėjo juodu ant balto medikų surašytas išvadas ir sumas už būsimas operacijas, Dž.Juknys iš pradžių sutiko jas apmokėti.

„Tačiau vėliau jis nuomonę pakeitė. Tada ir pamatėme jo cinizmą, jo tonas buvo pasikeitęs. Dž.Juknys pareikalavo iš mūsų įrodyti, kad tokia žala yra padaryta.

Kodėl mes turime įtikinėti avarijos kaltininką? Mums nereikia jo purvinų pinigų“, – kalbėjo sužalotos vilnietės sutuoktinis.

Su kitais nukentėjusiaisiais – dar viena nesunkiai sužalota moterimi ir kelių apdaužytų automobilių savininkais Dž.Jukniui pavyko susitarti, jie pretenzijų nebeturi.

Nori apsaugoti ir kitus

R.Rimkevičius nenuleidžia rankų – skųs nuosprendį ir sieks, kad avarijos kaltininkas sulauktų veiksmingesnės bausmės.

Rolandas nori apsaugoti ne tik savo šeimą, bet ir kitus žmones, kurie gali atsidurti šio pažeidėjo kelyje.

„Kitą kartą laimingo atsitiktinumo, dėl kurio mano žmona liko gyva, gali nebebūti. Todėl raginu visus, kurie pamatys šį žmogų vairuojantį automobilį, apie tai nedelsiant pranešti pareigūnams“, – kalbėjo R.Rimkevičius.

Jis mano, kad bausmė turi būti skiriama atsižvelgiant į kaltinamojo teistumo istoriją. Jei avariją padaro drausmingas vairuotojas ir dėl to gailisi, tokiam galima skirti švelnesnę bausmę.

„Dalyvaujant šiame teismo procese man susidarė įspūdis, kad teisėjai skiria bausmes remdamiesi fizika ir matematika.

Jie atsižvelgia tik į to įvykio aplinkybes.

Taip veikia ir robotas – kai duodi jam kodą, jis jį iššifruoja, pagal formulę apskaičiuoja ir pateikia rezultatą“, – kalbėjo aukštųjų technologijų įrenginius gaminančioje bendrovėje dirbantis R.Rimkevičius.

Tačiau avarijos kaltininkas jam paprieštarautų – Dž.Juknys turi kitų argumentų ir jau suremontuotą automobilį.

Automobilio neketina parduoti

– Ar jūs patenkintas teismo sprendimu, o gal jį skųsite? – paklausiau Dž.Juknio.

– Kai praeis dvidešimt dienų, tada ir sužinosite.

– Ar jūsų automobilis jau suremontuotas, o gal parduotas?

– Kodėl turėčiau jį parduoti?

– Teismas jums uždraudė trejus metus vairuoti, be to, jūs neturite vairuotojo pažymėjimo.

– Aš turiu šeimą, o pats tikrai nevairuosiu.

– Liudininkai teigė jus matę prie vairo praėjus trims savaitėms po avarijos.

– Negalėjo taip būti. Tai šmeižtas. O mašina yra mano turtas ir yra kam ja važinėti.

– Turite asmeninį vairuotoją?

– To dar betrūko, kad turėčiau asmeninį vairuotoją!

– Juk esate pristatomas kaip verslininkas.

– Aš esu ekspertas, dirbu su įvairiais projektais. O ką apie mane rašo, neskaitau.

Štai rašė, kad aš sutraiškiau moterį. Nuo kada nesunkus kūno sužalojimas vadinamas sutraiškymu?

– Su visais nukentėjusiaisiais, išskyrus Rimkevičius, susitarėte ir atlyginote jiems per avariją padarytą žalą.

Ar 30 tūkstančių litų, kuriuos sumokėjote tiems žmonėms, jums didelė suma?

– Galima pinigų pasiskolinti, bet tai mano reikalas.

– Kodėl neturite vairuotojo pažymėjimo? Bandėte jį gauti?

– Be abejonių, bandžiau. Ačiū už dėmesį.

Kaltinamajam prašė griežtesnės bausmės

Linas Gružas

Prokuroras

„Šioje istorijoje taškai dar nesudėti, teisiniai ginčai yra galimi. Teismų praktikoje yra buvę atvejų, kai teisė vairuoti transporto priemonę atimama iš asmens, kuris jos neturi. Jis gali, pavyzdžiui, nuosprendžio skyrimo momentu lankyti vairavimo kursus ir po savaitės išlaikyti egzaminą.

