Apleista skydinė gali įžiebti didelį gaisrą

Daugiau nei 400 gaisrų šiemet kilo dėl to, kad būstų šeimininkai numojo ranka į susidėvėjusią elektros instaliaciją ir netvarkingus įrenginius.  

Specialistai įspėja, kad elektros skydinių įrangą būtina gerai prižiūrėti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Specialistai įspėja, kad elektros skydinių įrangą būtina gerai prižiūrėti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2014, 9:05 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:59 PM

Ugniagesių teigimu, apleista elektros instaliacija yra viena dažniausių gaisrų priežasčių. Gaisras gali kilti ne tik dėl trumpo jungimo bet ir įkaitus mechaniškai pažeistiems laidams arba kai elektros tinklas nuolat perkraunamas.  

„Laidai dažniausiai užsiliepsnoja dėl trumpo jungimo. Senos statybos namuose tai ypač opi problema – elektros skydinėse laidai, jungikliai, saugikliai dažnai nekeisti, nuo tada, kai namai buvo pastatyti.  

Jų izoliacija ir jungtys susidėvi, laidai pradeda kaisti, ar susiliečia. Atvejų, kai užsidega daugiabučio elektros skydinė, yra daugybė“, – sakė LESTO Tinklo eksploatavimo departamento direktorius Kęstutis Vasiliauskas.  

Būtent su tokia situacija susidūrė išsinuomotame bute Vilniuje su šeima gyvenantis Vilius Vaičiūnas. Jis nuo gaisro išgelbėjo visą daugiabučio laiptinę. 

 „Būdami namie užuodėme degėsių kvapą, sklindantį iš laiptinės. Atidaręs duris pamačiau, kad dega elektros skydinė. Liepsnas nuslopinau pats sausu skuduru, bet teko kviesti elektrikus. Dingo ir internetas“, – pasakojo V. Vaičiūnas.  

Anot K. Vasiliausko, gyventojai turėtų žinoti, kad laidai, saugikliai, jungtys daugiabučių elektros skydinėse yra jų nuosavybė, o jų eksploatavimu privalo užsiimti administruojančios įmonės ar bendrijos. Tačiau, kol neįvyksta nelaimė, gyventojai nelinkę keisti senų skydinių įrangos.

Neretai trumpą jungimą sukelia ir vienu metu įjungti pernelyg didelės galios prietaisai. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai orai vėsta, o būstai dar nešildomi. Gyventojai pradeda šildyti pigiais ir daug elektros naudojančiais elektros prietaisais.  

„Senuose daugiabučiuose skydinės įrengtos prieš daugelį metų, kai buityje iš galingų elektros prietaisų buvo naudojami daugiausia siurblys ir lygintuvas.  

Dabar buitinių prietaisų turime žymiai daugiau – tai ir skalbyklės, indaplovės, džiovintuvai, elektros šildytuvai. Reikėtų bent jau vengti juos jungti vienu metu“, – patarė K. Vasiliauskas.  

Ugniagesiai pataria apdairiai elgtis su elektros instaliacija, patikėti ją montuoti ir prižiūrėti tik atitinkamą kvalifikaciją turintiems specialistams, nedelsiant sutvarkyti pažeistus laidus.  

Net neženklios klaidos montuojant elektros instaliaciją gali ilgainiui sukelti nelaimę. Įrengus instaliaciją, pravartu ją nufotografuoti – prireikus įkalti vinį paveikslui ar išgręžti skylę sienoje būsite tikri, kad neužkliudysite laido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.