Dž.Jukniui anksčiau skirtos nuobaudos jau nebegalioja ir teistumai po tam tikro laiko išnykę – tai numato įstatymai. Todėl jis buvo teisiamas kaip pirmą kartą nusikaltęs ir gavo švelniausią bausmę.

Į ankstesnius teistumus galima žvelgti kaip į asmenį charakterizuojančią medžiagą. Aš į tai atsižvelgiau ir prašiau griežtesnės baudžiamojo poveikio priemonės – 30 parų arešto.

Kaltinamasis atlygino keliems nukentėjusiesiems nuostolius – suma siekia apie 30 tūkstančių litų. Dalį išlaidų padengė draudimo bendrovė, nes jo automobilis buvo apdraustas. Bet kadangi jis vairavo neblaivus ir neturi vairuotojo pažymėjimo, draudikai gali iš jo tą sumą išsireikalauti.“

Apsvaigusių vairuotojų kelyje – tragedijos

* Šių metų rugsėjo 9-ąją tragišką avariją Panevėžyje, pėsčiųjų perėjoje, sukėlė neblaivus Panevėžio kriminalistas 46 metų Valerijus Salmanas. Per ją du žmonės žuvo, o vienas buvo sunkiai sužeistas. Vairuotojo organizme rasta 1,42 promilės alkoholio. Paaiškėjo, kad V.Salmanas jau ne pirmą kartą padarė avariją būdamas neblaivus.

* Dar nepabaigtas ikiteisminis tyrimas dėl liepos 4-ąją sostinėje įvykusios kitos rezonansinės avarijos. Tuomečio televizijos žaidimo „Teleloto“ vedėjo Jono Radzevičiaus (nuotr.) vairuojamas automobilis pėsčiųjų perėjoje partrenkė ir mirtinai sužalojo 67 metų vyrą. Vairuotojui buvo nustatytas sunkus girtumas.

* Už mirtimi pasibaigusią avariją dabar yra teisiamas 76 metų aktorius Petras Dimša. Jis kaltinamas, kad praėjusių metų liepos 17-ąją būdamas neblaivus partrenkė dviratininką, kuris vėliau mirė. P.Dimšos organizme rasta 1,67 promilės alkoholio. Aktorius tikino po įvykio išgėręs gudobelių ekstrakto – vaistų nuo širdies veiklos sutrikimų. Prokuroras mano, kad nedidelis kiekis vaistų negali sukelti tokio girtumo.

* Rugpjūčio mėnesį už grotų buvo pasiųstas Biržų kelių siaubūnu pramintas 24 metų Alvaras Jonikas. Pernai liepą būdamas girtas jis vairavo automobilį ir užmušė 44 metų biržietę Iną Čepulienę, kuri į savo mašiną krovė prekybos centre įsigytas prekes. Padaręs avariją A.Jonikas pabėgo, palikęs mirštančią moterį. 6 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę A.Jonikas atliks atvirojoje kolonijoje. Taip pat jis turės sumokėti 70 tūkst. litų žmonos netekusiam Virginijui Čepuliui, kuris vienas turi auginti dukrą.

* Šių metų kovą Utenoje girtas 25 metų Mantas Šironas, sprukdamas nuo patrulių, sukėlė avariją ir užmušė tris žmones. Iki tol jis buvo net keliolika kartų baustas administracinėmis nuobaudomis. Per rugpjūčio 21-ąją Panevėžyje prasidėjusį teismo procesą prokuroras Donatas Skrebiškis teigė, kad M.Šironas turi būti teisiamas kaip žudikas: „Visos aplinkybės rodo, kad tai ne avarija, o tyčinė žmogžudystė.“

* Itin skaudi avarija, kurią sukėlė girtas vairuotojas, įvyko 2009 m. Virbalio miestelyje (Vilkaviškio r.). Po jos teko laidoti net septynis žmones – keturis suaugusiuosius ir tris vaikus. Avariją sukėlusio 23 metų Rimo Muraškovo kraujyje rasta 2,03 promilės alkoholio. Iki avarijos jis jau turėjo devynias administracines nuobaudas, iš jų penkias už tai, kad vairavo neblaivus. Nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme R.Muraškovas prašė malonės: „Pasigailėkite mano jaunystės.“

* Visą Lietuvą pašiurpino 2007 metų lapkričio 7-ąją Skuodo rajone, Aleksandrijos kaime, įvykusi avarija. Neblaivus policijos patrulis 28 metų Saulius Paulikas, vairuodamas automobilį BMW, partrenkė ir mirtinai sužalojo tris iš mokyklos einančius ketvirtokus. Juos palikęs patrulis paspruko. S.Paulikas nuteistas 9 metų laisvės atėmimo bausme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.